Kadıköy'de manşetler "NATO'ya karşı" asıldı

Patronların Ensesindeyiz İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı'nın "Kapkara Haykıran Puntolarla: Manşetleri NATO'ya Karşı Atıyoruz" adlı sergisi Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde açıldı

17 Ekim 2024 - 11:00

Patronların Ensesindeyiz İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı'nın ilkini Ankara'da ziyarete açtığı "Kapkara Haykıran Puntolarla: Manşetleri NATO'ya Karşı Atıyoruz" başlıklı sergisi, 13 Ekim Pazar günü Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde açıldı. Sergi, ekim ayının sonuna kadar ziyarete açık olacak. Serginin açılışı, gazeteci-yazar Orhan Gökdemir, Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) üyesi Akademisyen Fahri Kaan Arslan ve PE İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı'ndan Merve Güzey’in konuşmaları ile yapıldı.

“ÜLKEMİZ 1876’NIN GERİSİNE ATILMIŞ DURUMDA”

Gazeteciliğin ve NATO'ya karşı mücadelenin tarihsel sürecine değinen Orhan Gökdemir, “Türkiye'nin karşı devrim tarihi, NATO'ya girdiği tarihte somut olarak başlıyor. O tarihten bu yana tüm gazeteciler, NATO'nun gizli ayağıyla ilgili bir tecrübe ve anıya sahip. Abdülhamit çok sivrilen gazetecileri memur olarak atayıp yurdun uzak köşelerine gönderirdi. Şimdi memur olarak atıyorlar ve bir holdinge gönderiyorlar. Ülkemiz çok kötü bir durumda, Anayasasız durumda, basın daha kötü durumda. 1876'nın gerisine atılmış bir durumda” dedi.

“EMPERYALİZM KARŞITLIĞI KÖKLÜ BİR TARİHE SAHİP”

THTM üyesi Akademisyen Fahri Kaan Arslan ise, “NATO karşıtlığı veya yandaşlığı, ülkemizin dış politikasındaki bir eğilimden ibaret değil. Bundan çok daha fazla anlam taşıyor. Bugün buradaki manşetlerin de gösterdiği gibi emperyalizme karşıtlık Türkiye'mizde oldukça köklü bir tarihe, bir mücadele geleneğine sahip. Biz emperyalizm karşıtlığını çoğunlukla 1960 sonrasına tarihlendiririz fakat esasen öncesi de vardır. Bunları da yine basın tarihimizin tozlu sayfalarından takip etmek mümkün” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİLİK, ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ”

Patronların Ensesindeyiz İletişim Emekçileri Dayanışma ağı adına konuşma yapan Merve Güzey şöyle konuştu: “THTM’nin 1 Eylül’de başlattığı 'NATO’ya ve Emperyalist Savaşa Karşı Göreve' çağrısına destek vermek amacıyla bu sergiyi düzenledik. İlk olarak 6 Ekim’de Ankara’da açılış yaptık, bugün de İstanbul’da bu sergiyi açıyoruz. Gazetecilik; eşitlik, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinden ayrı düşünülemez. Sergimizde yer alan Filistin köşesinde bir afiş, işte bu sorumluluğun bir yansımasıdır. O köşede, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in katlettiği 175 gazetecinin fotoğrafları var. Ankara’daki serginin eksiklerini tamamlayarak ve arşivimizi genişleterek bugün burada sunuyoruz, ancak biliyoruz ki hâlâ eksiklerimiz var. Giremediğimiz arşivler, değinemediğimiz konular muhakkak olacaktır. Bu yüzden bu sergi burada bir son değil, bir ilk de değil.


ARŞİV