İzin gününde uyuyoruz

“Çalışanlar tatil günlerini nasıl değerlendiriyor?” sorusuna yanıt arayan araştırmadan çıkan sonuca göre çalışanların çoğu izin gününü uyuyarak geçiriyor

24 Temmuz 2024 - 15:28

Günümüz iş dünyasında çalışanların, iş ve özel yaşam dengelerini nasıl sağladıkları, onların hem ruhsal hem de fiziksel sağlıkları açısından büyük önem taşıyor. Hafta sonları, izin ve tatil dönemleri, çalışanların bu dengeyi koruyabilmeleri için kritik fırsatlar sunuyor. Peki, çalışanlar bu değerli zaman dilimlerini nasıl değerlendiriyor? Bu soruya yanıt aramak için yapılan bir araştırma, çeşitli ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

AVİTA Çalışan Destek Programı’nın ZENNA Danışmanlık iş birliğinde, Türkiye temsili 1.210 beyaz ve mavi yakalı çalışanın katılımıyla gerçekleştirdiği “Çalışma Hayatı Analizi ve İyi Oluş Gereksinimleri Araştırması”nın sonuçları yayınladı. Türkiye’deki çalışma hayatını ele alan araştırmanın sonuçlarında çalışanların tatil günlerinde aktiviteleriyle ilgili önemli detaylar yer alıyor. Çalışanlara hafta sonları, izin ve tatil dönemlerinde yapmaktan hoşlandıkları aktiviteler sorulduğunda, önemli bir kesimin genellikle evde uyuyarak veya uzanarak dinlenmeye ( yüzde 49,5), televizyon izlemeye (yüzde 47,3) ve sosyal medyaya (yüzde 42,9) vakit ayırdıkları görülüyor. Çalışanlar, yoğun iş temposunun ardından mesai saatleri dışında iş ve özel yaşam dengesi kurmaya çalışıyor gibi görünüyor. Önemli bir kısım bu zamanları rahatlama ve eğlenceye ayırmış olsa da bazı katılımcılar daha aktif ve üretken olmayı tercih ediyor.

Beyaz yakalılar tatil günlerini ağırlıklı olarak evde dinlenerek (yüzde 51), televizyon izleyerek (yüzde 48), aile ve arkadaşlarıyla dışarıda organizasyon yaparak (yüzde 46), sosyal medyada gezinerek (yüzde 45) ve evlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yaparak ( yüzde 42) geçiriyor. Bu kesimin tatil günlerinde en az vakit ayırdığı aktiviteler arasında sinema ve tiyatroya gitmek (yüzde 23), spor yapmak (yüzde 23), tarihi yerleri gezmek (yüzde 22), konsere ve futbol maçına gitmek (yüzde 20) raporda yer alıyor.

Mavi yakalı çalışanların ise beyaz yakalı çalışanlara göre tatil günlerinde aktivitelere ayırdıkları zamanın daha az olduğu gözlemleniyor. Mavi yakalı çalışanların çoğu, cumartesi günlerini iş yerinde geçirdikleri için geriye kalan zamanda televizyon izlemek (yüzde 47), sosyal medyada gezinmek (yüzde 41), aile ve arkadaşlarıyla dışarıda organizasyon yapmak (yüzde 40) gibi sosyal aktivelere vakit ayırıyor.

Mavi yakalıların tatil günlerinde en az vakit ayırdığı aktiviteler arasında konsere ve futbol maçına gitmek (yüzde 19), video oyunları oynamak (yüzde 17), herhangi alanla ilgili bir kursa gitmek (yüzde 17), tiyatroya gitmek (yüzde 15) ve futbol dışındaki spor branşlarının karşılaşmalarını izlemeye gitmek yüzde 11) rapordaki verilerde öne çıkıyor. Çalışanların bu özel zamanlarda enerji depolayarak ve kendi ilgi alanlarına odaklanarak, hafta içindeki rutinlerine taze bir başlangıç yapma fırsatını değerlendirmek istediklerini görülüyor.

 


ARŞİV