İstediği gıdayı alamayanların oranı artıyor

İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın İstanbul Barometresi araştırmasına göre katılımcıların yüzde 68,6’sı ay içerisinde maddi yetersizlikler sebebiyle, istediği gıdaları alamadığını belirtti

12 Ocak 2023 - 10:14

İstanbul Barometresi İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul’un nabzını tutuyor. 7 - 23 Aralık 2022 tarihleri arasında 607 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre aralık ayında evde en çok ekonomik sorunlar ve ailevi konular konuşuldu.

İSTANBUL’UN GÜNDEMİ

Aralık ayında İstanbul’un gündemi ekonomik sorunlar ve sığınmacılara yönelik tartışmalar oldu. Katılımcıların yüzde 40,7’si ekonomik sorunların, yüzde 20,6’sı sığınmacılara yönelik tartışmaların aralık ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Türkiye’nin Aralık 2022 gündemleri ise asgari ücret tartışmaları ve çocuk istismarı haberleri oldu. Katılımcıların yüzde 35,4’ü asgari ücret tartışmalarının ve yüzde 27,9’u çocuk istismarı haberlerinin aralık ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti.

Aralık ayında İstanbulluların yüzde 54,5’i yakın dönemde Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti. Yüzde 26,1’i değişmeyeceğini, yüzde 19,4’ü iyileşeceğini belirtti. Geçen aya göre Türkiye’nin ekonomik durumunun kötüleşeceğini belirtenlerin oranında artış görüldü.

GEÇEN AYA GÖRE ARTTI

Katılımcıların yüzde 68,6’sı ay içerisinde maddi yetersizlikler sebebiyle, istediği gıdaları alamadığını belirtti. Geçen aya göre incelendiğinde bu oranda artış görüldü. Aynı zamanda katılımcıların yüzde 60,8’i aralık ayında yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti.

Aralık ayında katılımcıların yüzde 47’si geçinemediğini belirtti. Aralık ayında katılımcıların yüzde 24,1’i bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 22,9’u aslında pek geçinemediğini, yüzde 38,6’sı kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 14,4’ü ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti. Birikim yapabildiğini belirten katılımcıların; yüzde 48,1’i altın, yüzde 22,2’si döviz aldığını belirtti. Geçen aya göre altın alanların oranında artış görüldü.

Aralık ayında İstanbulluların yüzde 46,3’ü kendi ekonomik durumlarının kötüleşeceğini düşündüğünü belirtirken, yüzde 34,2’si durumunun değişmeyeceğini, yüzde 19,5’i ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Geçen aya göre ekonomik durumunun kötüleşeceğini belirtenlerin oranında artış görüldü.

YAŞAM MEMNUNİYETİ DÜŞTÜ

Katılımcılara aralık ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7,3 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen aralık ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,6 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4,7 olarak ölçüldü. Geçen aya göre bakıldığında katılımcıların mutluluk ve yaşam memnuniyeti puanında düşüş görüldü.


ARŞİV