Kadıköylü Çiya’nın yayını olan YemekveKültür’ün yeni sayısı çıktı.
Derginin 33 sayısında Gültekin Emre sarımsaktan, kuzu gömleğine, oradan nara varana kadar Berlin’de yazdığı yeme içme günlüklerini aktarıyor. Meşhur Rönesans şefi Bartolomeo Scappi’nin 1570 yılında yayınlanan yemek kitabı Opera dell ‘arte dell cucinare’den önemli bir bölümünün okuyucularla paylaşıldığı derginin son sayısında, Aylin Doğan araştırmasında Anadolu mutfak kültüründe geleneksel ekmek pişirme tekniklerini ele alırken, Güzin Sühran Belli ve Oktay Belli “bulgurdan 99 çeşit yemek yapamayan genç kız evde kalır” atasözüne ev sahipliği yapan Aras Havzası’nın en zengin yemek çeşidi olan pilavlara dair araştırmalarını sunuyor. Çiya’nın sahibi Musa Dağdeviren unutulmuş halk yemeklerinden 7 tarifi ile zengin Anadolu mutfağını aktarırken, künefe üzerine kaleme aldığı yazısında, peynirli sıcak tel kadayıfa verilen bir isin olarak bilinen “künefe” kelimesinin coğrafi olarak kullanımlardan ortaya çıkan kültür yapısına bakılıyor. Sevgi Ortaç ve Ali Taptık hazırladıkları çizelgede Yedikule Bostanları’nın geçmişi, bugünü ve geleceğini iki sayfaya sığdırabildikleri kadarı ile paylaşıyorlar; sayfalara sığmayan bilgiler başka araştırmalara vesile oluyor. Francesca Zampollo alışageldiğimiz ürünlerin yiyecek tasarımı ile tüketim alanına nasıl çıktıkları konusuna bilgi veriyor.