"Kadıköy: Cumhuriyetin Aydınlık Yüzü"

Cumhuriyet değerlerinin Kadıköy'de yoğun bir şekilde yaşandığını ve toplumsal taleplerle desteklendiğini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile Cumhuriyet’in 100. yılına dair söyleştik. Odabaşı, “Bugün Anayasa’da belirtilen; demokrasiye, laikliğe ve sosyal hukuk devletine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Tam da bu sebeple ‘Daha Çok Cumhuriyet’ diyoruz”dedi

26 Ekim 2023 - 14:55

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, tarih boyunca pek çok değişime ve dönüşüme sahne olan Kadıköy, Cumhuriyet’in de simge semtlerinden biri. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile Cumhuriyet’in 100. yılının Kadıköy ve Kadıköylüler için neler ifade ettiğini konuştuk. Kadıköy’ün cumhuriyet değerlerinin en yoğun hissedildiği ve en yoğun yaşandığı kentlerin başında geldiğini söyleyen Odabaşı, “Cumhuriyet değerlerini yaşayan ve yaşatan bir anlayışın Kadıköy’de hâkim olduğunu görüyoruz. Bir siyasi irade ya da tepeden inme bir yönlendirmeden ziyade tamamen tabandan gelen, bizatihi Kadıköylülerin talep ve ısrar ettiği bir bağdan bahsediyoruz. Yaklaşık 30 yıldır devam eden ve her sene on binlerce insanın katılımıyla gerçekleşen Cumhuriyet Yürüyüşleri de bunun en belirgin göstergesi.” diyor.

-Cumhuriyet’in 100. yılı hem Kadıköy Belediye Başkanı hem de sıradan bir vatandaş olarak size ne hissettiriyor?

Heyecan, gurur, sevinç ve bunlarla beraber elbette sorumluluk hissi ağır basıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında cumhuriyetin kalesi olarak gördüğümüz Kadıköy’ün belediye başkanı olmanın gururunu yaşıyor; sorumluluğunu hissediyorum. Ülkemize yakın coğrafyalarda giderek artan şiddet olayları ve savaşları düşündüğümüzde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesini benimsemiş bir cumhuriyet anlayışının ne kadar değerli olduğunu 100. yılda yaşayarak tecrübe ediyoruz. Bu açıdan cumhuriyet devrimlerine ve Atatürk ilkelerine bağlılığın önemini bir kez daha anlıyoruz.

-Kadıköy ile Cumhuriyet arasında nasıl bir bağ var?

Kadıköy Belediyesi olarak her 29 Ekim’de kutlamalarımızı farklı bir slogan eşliğinde yapıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan bu sene ise sloganımız: “Cumhuriyet’in Aydınlık Yüzü Kadıköy”. Birçok açıdan bu sloganın karşılığının olduğunu düşünüyorum. Kadıköy, cumhuriyet değerlerinin en yoğun hissedildiği ve en yoğun yaşandığı kentlerin başında geliyor. Biz de Kadıköy Belediyesi olarak bu hislerin, bu heyecanın gün geçtikçe daha da artması için var gücümüzle çalışıyoruz.

Kadıköy’ün bu ilişkisine dair uzun uzadıya tarihsel, kültürel ve sosyolojik tespitler yapılabilir. Ancak son 30 yıla baktığımızda cumhuriyet değerlerini yaşayan ve yaşatan bir anlayışın Kadıköy’de hâkim olduğunu görüyoruz. Bir siyasi irade ya da tepeden inme bir yönlendirmeden ziyade tamamen tabandan gelen, bizatihi Kadıköylülerin talep ve ısrar ettiği bir bağdan bahsediyoruz. Yaklaşık 30 yıldır devam eden ve her sene on binlerce insanın katılımıyla gerçekleşen Cumhuriyet Yürüyüşleri de bunun en belirgin göstergesi.

“KADIKÖY ÖZGÜRLÜK KENTİ”

-Cumhuriyet değerlerinin Kadıköy’de yaşaması ve varlığını koruması neden önemli?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi ‘Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir.’ Son yıllarda kendisini öteki olarak hissetmiş, yaşam değerleri ve yaşam şekli sebebiyle hor görülmüş yurttaşlarımız için Kadıköy adeta bir özgürlüğe kaçış mekânı. Eşitlik, özgürlük ve çağdaşlık gibi cumhuriyet değerlerinin sonuna kadar yaşatıldığı bir kent Kadıköy. Başta gençler ve kadınlar olmak üzere ne yediğine ne içtiğine ne giydiğine karışılmasını istemeyen yurttaşlarımız için Kadıköy bir özgürlük kenti. Tam da bu yüzden; Kadıköy’e, tıpkı cumhuriyet değerlerimiz gibi sahip çıkmalıyız.

 “Daha çok Cumhuriyet Daha Çok Kadıköy” sözünü farklı alanlarda söylediniz. Cumhuriyete neden daha çok ihtiyaç var?

Demin de belirttiğim gibi gerek yakın coğrafyamızda gerekse iç politikamızda cumhuriyet değerlerine sıkı sıkıya sahip çıkmamızı gerektiren bazı gelişmeler yaşanıyor. Anayasa’da da belirtildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bugün Anayasa’da belirtilen bu vasıflara; demokrasiye, laikliğe ve sosyal hukuk devletine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Tam da bu sebeple “Daha Çok Cumhuriyet” diyoruz.

-Kadıköy’de 100. yıl kutlamaları coşkuyla ve birçok etkinlikle yapılacak. Bu yılki kutlamalardan da bahseder misiniz?

Kadıköy Belediyesi olarak 100. yıl kutlamalarına aslında çok önceden başladık. Cumhuriyet’in 100. yılı için bestelettiğimiz Türkiye Rapsodik Kantatı’nı Süreyya Operası’nda müzikseverlerle buluşturduk. Çok yakın bir zamanda sosyal medya hesaplarımızdan da bu besteyi paylaşacağız. Bunun yanı sıra 10 gün boyunca her mahallede Cumhuriyet Bandosu eşliğinde bayrak dağıtımı gerçekleştiriyoruz. İlk defa gerçekleştireceğimiz ve önümüzdeki yıldan itibaren gelenekselleştirmeyi ümit ettiğimiz Kadıköy Cumhuriyet Yelken Kupası’na 27-28-29 Ekim’de ev sahipliği yapacağız. Ve her sene olduğu gibi 29 Ekim’de, saat 19:23’te Suadiye Işıklar’dan başlatacağımız Cumhuriyet Yürüyüşü’müz ve akabinde Caddebostan Sahili Etkinlik Alanı’nda gerçekleştireceğimiz Zülfü Livaneli konserimiz olacak.

Bunlar sadece bu ay içerisinde yaptıklarımız. Ancak bizim için cumhuriyet bir yıldönümü ya da belirli gün ve haftalarda yapılan etkinliklerin çok daha ötesinde bir şey. Cumhuriyet belirli bir değerler bütününe sahip olup ve bunlara sahip çıkıp; yaptığınız işlerle ve uygulamalarla yaşattığınız bir şey olmalı. Ben, bu anlamda Kadıköy Belediyesi olarak yaptıklarımızla, uygulamalarımızla ve hizmetlerimizle her gün cumhuriyeti yaşattığımızı düşünüyorum. 2019 yılından bu yana 140 bin defa ücretsiz hizmet veren Dr. Rana Beşe Polikliniği’nde her gün cumhuriyeti yaşatıyoruz. Her sene yaklaşık 600 çocuğa ev sahipliği yapan çocuk yuvalarımızda cumhuriyeti yaşattığımızı düşünüyorum. Cumhuriyet’i Süreyya Operası’nda yılda 150 etkinlik ve 60 bin izleyiciyle; Caddebostan Kültür Merkezi’nde yılda 300’e yakın etkinlik ve yaklaşık 150 bin izleyiciyle yaşatıyoruz. Tam da bu sebeple Kadıköy’de sadece milli bayramlarda değil, yılın her günü kültür, sanat, spor ve sağlık hizmetlerimizle de cumhuriyeti yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz.


ARŞİV