Yeni yıla sayılı günler kaldı. Gelecek yıldan herkesin dileği ortak: Ekonomik olarak refah ve umut dolu bir yıl. Yeni yıl sofralarının, bu umut dolu dileklerin dilenmesinde önemli bir yeri olsa da bu sofraları kurabilmek bile giderek zorlaşıyor. Tarihi Kadıköy Çarşı, yeni yıl sofralarının kurulma aşamasında vazgeçilmez yerlerden biri olsa da giderek kötüleşen ekonomi nedeniyle eski neşesini kaybetmiş durumda. Biz de Kadıköy Çarşı’ya gittik; çarşı esnafı ile yeni yıl sofralarının vazgeçilmezi olan meze, kuruyemiş ve meyve fiyatlarını konuştuk.
ÇARŞI HAREKETSİZ, ESNAF MUTSUZ
Hükümetin açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, fiyatlarda yüzde 100’ü geçen artışlar olduğunu söyleyen Arzum Şarküteri’den Gökhan Gündüz, “Geçen sene ekonomik olarak kötüydü, bu sene daha kötü olmasını bekliyorum. İnsanların alım güçleri iyi olmadığı için çarşı da hareketli olmayacak. Biz de meze çeşitlerini azalttık. Daha önce 80’e yakın meze çeşidi vardı. Şimdi ise 35 ile 40 arasında. Artık satılabilen ürünlere yöneliyoruz. Balıklı, patlıcanlı ve yoğurtlu mezeler var. Fiyatlar 400’den başlıyor. 4 çeşit meze her biri 250 gram alınsa bin 200’ü bulur. Geçen sene aynı mezeler 600 TL gibi bir fiyat olurdu. Fiyatlar o kadar hareketli ki dünümüzü unuttuk. Esnafta ‘mezeyi yaptık ama satamazsak çöpe atar mıyız’ korkusu var. Çünkü satamadığı zaman ayakta kalacak pozisyonu yok. Zaten esnaf olarak zor süreçler geçiriyoruz. Dükkanları kapatmamak için çabalıyoruz. O yüzden yeni yıldan beklentimiz de kalmadı.” diye konuştu.
“Birde Kadıköy’deki restoranların dolu olması ile ekonomik durum kıyaslanıyor. Bu yanlış bir algı. Çünkü restoranların dolu olması ekonominin iyi olduğunu göstermiyor.” diyen Gündüz, sözlerine şunları ekledi: “Daha önce kısıtlı bütçelerle para biriktirilip gelecek hazırlanabiliyordu. Şimdi aldıkları para ile gelecek hazırlayamadıkları için bari harcayalım durumu var.” dedi.
“PORSİYON KÜÇÜLTTÜK”
Kadıköy Çarşı’da 54 senedir Gözde Şarküteri’yi işleten Hüseyin Gündüz, “Bizde 100 çeşit meze var. Meze sayısını düşürmedik ama porsiyon küçültmek zorunda kaldık. Kaliteden ödün vermeden elimizi taşın altına koyarak fiyat artışlarını çok yansıtmamaya çalışıyoruz. Geçen sene 4 meze 300 gramdan alınsaydı 500 TL gibi bir fiyat çıkardı. Şimdi ise o fiyat bin oldu. Günden güne müşteri sayısı da azalıyor. Daha önceki yeni yıllarda kuyruk olurdu. O hareketlilik kalmadı.” diyerek azalan müşteri sayısından dert yanıyor, eski yıllara olan özlemini dile getiriyor.
“ÖNCEDEN KAPIDAN GİRMEKTE ZORLANIRDINIZ”
“1971 yılından beri çarşıdayız. Üçüncü nesil olarak devam ediyoruz.” diyen Derya Kuruyemiş’ten Yasin Kaplan ise şöyle devam etti: “Ürün fiyatlarında yüzde 100 artış oldu. Fiyat artışlarının hızına yetişemiyorduk. Sürekli etiket değiştiriyorduk. Ama bir nebze de olsa hız azaldı. Çünkü artık çok yüksek bir orana geldi. Vatandaş da alamayınca hafif bir fren yapıldı. Ama el freni tamamen çekilmedi. Bu sene 200 gramdan fındık, Antep fıstığı, badem, leblebi ve tuzlu fıstıktan oluşan yeni yıl çerez tabağı 600 TL iken, geçen sene bu fiyat 300 TL’ydi. Önceden dükkanın kapısından içeri girmekte zorlanırdınız. Ama şimdi…”
“YENİ YIL HEYECANI KALMADI”
Kadıköy Çarşı’da 15 yıldır manavda çalışan Abdullah Çakır da şunları söyledi: “Her sene daha da kötüye gidiyor. Bir önceki yılı arar duruma geliyoruz. Önceden çarşıda çok sayıda manav dükkanı vardı. Şimdi iki tane kaldı. Bizim vatandaşımızın artık durumu iyi değil. Çünkü fiyatlar yüksek. O yüzden alamıyor. Geçen sene 50 TL olan portakal bu sene 150 oldu. Kestane 200’dü 400 TL oldu. Yeni yıl sofrasında 3 çeşit meyve yarımşar kilodan olsa bir de kestane eklersen fiyat 500 TL’yi bulur hatta geçer. Bu ekonomi ile yeni yıl heyecanı kalmadı. İnsanlar ne alabiliyor ki heyecanı olsun.”