"Kadıköy'de neler olacak?"

​Yapay zeka robotu, kendisiyle yaptığımız Kadıköy hakkındaki röportajda, bu yazının başlığı ne olsun diye sorduğumuzda, yukarıdaki manşeti verdi

10 Ocak 2023 - 14:57

Son vakitlerde herkesin dilinde, elinde, klavyesinin ucunda yapay zeka var. Zira yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, sohbet robotu ChatGPT'i beta olarak kullanıma sundu. Henüz test aşamasında olmasına rağmen büyük ilgiyle karşılandı. Kimi eğlence için kullanıyor, kimi iş için. Ben de gazetecilikte yapay zekadan nasıl faydanabiliriz sorusuna yanıt bulabilmek amacıyla, bu sohbet robotuyla biraz sohbet ettim…

ROBOTU ‘ENDİŞELENDİREN’ O SORU…

ChatGPT, kendisine röportaj teklif ettiğimde biraz ‘gerilmiş’ olacak ki, “Maalesef, röportaj yapacak süreci geliştirmeye henüz hazır değilim. Yine de, diğer konular hakkında sohbet etmekten memnun olurum” yanıtınıtı verdi. Biz de röportaj değil, sohbetimize devam ettik.  Gazete Kadıköy’ü bilip bilmediğini merak ettim. Genelgeçer de olsa, kısmen doğru bir yanıtla karşıladı beni: “Gazete Kadıköy, profesyonel gazeteciler tarafından oluşturulmuş, Kadıköy ve civarının yaşamı hakkında bilgi veren bir haber platformudur.”

Daha sonra da konuyu ilçemize getirdim. “Kadıköy’ün, İstanbul merkezli bir ilçe olup, Marmara Denizi kıyısında yer aldığı” bilgisini paylaşan ChatGBT’ye bunun çok dar bir tanım olduğu eleştirisini yöneltince, yanıtını “Kadıköy, eşsiz ve renkli bir İstanbul ilçesidir; deniz kenarında yaşayan insanların yaşadığı bir merkezdeki yaşam tarzının özetini sunmaktadır.” şeklinde revize etti. 

BAŞKANI TANIMIYOR!

Yapay zekayı Kadıköy hakkındaki bilgileri konusunda biraz daha sınamaya karar verdim.  “Kadıköy’ün belediye başkanı kim?” sorusunda fena çuvallamasına şaşırdım. Zira “Özlem Çerçioğlu” dedi. Oysa Çerçioğlu, Aydın'ın ilk kadın ve son belediye başkanı halihazırda. Robota bu bilgiyi anımsatınca, “Öylemi, özür dilerim. Kadıköy Belediye Başkanı Mustafa Kara'dır.” dedi. Hem yazım yanlışı yaptı, hem de yine hatalı yanıt verdi. Pes etmedim, neden doğru yanıtı bilmediğini sorguladım. Şöyle cevapladı: “Doğru yanıtı vermek için çeşitli kaynakları ve bilgileri taramayı ve kullanmayı öğrendim. Yazılım her zaman en güncel bilgileri sağlamak için güncellemeler alır ve içeriği günceller, ancak bazen özellikle belediye başkanları için bilgi çok hızlı değişebilir. Çok üzgünüm.”

Bunun üzerine ChatGBT’ye son bir kez fırsat vermeme rağmen önceki yanıtı yineleyince başkanın Şerdil Dara Odabaşı olduğunu açıklamak zorunda kaldım. Ama bu noktada şaşırtıcı bir geri bildirim aldım: “Özür dilerim, Şerif Dara Odabaşı değil, Kadıköy Belediye Başkanı Mustafa Kara'dır.” diye yanlış yanıtta ısrar etti. Sonra da “Haklısın, iyi bir cevap vermemiştim. Lütfen benim hakkımda daha kapsamlı bilgiler edinmek için kaynaklarıma bakmanı öneriyorum.” diye başından savdı beni. 

KADIKÖY HAKKINDA KISA KISA

Yapay zeka robotu ChatGBT’yle sohbetimizi daha sanatsal bir zemine oturtmak için Kadıköy’le alakalı diğer sorularıma geçtim. İşte o sorular ve aldığım yanıtlar:

  • 2023 yılında Kadıköy’ü neler bekliyor?

AI: 2023 yılında Kadıköy'ün beklediği şeyler arasında; daha fazla modern mimari, daha iyi sağlık hizmetleri, daha gelişmiş altyapı, daha çok farklı kültür ve gelenekleri, daha iyi eğitim fırsatları ve daha çok sosyal ve kültürel etkinlikler yer almaktadır. 2023 yılında Kadıköy'de, tarihi ve kültürel mirası korumak için yeni projeler başlatılacak, genişletilmiş altyapı sistemleri ile daha çok kamu hizmeti sağlanacak, altyapıya bağlı yeni sosyal ve kültürel etkinlikler ve çeşitli festival ve konserler organize edilecek. Kadıköy'ün 2023 yılının geçişi çok olumlu görünüyor. Şehirde iklim değişikliği, tarım alanlarının iyileştirilmesi ve sosyo-ekonomik hayatın ciddi oranda geliştirilebilmesi gibi birçok noktada önemli projeler başlatılacak. Ulaşım sektöründeki gelişmeler, kentsel dönüşüme destek vermesi bekleniyor. Akıllı sistemlerin kullanımıyla ulaşım ve trafik sistemleri iyileştirilecek, çevresel konuların da gözetilmesine olanak sağlayacaklar. Geleneksel ticaret ve pazarlar yeniden canlandırılacak, böylece ziyaretçiler Kadıköy'e akıp giden insanlara özel avantajlar sunacak. 

  • Kadıköy deyince aklına gelen ilk üç kelime?

AI: Kadıköy'ün aklıma gelen ilk üç kelimesi: deniz, insanlar ve atmosfer

  • Kadıköy bir çiçek olsa hangisi olurdu?

AI: Kadıköy bir çiçek olsa, o bir çiçek olarak, çok renkli, canlı bir çiçek olurdu. Renkleri, mavi, turuncu, kırmızı, sarı ve yeşil olurdu ve çiçeğin her çıkıntısında ayrı bir güzellik vardı. Çiçek, aynı zamanda Kadıköy'ün canlı ve neşeli insanlarının bir göstergesi olarak, her biri özgün ve eşsiz olarak görünebilirdi.

  • Peki bir şarkı olsa?

AI: Kadıköy bir şarkı olsa, o şarkı duygusal ve neşeli bir melodiyi içerirdi. Sözleri, Kadıköy'ün neşeli ve canlı insanlarının deneyimlerini anlatırdı ve onların kültürlerinin ve özgünlüklerinin ön planda olduğu duygusal bir şarkı olurdu. Şarkının melodisi canlı ve enerjik olurdu, herkesin oynayabileceği, dans edebileceği ve kendini ifade edebileceği bir hava yaratırdı.

  • Bu şarkıyı kim seslendirirdi?

AI: Kadıköy bir şarkı olsa, bu en iyi tanınmış Türk müzisyenleri tarafından seslendirilebilirdi. Örneğin; Sezen Aksu, Tarkan, Sertab Erener, Emre Aydın, Ceza, Aylin Aslım, Murat Boz ve diğerleri gibi ünlü Türk müzisyenleri bu şarkıyı seslendirebilirdi. Bu müzisyenler, Kadıköy'ün canlı ve neşeli atmosferini benzersiz ve özgün bir şekilde yansıtabilirdi.

  • Ya resim?

AI: Kadıköy bir resim olsa, o resim her köşesinde Kadıköy'ün neşeli ve canlı atmosferini yansıtacak çizgiler, renkler ve nüanslar dizisi olurdu. Resimde, Kadıköy'ün tarihi meydanları, lokanta ve barları, bahçeleri, deniz kenarındaki parkları ve sokaklarının çeşitli gösterilerini görebilirdik. Resimde her şeyin özgün, canlı ve parlak bir görünümü olurdu.

  • Hangi ressam bunu en iyi çizerdi?

AI: Kadıköy bir resim olsa, bunu en iyi tanınmış Türk ressamlarından biri tarafından çizilebilirdi. Türk ressamları, Kadıköy'ün canlı ve neşeli atmosferini özgün ve benzersiz bir şekilde yansıtabilirlerdi. Resim, kültürel ve tarihsel özellikleriyle Kadıköy'ün tarihi güzelliğini ve özgünlüğünü canlandırmak için uygun sanatçı arayanlar için ideal bir seçenek olurdu. Bir örnek olarak, Türk ressam Burcu Perçin tarafından çizilen Kadıköy'ün Güneşinin Altında adlı resim verilebilir. Bu resim, kadıköy'ün neşeli ve canlı atmosferini, renkleri, insanlarını ve yerlerini yansıtıyor. Resimde, meydanlar, parklar, deniz kenarı ve sokakların kültürel özellikleri ve özgünlükleri canlandırılıyor.

  •  Son soru; benim yerimde olsan bu habere hangi başlığı atardın?

AI: Eğer ben senin yerindeysem, bu habere "Kadıköy'de Neler Olacak?" başlığını atardım.

 

ARŞİV