Çocuk, yaşlı, kadın ve hayvan hakları alanlarında proje üreten Kadıköy merkezli Farkına Var Derneği, 2017 yılından beri sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetlerini sürdürüyor. 170’in üzerinde gönüllü üyesi olan dernek çocuklarla ilgili projelerin alanını genişletmeyi hedefliyor. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı ve Psikososyal Destek Ekibi Direktörü Elif Tömen ile derneğin çalışmalarını konuştuk.
“DAHA FAZLASINI YAPABİLİRİZ”
Tömen, derneğin kurulmasıyla ilgili şunları söyledi: “Farkına Var Derneği, 2017 yılının Kasım ayında Sinem Nazlı Demir tarafından başlatıldı. Demir, daha önce Namütenahi Tiyatro Ekibi’ni kurarak, 2004 yılında öldürülen Güldünya Tören’in hayat hikâyesini sahneye taşımıştı. ‘Daha fazlasını yapabiliriz’ düşüncesiyle tiyatro ekibinin oyuncuları derneğin ilk gönüllüleri oldu. Sivil topluma sanatın yanında saha projelerini de eklemeyi amaçlayan Demir ve ekibi, dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuk ve kadınlara yönelik projelerle çalışmalarına başladı. Farkına Var Derneği ilk toplantısını 2017’nin Aralık ayında yaptı ve 2018’in Nisan ayında ilk saha projelerine başladı. Zamanla çocuk hakları alanında uzmanlaşan dernek, resmi kurumlarla ortak projeler geliştirdi ve sosyal sorumluluk platformuna dönüştü.”
Farkına Var Derneği, beş ana ekip üzerinden çalışmalar yürütüyor. Tömen, ekiplerin faaliyetlerini şu şekilde açıkladı:
● “Çocuk Sevgi Evi Ekibi: Devlet koruması altındaki çocuk destek merkezlerinde el işi atölyesi ve drama/tiyatro çalışması düzenleyerek çocukların motor beceri gelişimi, sosyal etkileşim ve doğaçlama yeteneklerini destekliyor.
● Dilek Arkadaşım Ekibi: Dezavantajlı koşullarda yaşayan çocukların dilek mektuplarını gerçekleştiriyor. Şehir dışındaki köy okullarında çocuklarla vakit geçirerek psikoeğitim, yüz boyama ve bilim gösterisi gibi etkinlikler düzenliyor.
● Anadolu Kütüphaneleri Ekibi: Köy okullarına kütüphane inşa ediyor ve kitap bağışlarıyla bu alanların donanımını tamamlayarak çocukları okumaya teşvik ediyor.
● Psikososyal Destek Ekibi: Psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve ruh sağlığı alanında çalışanlardan oluşan bu ekip, dernek projelerine psikososyal destek sağlıyor.
● Sosyal Etkinlikler Ekibi: Fikir tartışması, film eleştirisi ve kitap analizi gibi etkinliklerle kültürel buluşmalara öncülük ediyor. Bu etkinlikler, gönüllüler arasındaki iletişimi güçlendirirken, dernek projelerini yakından tanımak isteyenlere de açık bir platform sunuyoruz.”
“170’İN ÜZERİNDE GÖNÜLLÜMÜZ VAR”
Dernekte aktif olarak görev yapan 170’in üzerinde gönüllünün çoğunluğunun üniversite öğrencisi ve genç yetişkinlerden oluştuğunu belirten Tömen, üye olma sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Resmi Instagram hesabımızın profilinde bulunan üyelik formunu doldurmanız yeterli. Halkla İlişkiler Ekibimiz, gönüllü olmak isteyenlerle hızlıca iletişime geçerek detaylı bilgilendirme yapıyor ve süreçle ilgili destek sağlıyor.”
Derneğin yakın zamandaki projeleri hakkında da bilgi veren Tömen, “Çocuk alanında yaptığımız projelerin alanı biraz daha genişleyerek ‘diyaliz tedavisi gören çocukların tedavi sürecini psikososyal olarak desteklemek’ üzerine yoğunlaşmaya başlayacak. Özellikle çocuklarla gerçekleştirilen projelere katılım sağlamak isteyen kişiler bu birkaç aylık süreçte gerçekleştirilen eğitimlere katılarak bu projelerde gönüllü olarak katkı sağlayabilirler. Bununla birlikte aralık ayı sonunda Darülaceze’de kalan yaşlı bireylere yönelik günübirlik müzik dinletisi ve doğum günü kutlama etkinliği gerçekleştireceğiz. Aralık ayı içerisinde Karanlıkta Diyalog Müzesi ziyaret edilecek ve bu etkinlik dernek dışından katılıma açık olacak. Derneğimiz ve projelerimizle tanışmak isteyen herkesi bu etkinliğimize bekleriz” dedi.