“İyi beslenmek lüks oldu”

İPA’nın aylık “İstanbul Barometresi: İstanbul Gündemi” araştırmaları bir araya getirildi. Araştırmanın sonuçlarına göre İstanbul’un gündemi ekonomiydi, en üst gelir grubu hariç herkes üç yılda ekonomiden kötü etkilendi, kredi kartları borçlarının tamamı ödenemedi

13 Şubat 2024 - 10:11

İstanbul Barometresi araştırması 2023 yılında da İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul’un nabzını tuttu. Her ay aynı temada sorularla yapılan periyodik anket çalışmasıyla İstanbulluların sıcak gündem konularına dair düşüncelerini ve gündelik alışkanlıkları analiz edildi. İlki 2021 yılının Ocak ayında gerçekleştirilen araştırmada 35 ay boyunca toplamda 23 bin 224 İstanbulluyla iletişime geçildi. Araştırma kapsamında Türkiye, İstanbul ve kişisel gündemlere dair veriler toplandı. Bunların yanı sıra katılımcıların ekonomik beklentileri, geçinme durumları ve iş hayatlarına ilişkin bilgiler de incelendi.

BORÇLAR ÖDENEMEDİ

Son 3 yılda İstanbulluların yüzde 49,1’i Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini, yüzde 28,7’si değişmeyeceğini, yüzde 22,2’si ise Türkiye ekonomisinin yakın dönemde iyileşeceğini düşündüğünü ifade etti. Orta ve alt gelir grubu ekonominin kötüleşeceğini düşünürken üst gelir grubu üç yıl boyunca ekonomik durumlarının kötüleşeceğini düşünmedi. Son 3 yılda, kredi kartı kullanan İstanbulluların yüzde 45,8’i kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 34,5’i asgari tutarı ödediğini, yüzde 10,1’i hiç ödeyemediğini, yüzde 6,5’i asgari tamamı arası bir tutar ödediğini, yüzde 3,1’i ise asgari tutardan az ödeme yaptığını belirtti. Ocak 2022 yılı geçimin en zor olduğunun ifade edildiği ay oldu. Ocak 2022’de katılımcıların yüzde 59,3’ü geçinecek kadar kazanamadığını ifade etti. Yıl boyunca ek birikim yapabildiğini ifade eden katılımcıların oranı yüzde 4,2’yi geçmedi.

İSTANBULLULAR GIDAYA ERİŞEMEDİ

Katılımcıların;yüzde  65,7’si maddi yetersizliklerden dolayı tercih ettiği gıdayı alamadığını,yüzde 58,1’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü, yüzde 9,1’i yeterli yiyecek olmadığı için geceleri aç yattığını belirtti.  Kanal İstanbul’u destekleyen İstanbulluların oranı yüzde 28’i geçmedi. Taksi hizmetlerinden memnunum diyenlerin oranı yüzde 15’te kaldı. Katılımcıların yüzde 57,2’si kalıcı yaz saati uygulamasından memnun olmadığını belirtti.

Son 3 yılda, İstanbulluların kaygı seviyesi 7,1; stres, 7,3; mutluluk, 5,1; huzur, 5; üzüntü, 6,3 ve yaşam memnuniyeti ise 4,5 olarak ölçüldü.

 

 

 


ARŞİV