Kadıköy Bostanları yeni gönüllüleri ile buluştu

Her mahalleye bir bostan projesine Moda ve Fenerbahçe'nin ardından Acıbadem ve Göztepe Bostanı da eklendi. Göztepe Bostanı'nın açılışına katılan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Bu işe başladığımızda amacımız çocukların toprakla buluşmasıydı. Elimizden geldiğince bu alanları çoğaltacağız. Bostanlar hepimizin.” dedi

18 Nisan 2022 - 13:30

Kadıköy Belediyesi, sağlıklı ve temiz gıdaya doğrudan erişimin sağlanması amacıyla hayata geçirdiği “Kadıköy Bostanları” projesi büyüyerek devam ediyor. Eylül ayında başlayan proje kapsamında ilk tohumlar Moda ve Fenerbahçe Bostanı'nda toprakla buluşmuştu. O bostanlara iki bostan daha eklendi; Göztepe ve Acıbadem.

Mart ayında dört bostan için başvurular alındı. Binlerce başvuru arasında yapılan kura çekimi sonucunda Moda Bastanı’nın 120, Fenerbahçe Bostanı’nın 42, Göztepe Bostanı’nın 60 ve Acıbadem Bostanı’nın 45 asil ve toplam 267 yedek bostan gönüllüsü belirlendi.

DOMATES, SALATALIK, PATLICAN…

Bostan gönüllüleri, 17 Nisan Pazar günü yapılan etkinlik ile bostanlarına kavuştu; toprağı havalandırdı; atalık tohumdan pembe domates, çeri domates, acı biber, patlıcan, salatalık fidesini toprakla buluşturdu.

BU ALANLARI ÇOĞALTACAĞIZ”

Göztepe Bostanı'nın açılışına katılan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, şunları dile getirdi: “Bu işe başladığımızda amacımız çocukların toprakla buluşmasıydı. Çünkü birçok çocuğumuz domatesin ve çileğin ağaçta yetiştiğini biliyordu. Bostanlarda domatesin ve çileğin nasıl yetiştiğini bilecek. Geçen kar yağdığı zaman bir bostan gönüllüsü marulun üzerindeki karı temizlemiş. Ona iyilik yaptığını, temizlenmesi gerektiğini düşünmüş. O kadar doğadan uzaklamışız ki doğanın ihtiyaçının ne olduğunu bilmiyoruz. Orada emin oldum ki doğru bir iş yapıyoruz. Elimizden geldiğince bu alanları çoğaltacağız. Bostanlar hepimizin. Beraber hasad yaparız. İyi ekimler diliyorum.”

HERKES BU HEYECANI YAŞAMALI”

Acıbadem Bostanı'nın açılışına katılan Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Leyla Terzi de şunları söyledi: “Biz geçen eylül ayında bir hikaye başlattık. Kadıköy'de şehrin ortasında tarım yapmak, temiz gıdaya ulaşmak gibi bir amacımız vardı. İki bostan ve 120 gönüllümüz vardı. Şimdi ise 4 bostanımız var. Şu an çok mutluyuz. Beklentilerimizin üzerinde amacımıza ulaştık. Gönüllüler, altı aylık yaz ve kış dönemi olarak değişiyor. Herkes bu heyecanı yaşamalı. Yazlık sebzelerin ekimini yaz gönüllleri yapıyor. ” ifadelerini kullandı.

EKSİN, SULASIN, DALINDAN YESİN”

Acıbadem Bostanı gönüllüsü Müjde Sungur, “Sosyal medyadan gördüm. Hemen başvurdum. Bana çıktı. Çok mutlu oldum. O günlerde beni mutlu eden tek şey oldu diyebilirim. Doğayı ve toprağı seviyorum” derken Elif Akman Günay ise şunları şöyledi: “Çok şanslıyız bize de çıktı. En çok oğlum Uzay adına sevindim. Çünkü oğlum bir şeyler eksin; sulasın ve dalından yesin istiyordum. Onun için çok iyi bir deneyim olacak.”

KIŞ SEZONU EYLÜL’DE

Bostan gönülleri, salı-perşembe 08.30-19.00 ve cumartesi-pazar 10.30-19.00 saatleri arasında bostanlarına giderek belediye görevlileri ile birlikte bostanlarının bakımını yapabilecek. Üç kez üst üste bostana gitmeyen kişinin bostanı elinden alınacak ve sırasına göre yedek listedeki kişiye verilecek. Bostan gönüllüleri 6 aylık süre boyunca bostanlarında ekim yapabilecek. Eylül ayında kış sezonu için bostanların yeni gönüllüleri yine kura çekimi ile belirlenecek.


ARŞİV