Kadıköy’de ortalama kira 27 bin!

Kadıköy’de ortalama kira bedeli haziran ayı itibariyle 27 bin TL’ye yükselirken, asgari ücretli ve öğrencilerden sonra memurların da Kadıköy’de kiralık daire bulmaları imkansız hale geldi

21 Temmuz 2023 - 08:38

TBMM Genel Kurulu’na sunulan torba yasa teklifi içinde yer alan konut kiralarında yapılacak artışı yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Söz konusu uygulama, bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ni geçmemesi koşuluyla geçerli olacak. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde, bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler "fazla miktar" yönünden geçersiz sayılacak. Aynı torba yasa teklifinde en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin TL’ye yükseldi.

İSTANBUL GENELİNDE ARTTI

22 bin TL maaş alan bir memurun İstanbul ve Kadıköy’de kiracı olma şansı var mı? Asgari ücretliler ve öğrenciler için imkansız hale gelen bu durum memurlar için de imkansıza dönüştü. Ocak ayında 12 bin 500 TL olan İstanbul’daki ortalama kira bedelinin haziran ayında 17 bin 500 TL’ye yükseldiğini söyleyen Eva Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal şu bilgileri paylaştı: “Konutları bina yaşlarına göre ayrıştırdığımızda 0-5 yaş aralığındaki dairelerin ocak ayı içerisinde aylık 15 bin TL’den haziran ayında ise ortalama 21 bin TL’ye  ulaştığını görüyoruz. Bunun dışında İstanbul genelinde minimum kira bedelinin güncel koşullarda aylık 12 bin 500 TL olduğunu söylemek mümkün. Bu kira bedelleri ortalamayı yansıttığı gibi dairenin bulunduğu konum, site özellikleri ve manzara kirayı 21 bin TL’nin çok üzerine de çıkarabiliyor. Binanın yaşı, bulunduğu kat ve merkezi konumlardan uzaklık hesaba katıldığında ise kira 12 bin TL’nin altına da inebiliyor.”

ŞEHRİN ÇEPERLERİNE GİDİYORLAR

Bal’ın verdiği bilgilere göre Kadıköy’deki ortalama kira bedeli, İstanbul ortalamasının üstüne çıktı. Ocak ayı içerisinde Kadıköy’de ortalama kira bedelinin 22 bin TL olduğunu paylaşan Bal, bu oranın haziran ayı itibari ile birlikte 27 bin TL’ye yükseldiğini aktardı. Bu koşullarda İstanbul’a yeni atanan bir memurun şehir merkezlerinden uzak semtlerde kiralık konut bulabileceğini söyleyen Bal, “Hızlı artış seyrinde olan kira bedelleri artık kişileri merkezi ilçelerden uzaklaştırıyor. Ya da merkezi konumda yer alan ancak daha eski konutlar tercih ediliyor. Kadıköy genelinde durumu değerlendirdiğimizde minimum kira ücreti ortalaması 19 bin TL civarında seyrediyor. “Merdivenköy, Sahrayı Cedit, Dumlupınar, Eğitim Mahallesi bölgelerinde eski binalarda yer alan konutlar 13 bin TL ile 17 bin TL aralığında kiraya veriliyor.”

"KİRA DESTEĞİ VERİLMELİ"

Kiradaki artışlar nedeniyle memurlara kira desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan Bal, şu önerileri sıraladı: “Memurların atandıkları ilin kira seviyelerine bağlı olarak kira desteği alması gerekliliği doğdu. Büyük şehirlerdeki kira desteğinin arttırılması memurların da bu şehirlerde kira tutarlarını karşılayabilmesi adına önemli rol oynayacaktır. İstanbul’da ki hızlı kira artışlarının önüne geçebilmek için barınma sorununun çözülmesi gerekiyor. Konut stoğunun arttırılması ile birlikte alternatifler de çoğalacaktır, bununla birlikte gayrimenkulde kira rakamları kiracılar tarafından daha da rahat ödenebilir bir ortama kavuşabilir.


ARŞİV