Kadıköy Çarşı'da palamut mutluluğu

Denizlerde avlanma yasağı, 1 Eylül’de sonlandı. Tezgahlarda palamut bolluğu yaşandı. Vatandaş ve esnaf, “Balığın fiyatı ete ve tavuğa göre çok uygun. Balık bollaşınca fiyatlar daha da düşer” diyor

12 Eylül 2024 - 12:55

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan avlanma yasağı, 1 Eylül itibariyle sonlandı. Av yasağının bitmesi ile tezgahlarda balık çeşitliliği başladı. Tezgahlarda en çok yer alan balık ise palamut oldu. Palamut bolluğu balıkçı esnafının yüzünü güldürdü. Biz de av yasağının kalkmasıyla Kadıköy Tarihi Çarşı'ya gittik, balıkçılarla konuştuk. Palamutun tane olarak 100 liraya kadar satıldığı çarşıda, havaların soğumasıyla balığın  bollaşacağı, fiyatların da daha da düşeceği öngörülüyor. 

 “Hayat çok pahalı. Et ve tavuk ile kıyasladığın zaman balık çok uygun.” diyen balıkçı Osman Ceyhan, “Balık hem hesaplı hem de lezzetli. Şu an palamut mevsimi. Vatandaşın yüzde 90’ı palamutu tercih ediyor. Mevsiminde balık yiyor. Kilosuna göre fiyat değişiyor. Şu an fiyatı 100 ile 150 arasında.” dedi. 

“BALIK ALABİLİYORUZ, ET PAHALI”

Çarşıdan hem evi hem de çalıştığı işyeri için balık alan Mehmet Aras, “ Şu an palamut fazla.  O yüzden palamut aldım. Çok olduğu için fiyatlar şu an uygun. Azalınca fiyat yükselir. Çocuklarım için her hafta alıyorum. Balık besin değeri açısından tüketilmeli. Ayrıca balık daha erişilebilir. Et pahalı. Yazın balık almıyorum. Balık çeşitliliği için denizlerine korunması gerekiyor. 20 yıl sonra balık da çıkmayabilir. Çok geç kalabiliriz.” diye konuştu. 

Çarşı esnafı Selim Erdal, palamutun tanesinin 90 TL’ye kadar satıldığını söyledi ve şöyle devam etti: “Fiyatı daha da düşebilir. Bu sene balık bol olacak gibi. Bol olunca ucuz olacak. Herkes yiyebilecek. İlgi şu an çok iyi. Herkes eylül ayını bekledi. Balığa bir özlem vardı. Piyasanın pahalı olması nedeniyle de vatandaş balık alıyor. Havalar soğudu zaman ekim kasım gibi hamsi de çok olur.”

“ŞU AN EN ORGANİK BALIK ”

Kadıköy Çarşı’da 25 yıldır balıkçılık yapan Cengiz Uğur da şunları söyledi: “Palamut fazla. 100 TL’ye kadar fiyatı düşüyor.  Vatandaşın ilgisi var. Havalar soğudukça balıklar daha yağlanacak ve lezzetli olacak. Fiyatlar da daha da düşecek. En doğal şey şu an balık. Tavuğun ne olduğunu, etin nereden geldiğini bilmiyoruz. Balığın geldiği yeri biliyoruz. Organik meyve kalmadı. En organik şey balık. Vitamin deposu.”

“BALIK İÇİN KADIKÖY’E GELİYORUM”

Balık almak için her hafta Fatih’ten Kadıköy’e gelen Fatma Tanrıyar da , “Balığı çok seviyorum. Sezonu bekledim. Taze olduğu için palamut aldım. İlk gün 200 TL’ydi. Şu an düşmeye başladı. Daha da düşer. Et ve diğer hayvansal ürünlerin fiyatları yüksek. Balığın mevsimi ve fiyatı da uygun. Ayrıca besin değeri yüksek. O yüzden balık tercih edilmeli ve yenmeli.”

 


ARŞİV