Kadıköy Sözlüğü (5)

Demirciyan Apartmanı kaç kere el değiştirdi? Çifte Kumrular nedir? Belgin ablanın neden belgeseli çekildi?

10 Mayıs 2023 - 13:41

                                                                                                             Ç harfi 

Çağatay Yaşmut: 1968 doğumlu, İstanbul Üniversitesi'nde Ekonometri okuyan, bankacılık ve finans olmak üzere, birçok sektörde uzun süre çalıştıktan sonra yazarlığa geçiş yapan,  Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde yüksek lisans yapan, Kadıköy Cinayetleri ve Moda Cinayetleri adlı romanları da olan, polisiye romanlarının ana karakteri komiser Galip tiplemesini yaratan Kadıköylü polisiye roman yazarı.

Çakallarla Dans: doğma büyüme Fikirtepe çocukları Kayınço Gökhan, muhasebeci Servet, karısı Fatma, köfte Necmi, del piyero Hikmet, Adem abi ve berber Hüseyin'in oynadıkları, (Şevket Çoruh, İlker Ayrık, Timur Acar, Murat Akkoyunlu) yönetmenlik koltuğunda Kadıköylü yönetmen Murat Şeker’in film.

Çarıkçı Mahallesi: 70'li yıllara kadar bugünkü Serasker Caddesi'nin bulunduğu bölgeye verilen ad. 1940'lı yıllardan itibaren bu bölge romanların yerleşim yeri olarak bilinirdi. Bu bölge 1910’lu yıllarda ise Kadıköy'de verem ve tifo vakalarının en çok görüldüğü bölgelerden biriydi.

Çarşı Hamamı: Osmanağa Camii'nin yanından çarşıya giren Güneşli Bahçe Sokak’ın başında yer alan, Darüssade Ağası Osman Ağa’nın 1612 yılında camii inşa ettirirken yanına yaptırdığı tarihi hamam.

Çatalçeşme: Bağdat Caddesi ile Mehmet Akif Ersoy Sokağı’nın birleştiği yerde (Suadiye-Bostancı arası) bulunan, 1550 yılında Bağdat Yolu'ndan geçen kervanların susuzluğunu gidermek için inşa edilmiş olan, iki ya da daha fazla yüzünden aynı anda su aktığı için bu ismi alan tarihi çeşme. Burası aynı zamanda Bostancı Mahallesi'ne bağlı, adını bu çeşmeden alan, bir zamanlar müzisyen Fikret Kızılok'un diş muayenesi ve müzik yaptığı Çekirdek Sanat Evi’nin de bulunduğu semt.

Çay Var İçersen: Kadıköy'de yıllardır üç tekerlekli bisiklet ile çay satarak geçimini sağlayan ve ilçenin simgelerinden bir haline gelen çaycı Belgin ablanın hayatını anlatan, yönetmenliğini Cihan Emre Zengin'in, müziklerini Doğukan Manço’nun yaptığı belgesel film.

Çelik Gülersoy: 1932 ve 2003 yılları arasında yaşayan, Fenerbahçesi adlı kitabında Fenerbahçe Yarımadası'na bir dantel gibi denize uzanmış bu yeşillik toprağın hikayesini resimlerle halka taşımak amacını güden, Fenerbahçe Parkı’nı mezbelelik halinden yaptığı restorasyonla bugünkü modern haline dönüştüren, Türkiye Turing Kurumu Başkanı, çevre dostu yazar.

Çifte Kumrular: Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi önünde yer alan, Kadıköy Belediyesi tarafından heykeltraş Bihrat Mavitan'a yaptırılan heykel.

Çizgi Düşler: Neşet Ömer Sokak’taki Kadıköy İş Merkezi'nde bulunan, İlker Özer'in sahibi olduğu, birçok çizgi romanın telifini alıp Türkiye'de yayımlayan çizgi roman dükkanı ve yayınevi.

                                                             


ARŞİV