Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilçelerin şehirleşme hızı, üniversite mezunu, kişi başına hekim sayısı, POS cihazı sayısına kriterlerine göre yaptırdığı sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırmasının sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre Türkiye’nin en gelişmiş 10 ilçesinden 7 tanesi İstanbul, 2 tanesi Ankara ve bir tanesi de Bursa’da.
Bakanlığı, İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması’na göre birinci kademe gelişmiş ilçeler in 36’sı Marmara, 13’ü Ege, 9’u İç Anadolu, 5’i Akdeniz, 2’si Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 1’er tane gelişmiş ilçe gelişmişlik kriterlerini karşılıyor. Birinci kademe ilçelerin toplam nüfusu 25.3 milyon. Bu nüfus, Türkiye nüfusunun yüzde 30.2’sine eşit.
Birinci gelişmişlik kademesine genel olarak Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki ilçeler yer alırken, Trabzon Ortahisar, Samsun Atakum, Erzurum Yakutiye ve Gaziantep Şehitkamil ilçeleri de birinci gelişmişlik kademesine girmeyi başardı.
İLK 10’UN 7’Sİ İSTANBUL’DAN
İstanbul’un 39 ilçesinin 29’u ve İzmir’in 30 ilçesinin 10’u, Ankara’nın 25 ilçesinin 5’i birinci kademede.
Araştırmaya gore en gelişmiş 10 ilçenin de 7’si İstanbul, 2’si Ankara, biri de Bursa’da.
Araştırma kriterlerine gore Şişli Türkiye’nin en gelişmiş ilçesi olurken, Kadıköy en gelişmiş 4’üncü ilçe oldu.
EN GELİŞMİŞ 10 İLÇE
Şişli (İstanbul), Çankaya (Ankara), Beşiktaş (İstanbul), Kadıköy (İstanbul), Yenimahalle (Ankara), Bakırköy (İstanbul), Fatih (İstanbul), Nilüfer (Bursa), Ataşehir (İstanbul), Başakşehir (İstanbul).
Bu ilçelerde, Türkiye’deki tüm banka şubelerinin yüzde 49’u bulunuyor. Kartlı ödeme tutarının yüzde 56’sı da bu ilçelerde. Eğitim ve sağlık boyutlarındaki bütün değişkenlerde birinci gelişmişlik kademesi, en yüksek değerlere sahip.
Araştırmaya göre ikinci kademede 173, üçüncü kademede 175, dördüncü kademede 215, beşinci kademede 222, altıncı kademede ise 121 ilçe bulunuyor.
Türkiye’nin doğurganlık hızı en yüksek 100 ilçesinin 68’i, en az gelişmişlik düzeyinde bulunan 6. kademede. Bu kademedeki en düşük skorlu ilçeler; Bingöl, Diyarbakır, Mardin, Muş, Hatay, Gaziantep, Ağrı ve Siirt’te yer alıyor.