Kadıköylü sosyal medya fenomeni: Tuana Tezsay

Çektiği makyaj videolarıyla ünlenen sosyal medya fenomeni Tuana Tezsay, “Daha önce hiç makyaj eğitimi almadım, kendi kendime deneyerek ve videolar izleyerek bu işi öğrendim” dedi.

03 Mart 2022 - 03:45

Çektiği makyaj videolarıyla ünlenen 23 yaşındaki sosyal medya içerik üreticisi Tuana Tezsay, özellikle Instagram, Tiktok ve YouTube üzerinden paylaştığı videolarla sosyal medya kullanıcılarının beğenisini topluyor. Yaptığı makyajlarla kendini Mesut Özil’den Bülent Ersoy’a, Kylie Jenner’dan Adile Naşit’e kadar birçok ünlüye benzeten Tezsay, gazetemize konuştu.

“MAKYAJ EĞİTİMİ ALMADIM”

Daha önce hiç makyaj eğitimi almadığını söyleyen Tezsay, “Lisede birinci sınıftayken bana kendi makyaj malzemelerini veren kuzenim sayesinde makyaj yapma ilgim başladı. Bir süre sadece fondöten, maskara ve ruj kullanıyordum. Sonra kendi kendime deneyerek farklı şeyler yapmaya çalıştım. Başlarda gerçekten kötü makyaj yapıyordum. Videolar izleyerek bir sürü şey öğrendim. Eyeliner düzgün sürebilmek için çok kez silip tekrardan yapmaya çalıştığım zamanlar oldu. Zaten her alanda da bu böyledir. Deneyerek ve yapmaya çalışarak öğreniyoruz. Makyaj da bu şekilde. Kimsenin ilk eyelinerı mükemmel değildir.” dedi.

İnsanların göstermiş olduğu ilgiden dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Tezsay, “Daha önce kimsede görmemiştim böyle videolar. Sadece ülkemizdeki içerik üreticilerinden bahsediyorum. Bu sayede de insanların ilgisi fazla oluyor sanırım. İnsanların desteğini almak, beğenilmek, başarılı bulunmak, özellikle de büyük bir kitleden bunları görmek beni çok mutlu ediyor, gururlanıyorum. Ailemin de duyması benim için ayrı bir mutluluk tabii ki. Ama bunun yanında içeriklerimin beğenilmediği zamanlar da oluyor. Bunlar işimin tuzu biberi. Her zaman dört dörtlük iş çıkaramıyor insan. Bu çok doğal. Ama başarılıyken en küçük hatanızı gören bazı insanlar sizi çok kıran, heves kaçıran şeyler de söyleyebiliyor. Ne de olsa internet üzerinden yorum yazmak, mesaj atmak çok kolay. Ama genel olarak ilgi için çok mutluyum ve çok şanslıyım.” ifadelerini kullandı.

“YARIM MİLYON İZLENDİM”

Çektiği videoların büyük kitlelere ulaşacağını beklemediğini dile getiren Tezsay, “Aslında bu tarz videolar çekmeyi çok istiyordum. Denemişliğim de var ama olmamıştı. İlk videomu yabancı bir makyaj influencerın tarzından esinlenerek yapmıştım. Tek farkı, kendimi farklı birine çevirmemdi. Denemek istedim, zaten o zamanlar da karantina zamanlarıydı. Sıkılıyordum. Televizyonda Türkan Şoray’ı gördüm ve neden olmasın ki dedim. Onun makyajını yaptım. Yaparken bir yandan da TikTok çektim. O zamanlar belki 5 bin takipçim bile yoktu. Paylaştıktan sonra telefonu kenara koydum ve bir süre bakmadım. Telefonu elime aldığımda videomun yarım milyon izlendiğini gördüm. Sadece 1-2 saat içinde olmuştu tüm bunlar. Heyecan vericiydi.” dedi ve şöyle devam etti: “İlk başta ilgi biraz bana korkutucu geldi ama sonrasında hoşuma gitmeye başladı. Yorumlar çok güzeldi ve özellikle TikTok mecrasında farklı bi içerik çıkarttığımı farkettim. Devam ettirdim, şansım ve becerim sayesinde şu an buradayım.”

Yaptığı işin büyük bir emek istediğini belirten Tezsay, “İnsanlar işimin gerçekten emek gerektiren bir şey olduğunun farkındalar. Ben takipçilerimin bunun farkında olduğunu düşünüyorum. Genellikle herkes yorum yaptığında bunları bilerek yapıyor ve bunun için minnettarım. Tek düze makyaj videolarına eğlence katıyorum. Gündemi takip ediyorum, ne sevilir ne sevilmez bunlara bakıyorum. Zaten yorumlara bakarsak insanların talepleri çok fazla. Birçok ünlünün ismi geçiyor istek olarak. Genel olarak onların istekleri doğrultusunda ilerlemeyi tercih ediyorum.” dedi.

Tezsay, makyajını yaptığı ünlüler tarafından da olumlu geri dönüşler aldığını dile getirdi: “Makyajını yaptığım ünlülerin çoğu bu videoları görüyor, geri takip edip çok tatlı mesajlar atıyorlar. Kendileri de hesaplarında paylaşıyorlar. Bazıları da beni de yapar mısın diye soruyor ve isim vermiyorum ücret teklif eden de olmuştu. Bunun dışında güzel mesajlar atıp keyifle izlediğini belirten ünlülerden örnek vermem gerekirse; Ahmet Kural, Murat Övüç, Hasibe Eren, Timur Acar.”

“MAKYAJIN 9 SAAT SÜRDÜĞÜ OLDU”

Çektiği videoların hazırlık aşamalarını da anlatan Tezsay, “Öncelikle arkada çalacak olan müziği seçiyorum, bu adım kolay gibi duruyor ama can alıcı noktası müzik oluyor. Neredeyse yaptığım makyaj kadar müzik seçimim de önemli. Müzikleri ve karakterlerin dizi/film sahnelerinden konuşmaları birleştiriyorum. Daha sonra giyeceğim kıyafeti seçiyorum. Peruk gerekirse önce gidip arıyorum ve satın alıyorum. Ekstra bir plastik makyaj ürünü gerekiyorsa da alışverişe çıkıyorum. Zaman kalırsa akşamına videoları çekiyorum, kalmazsa ertesi güne sarkıyor. Genellikle makyaj videoları 4-5 saat kadar sürüyor. Minimum 2, maksimum 9 saat sürdüğü olmuştu. Bazen silmek zorunda kalıyorum, baştan yapıyorum, bazen aldığım bir ürün uymuyor. Farklı alternatifler denerken de zaman su gibi akıp geçiyor. Makyaj ve videonun çekimi dışında her yaptığım şeyde annemin rolü büyük. Bana çok yardımcı oluyor yaratıcılığı inanılmazdır. İkimiz bir olunca çok komik ve eğlenceli şeyler ortaya çıkarıyoruz. O olmasa makyaj kariyerim bitebilir diyebilirim. Babam ve kardeşim de çok destek oluyor. Önce onlara gösteriyorum, onlar yorumluyor, sonra da sosyal medyada paylaşımı yapıyorum.” şeklinde konuştu.

“HERKES YAPABİLİR”

Makyaj videolarıyla ünlenen Tezsay, makyaj alanında kendini geliştirmek isteyenlere tavsiyelerde de bulundu: “Ben kendim tek başıma bunu öğrenebildiysem herkes yapabilir. Şu zamanda her kaynağa ulaşmak çok kolay. Tek sıkıntı makyaj malzemelerinin artık çok pahalı olması. Ama öğrenmek isteyen herkes videolar açıp, deneyerek bu işi kapabilir. Kesinlikle makyaj kurslarına katılmak, başkasından öğrenmek tek çözüm değil. Bunun okulu yok. Kimse diploma da almıyor. Deneyeceksiniz, olmayacak ama tekrar tekrar yaptığınızda güzelliğini göreceksiniz. Aynı benim yaşadığım gibi. Makyaj yapmak çok keyifli. Kendinizi güzelleştirmek, iyi hissetmek kadar güzel bir şeyin olduğunu düşünmüyorum şu hayatta. İşin içine girdikçe, kendinizi geliştirdikçe iş olanağı sağlıyor. Ayrıca bence mükemmel bir seçenek. Belki bir makyaj influencerı olmayabilirsiniz ama gelinlere ya da mezuniyete hazırlanan genç kızlara makyaj yapabilirsiniz. Sadece kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak bir şey değil, aynı zamanda bir iş olanağı. Öğrenin ve sevin.”

 


ARŞİV