Kadıköy’de doğal mum kokuları

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde, Havva Köse tarafından verilen atölyede her yaştan Kadıköylü doğal mum yaptı

18 Ocak 2024 - 17:57

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi, her yaş için düzenlediği atölye çalışmalarına devam ediyor. 13 Ocak’ta Havva Köse tarafından verilen doğal mum atölyesinde, Kadıköylüler hem mum tarihini hem de doğal doğallarla mum yapımını öğrendi. 

OSMANLI’DA MUM YASASI

Mum tarihinin 5 bin yıl öncesine dayandığını söyleyen Köse, bilinen en eski mumların Mısır’a dayandığını belirtti. Osmanlı zamanında mum imalatının endüstri haline getirilip, mum esnafının ortaya çıktığını kaydeden Köse, “Böylece Osmanlı’da yasa çıkarılıyor, bu yasanın en önemli üç maddesi ise şöyle; insan sağlığına zararlı olmayacak, kaliteli mum yapılacak ve tek fitil kullanılacak” dedi. 

Eskiden elektrik kesintilerinde kullanılan, tek tip rahatsız edici kokulu mumların atık yağ olan ‘parafin’ ile yapıldığını ifade eden Köse, bu maddenin sağlığa zararlı olduğu için terhil edilmediğini söyledi. Mum atölyesinde soya mumu kullanıldı. Köse, soya mumu ile ilgili şu bilgiyi paylaştı: ““İnsan sağlığına zarar vermiyor, yanmada güzel bir ışık veriyor. Soya mumlarını 85 ile 100 derece arasında eritiriz, genelde en çok tercih edilen mumlardır. Soya mumu, 50 dereceye ulaştığında döküme hazır hale gelir” 

MUMUN BEKLEME SÜRESİ

Köse, “Mumun sağlıklı bir şekilde kalıptan çıkarılabilmesi için, kalıpta 24 saat beklemeli. Asla buzdolabında bekletilmemeli, yoksa mum çatlar ve olması gereken sertliğe ulaşmaz. Kapta mum yaptığımız zaman, 48 saat sonra yakın, çünkü mumun bütün katmanlarının donması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Mumların eritilerek tekrar yapılmasının geri dönüşüm için iyi bir şey olduğunu söyleyen Köse, “Bir mumu birden çok erittiğiniz zaman kabın içerisine dökünce, mumda sürekli ısıya maruz kaldığı için izler olacaktır. Bu ilerde sağlığınızı etkileyebilir, bu yöntemi fazla tercih etmeyin bir veya iki kere yapın” dedi.

BAŞLAYACAKLARA TAVSİYELER

Köse, mum yapımına başlamak isteyenler için şu tavsiyelerde bulundu: “Önce eğitimlere katıldım, videolar izledim ve yavaş yavaş evde yapmaya başladım. Şu anda da evde yapıyorum ama atölyelere gidiyorum, eğitimler veriyorum. Mum yapımına başlamak isteyenler, kesinlikle eğitim almadan, video izlemeden başlamasınlar. İkincisi, bunun bir satışı olsun istiyorlarsa öncelikle kendilerine bir zaman tanısınlar. Evde bolca denesinler, renkleri ve kokuları denesinler. 

MUM YAPIMI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Oda sıcaklığında çalışma ortamı, ısı kaynağı, mum benmari usulü eritilecekse büyük ve küçük olmak üzere iki adet tencere, paslanmaz çelik bir kap (cezve tercih edebilirsiniz), termometre, tartı, çalışılan alanı temiz tutmak ve zarar görmemesi için kullan at örtü, tahta karıştırma çubuğu, fitil ile fitil tutacağı, mumun döküleceği kap (mika tercih edilmemeli), mumun kokması için esans ve damlatmak için damlalık, renklendirmek için boya.


“ATÖLYE ÇOK GÜZELDİ”

Atölye katılımcılarından Ayten Aylin Nergis, “Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’nin üyesi ve Feneryolu Mahalle Gönüllüsü’yüm. Bu tarz etkinlikleri takip ediyorum, belki bir gün afet bölgesine gidersem bölgedekileri, özellikle çocuklarla vakit geçirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Atölye çok güzeldi, uzun zamandır böyle bir etkinliğe katılmak istiyordum” dedi. 

 

 

ARŞİV