Kadıköy'de "yaşam haktır"sesi yükselmeye devam ediyor

Kadıköy’ün mahallelerinde sokak hayvanlarını korumak için çalışmalar ara vermeden devam ediyor. Suadiye ile Dumlupınar Mahallesi sakinleri, “Yaşam haktır. Doğa ve hayvanlarla bir bütünüz. Onlara destek elini uzatmalıyız” diyor

03 Ekim 2024 - 10:57

Hayvanları Koruma Kanunu’nda ‘köpeklerin uyutulmasını’ da içeren kanun teklifinin meclisten geçmesine tepkiler sürüyor.  Kadıköylüler bu itiraza mahallelerde sokak hayvanları için çalışma yürüterek ses veriyor. Biz de çalışmaların görünür olması için her hafta sayfamızda mahallelere yer veriyoruz. Bu haftaki konuklarımız Suadiye ile Dumlupınar Mahallesi. 

“Böyle bir yasa çıktığı için kendi adıma, çocuklarım ve dünya adına çok üzgünüm.” diyen Suadiye Mahallesi Muhtarı Hilal Özdemir, “Sokak hayvanları için yapılması gereken çok şey varken böyle bir yasaya imza atılması kabul edilir bir şey değil. Bu yasanın onaylanacak hiçbir tarafı yok. Anne olarak çocuklarımı hayvanlara karşı hep hassas büyüttüm. Sokakta buldukları martıyı eve getirdikleri de oldu. Hayvan sevgisi ailede başlar, okulda devam eder. O yüzden çocuklara evde hayvan sevgisi aşılanmalı. Yasa hayvana yönelik şiddeti de artırabilir. Bu şiddet daha sonra çocuklara ve kadınlara yönelebilir. O yüzden yasa bir an evvel geri çekilmeli.” ifadelerini kullandı. 

“BİR PATİ DE SEN VER”

Kadıköy Belediyesi’nin Sahiplen Kadıköy projesine destek verdiklerini dile getiren Muhtar Hilal Özdemir, mahalle olarak sokak hayvanları için neler yapabiliriz diye düşündüklerini ve  ‘Bir Pati de Sen Ver’ kampanyasını başlattıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Barınaktaki canlar için başlattık. Kampanya kapsamında polar, battaniye, kuru kedi ve köpek maması, konserve mama, havlu, iç dış parazit ilaçları, köpek tasması gibi malzemeler topladık, toplamaya da devam ediyoruz. Toplanan malzemelerden bir bölümünü Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden gelen ekibe teslim ettik. Bu bizi mutlu etti. Her kişiden bir şey gelirse oradaki patili dostlarımız kışı rahat geçirir. Herkes karınca kararınca bir şey yapabilir. Bizler vicdanlı insanlarız. Doğa ve hayvanlarla bir bağımız var.”

“SAHİPLEN KADIKÖY”

Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’nde 17 yıldır gönüllü olarak çalışan Suadiye Mahallesi sakini Senem Yıldırım, yasanın uygulanabilir olmadığını, yanlış bir yasa olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nden iptal edilmesini umduğunu söyledi. Yıldırım, “Mahallede hayvanseverler olarak iletişim halindeyiz. Canlarımızı koruyoruz. Tedavilerini yaptırıyoruz, sahiplendirmeye çalışıyoruz. Bütün Kadıköylülere ‘sahiplen Kadıköy’ diyerek barınaktaki ve sokaktaki canları sahiplenmeye davet ediyorum. Barınaklar yaşam alanı değil. Kafes arkasında yaşam olmaz. Yaşam haktır. Kadıköy Belediyesi’nin Sahiplen Kadıköy projesi kapsamında siteye girip baksınlar. Barınakları ziyaret etsinler. Sokak hayvanlarını sahiplensinler.” diye konuştu. 

“ÖLDÜRME BİR HAK OLAMAZ”

Ağaçların, bitkilerin, böceklerin hiçbir canlının öldürülemeyeceğini söyleyen Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Ahmet Gediz, “Canlı varlıkları yaşatmak lazım. Yağmur yağdığı zaman yolda gördüğümüz salyangozları zarar görmesinler diye kenara alıyoruz. Kimsenin öldürme gibi bir hakkı yok. Sokak hayvanlarının aşılanması ve kısırlaştırılması gerekiyor. Mahallemizdeki kedilere ve köpeklere mahalle sakinleri çok iyi bakıyor. Kadıköy Belediyesi’nden gelen mamaları onlara veriyoruz. Kadıköy Belediyesi’ni sakatlanma ya da kısırlaştırma için aradığımızda hemen yardımcı oluyorlar. Veterinerler kendi evlatları gibi bakıyorlar. Sokak hayvanları için belediye, muhtarlık ve mahalle sakinleri el ele veriyoruz.” dedi. 

Dumlupınar Mahallesi sakini Sevim Nak da şunları söyledi: “Hiçbir canlı öldürülmesin. Öldürülmelerine karşıyım. Kısırlaştıırılsınlar. Sokağımızdaki kedileri sabah ve akşam besliyoruz. Mamalarını ve sularını veriyoruz. Kızım su kaplarını yıkar temizler. Hasta olduklarında ve kısırlaştırma için belediyeye götürüyoruz.” 


ARŞİV