İzmir’de 2020’de meydana gelen depremde Ayda bebeğin sesine ses olan Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy), olası afetlerde mahallelerde yapılacak müdahalelerde halkı bilinçlendirmek için Kadıköy Afet Gönüllüleri projesini hayata geçirdi. Afet gönüllüsü olmak için yapılan çağrıya 48 kişi yanıt verdi. Temel afet eğitimleri yaklaşık bir yıl süren bu gönüllülere şimdi de temel enkaz eğitimi verilecek. Temel enkaz eğitimlerinden sonra sahaya çıkacak ekip, yerini ekim ayında yeni gönüllülere bırakacak
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nden Afet Yönetim Büro Sorumlusu ve Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takım Lideri Hakan Özdemir, Kadıköy Afet Gönüllüleri Projesi’ni Gazete Kadıköy’e anlattı.
İzmir depremi sonrası yapılan çağrı ile başvuran 48 afet gönüllüsünün eğitimlerinin sonuna yaklaşıldığını anlatan Özdemir, “Gönüllülerimize gerekli eğitimleri vererek onları hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Öncelikle bireysel afet bilinciyle başlayarak alanlarında uzman kişilerle buluşturduk. Araya pandemi girmiş olsa da uzaktan eğitimle devam ettik. Arama kurtarma eğitimleri, tıbbi olmayan triyaj, operasyon üssü gibi eğitimleri de aldılar ama ekim ayında yeni bir seviyeye geçiyoruz. Bu seviyede enkaz temel ilkeleri, enkazda davranış şekilleri gibi daha ağır teknik bilgilere geçiyoruz. Bu sürece kadar bir bilinç oluştu. Şimdi ise sırada operasyonel eğitimler var.” dedi.
“AMACIMIZ MAHALLE ÖRGÜTLENMELERİ”
Takım lideri Özdemir, “Rasimpaşa mahallesinde startı verdik. Feneryolu ve Caferağa Mahalleleri de o seviyeye gelmek üzere. Amacımız her mahallede örgütlü, mahallesine sahip çıkan, mahallesindeki tehlike ve riskleri bilen, onlara karşı kapasite ve kullanılacakları bilen ve bunun sonucunda bir risk haritası hazırlayan bir grup istiyoruz. Bu grup aynı zamanda mahallesindeki bilinçlendirme eğitimlerini yaygınlaştırsın, Kadıköy Belediyesi ile mahallesi arasında köprü olsun, Kadıköy Belediyesi’nin mahallelerdeki temsilcisi olsun istiyoruz.” şeklinde konuştu.
KADIKÖY’DE İKAMET ETMELİ
Toplamda bir haftalık uygulamalı ve 20 saatlik bilinçlendirme eğitimleri olduğunu söyleyen Özdemir, “Eğitimlerimiz neredeyse bir sene sürüyor. Bu süreçte gönüllülerimizin performansını yakından takip ediyoruz. Bir afet operasyonunda herkesin mutlaka yapabileceği bir şey vardır. Arama kurtarma ekibine bir su taşımak bile çok büyük bir katkıdır. Böyle olayları gördüğümüzde gözlerimiz ışıldıyor açıkçası. Bu yüzden burada yapabileceğimiz şeylerle ilgili hiçbir kısıtlama yok. Amacımız bilinç seviyesini belirli bir düzeye getirmek, aynı dili konuşabilmek. Kadıköy’ü temsil ederken her zaman olduğu gibi Kadıköy ve Kadıköylünün kalitesini de temsil ediyor olacağız. Bu noktada bazı eğitimlere ve kurumlara ihtiyaç vardır. İşinde gerçekten uzman farklı kurumlara da eğitimler aldıracağız. Burada gelişim bitmeyecek. Diş hekiminden, bir şirket yöneticisine hatta ralli pilotundan SAT komandosuna kadar her meslek grubundan gönüllümüz var. Aynı şekilde her yaş grubumuzdan da var. 16 yaşında Kadıköylü bir genç arkadaşımız üye başvurusu yapmak istedi. Yönergemizde sadece 15 yaş üstü için bir şart koymuştuk. O da ebeveyn izni şartıydı. Bunun dışında tek şartımız Kadıköy ilçesinde ikamet ediyor olmak.” dedi.
“TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK KAMU KURUMUYUZ”
Özdemir, “Burada takım harmonisi içinde çok güzel işler çıkıyor ortaya. Bunun en güzel kanıtı bizim takımımız bu arada. Türkiye’nin orta seviye akredite olan ilk ve hala tek kamu kurumuyuz. Dolayısıyla bu gerçekten başarılı bir şey. Türkiye’de dört kurum var bu işi başarmış olan; bir tanesi AKUT, o Insarag üyesi, GEA İstanbul Ekibi, ANDA’nın Bursa ekibi ve Kadıköy Belediyesi. Açıkçası bizim onlar gibi üye havuzumuz da yok. Biz 48 kişi bu işe baş koyduk ve 48 kişiyle yaptık. Gerçekten çok büyük bir başarı ve gurur duyuyoruz.” dedi.
“BU BİR EMEK”
Kadıköy Kentsel Arama Kurtarma ekibinin 2005 yılında kurulduğunu hatırlatan Özdemir, “17 yıllık bir emek ve birikim. Bunun üzerine gönüllülerimizle birlikte çok daha fazla şey katabileceğimizi düşünüyoruz. Burada amacımız gönüllülerimizi kendi istek ve arzularına göre bir kalıba sokmak ve bu kalıp doğrultusunda en iyi yönde onları geliştirip sahada kullanabilmek. Biz burada eğitimlerimizi ve uygulamalarımızı veriyoruz, bazen bazı gönüllülerimiz ‘saha içinde olmak istemiyoruz’ diyerek farklı alternatiflerle de gelebiliyor. Örneğin ‘biz eğitmenlik yapalım, örgütlenmeye yardım edelim’ gibi tekliflerde bulunabiliyorlar ya da eğitimlerini başarıyla tamamlayıp üye olmak isteyen gönüllülerimiz de oluyor. Ekibimizin bir üye kabul komisyonu var, o gönüllülerimizin komisyonumuzla birebir görüşüp BAK Kadıköy üyeliğine geçiş kısmında belirli şartları sağlayabilmesi bekleniyor.” diye konuştu.
“GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAĞIZ”
Özdemir şöyle devam etti: “Enkazın üzerindeki insanların işini yapabilmesi için enkazın dışında olan organizasyonun mükemmel olması gerekiyor. Bu yüzden Kadıköy Afet Gönüllüleri’ne, Kadıköylülere, STK’lılara, bizimle çalışacak başka ekiplere ihtiyacımız var. Biz Kadıköy afet gönüllülerimizden razıyız inşallah onlar da bizden razıdır. Daha da başarılı olacağımıza inanıyorum ve bu yılın sonunda da artık gönüllülerimizi de ekibimize üye yapmış olacağız ve gücümüze güç katacağımızı düşünüyorum.”
NASIL KADIKÖY AFET GÖNÜLLÜSÜ OLUNUR?
Başvurular, https://afet.kadikoy.bel.tr/kadikoy-afet-gonullu-basvuru üzerinden form doldurularak yapılıyor. Başvurular gereken sayıya ulaştığında bilgilendirme kısa mesajlarıyla gönüllülere önce tanıtım sunumları yapılarak daha sonra çıkarılan eğitim takvimiyle birlikte eğitimlerine başlıyorlar.
Detaylı bilgi için: (0216) 464 89 41