Kadıköylüler bilinçsiz scooter kullanımından rahatsız

Son senelerde başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görmeye alıştığımız elektrikli scooterlar hem yayalar hem araçlar için sorun haline gelmeye başladı

13 Ağustos 2022 - 09:10

İki yıldır İstanbul’un her ilçesinde kullanılan scooterlar, kaza ve park problemlerini de beraberinde getiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu problemler karşısında harekete geçerek  pilot bölge seçilen Kadıköy’de 52 adet mikromobilite park alanı oluşturacağını duyurdu. Bir elektrikli scooter firması da İBB’nin mikromobilite park projesine katılarak pilot bölge olan Kadıköy ilçesine kendi park alanlarını oluşturmaya başladı. Kadıköylüler de scooterların kullanım şeklinden ve rastgele park edilmelerinden rahatsız.

“BİLİNÇSİZ KULLANIMLA KAZALAR ARTTI”

Özellikle Bağdat Caddesi ve Caddebostan sahilinde sıklıkla tercih edilen scooterlar, sürücüleri tarafından yaya yollarına bırakılarak vatandaşların hareket alanlarını kısıtlıyor. Konuyla ilgili konuşan Elif Aksüt, “Scooterlar bana güvenli gelmiyor, hem çok hızlı kullanıyorlar hem de kaldırımda kullanıyorlar. Park yerleri de sorun, yetersiz. Merkezi yerlere daha çok park yerleri yapılabilir” dedi.

Scooter kullanıcısı olduğunu söyleyen Yağız Özkan “2 sene önce başladım scooter kullanmaya, ilk zamanlar çok iyiydi ama artık firmaların da çoğalmasıyla bilinçsiz bir kullanım başladı. Buna bağlı olarak da kazalar artıyor, özellikle sahilde çok fazla kaza oluyor.  Çözüm bulurlarsa iyi olur.” dedi.

YAŞ SINIRI VAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 14 Nisan 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre 16 yaşında küçüklerin, sırt çantasından fazla eşyası olanların ve birden fazla kişinin elektrikli scooterları kullanması yasak. Ayrıca elektrikli scooter firmalarının akıllı telefon uygulamalarına göre yaya yollarına park edilmesi de yasak.

 

ARŞİV