Kadıköy'de yeşil alan seferberliği

Kadıköy Belediyesi, Dumlupınar, Fikirtepe ve Eğitim Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların betonun içinde rahat nefes alabilmesi için parklar yapıyor. Başkan Odabaşı, “ Biz bu alanlara park yapmasaydık. Bu alanlar betonla, asfaltla, rantla örtülecekti.”

01 Şubat 2024 - 10:53

Kadıköy, parkları ve yeşil alanlarıyla Kadıköylülere bir yaşam alanı sunuyor. Kadıköy Belediyesi de bu yaşam alanlarını konserler, festivaller, spor etkinlikleriyle canlı tutuyor. 7’den 70’e tüm Kadıköylülerin nefes aldığı alanları çoğaltmak için de çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Bu anlayıştan hareketle Dumlupınar Mahallesi Bahtlı Sokak’ta Şehit Er Çağlar Mengü Parkı ile Barış Sokak’ta 100. Yıl Cumhuriyet parkını açan Kadıköy Belediyesi şimdi de Eğitim Mahallesi’nde bir parkın çalışmalarını sürdürüyor. Bu parkların bir özelliği var. O da “kaçak park” olmaları. Kadıköy Belediyesi, yetki alanında olmamasına rağmen bu mahallelerde yaşayan mahallenin rahat nefes alabilmesi için parklar yaptı, yapmaya da devam edecek. 

“PARK OLMASAYDI, BETONLA ÖRTÜLECEKTİ”

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı,  neden “kaçak park” denildiğini ve yapılan çalışmaları şöyle anlatıyor: “Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahallesi’nde bulunan devasa binalar yapanlar, burada yaşayan mahalleliler için yeşil alan, bir park planlamadılar. Kamu yararına olması gereken bu alanları, inşaat firmalarına ve ranta terk ederek betona boğdular. ‘Bırakın biz Kadıköy Belediyesi olarak buraları park yapalım’ dediğimizde bizi sebepsiz yere defalarca geri çevirdiler. Eğer biz bu alanlara park yapmasaydık. Bu alanlar betonla asfaltla ve rantla örtülecekti. Bu süreç boyunca Kadıköy Belediyesi olarak yok sayıldık. Komşularımız inşaat firmalarının insafına, tozun, toprağın ve çamurun içinde yaşamaya terk edildiler. 

“RANT ODAKLARINA DEĞİL HALKA HİZMET”

Size iki farklı kent anlayışını, kamu kaynaklarının kimlerin yararına kullanılacağını iki farkı belediyecilik anlayışını örnekle gözle önüne seriyorum. Bir yandan kentsel dönüşüm adı altında yapılan kent suçları, mağdur ettikleri Kadıköylüler. Yetmezmiş gibi şimdi de gözünü İstanbul rantına dikmiş bir anlayış. Öte yandan kamucu sosyal demokrat belediyecilik anlayışı. İşte tam bu belediyecilik anlayışımızla yetkimiz olmamasına rağmen 2023 yılında çalışmalarına başladığımız 4 bin metrekarelik parkımızın adını 100. Yıl Cumhuriyet Parkı koyduk. Çünkü biliyoruz ki Cumhuriyet kişilere, vakıflara, gruplara, rant odaklarına, çıkar ilişkilerine değil halka hizmettir. ”

Dumlupınar Mahallesi’nde 2022 yılında açılan Şehit Er Çağlar Mengü Parkı, yaklaşık 3 bin metrekarelik alana sahip. Basketbol sahası, koşu parkuru, çocuk oyun alanı, açık hava spor alanı olan parka, 200 adet ağaç ve ağaççık dikimi yapıldı.

Dumlupınar Mahallesi Barış Sokak’ta 26 Ocak günü açılışı yapılan 100. Yıl Parkı’nın da yaklaşık 4 bin metrekarelik alanı var.  Sulama ile aydınlatma sisteminin yapıldığı parkta, çocuk oyun alanı ile açık hava spor alanı bulunuyor. Park içinde daha önce dikimi yapılan ağaçlar korunarak 400 adet ağaç ve ağaççık ile iki bin adet çalı dikimi yapıldı.

 

ARŞİV