Kadıköylü yaşam hakkı savunucuları, katliam yasasına karşı 18 Ağustos Pazar günü Yoğurtçu Parkı’nda bir araya geldi. Kadıköy'de ikamet eden mahalle sakinlerinin katılımıyla gerçekleşen forumda, katliam yasasına karşı neler yapabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
“YERİNDE YAŞAT PRENSİBİ RAFA KALKTI”
Forumda sözü alan İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’nda görevli Avukat Ayşegül Yiğit, yasayla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yasa hakkında söylenecek çok fazla şey var. Ama yasanın bazı temel noktalarını hepimizin bilmesi gerekiyor. En temel ayrım, eski kanun ‘yerinde yaşat’ prensibini uygularken artık ne yazık ki bu yeni yasayla birlikte ‘yerinde yaşat’ prensibi rafa kaldırılmış durumda. Yeni yasa sokak hayvanlarını sahipli hayvanlar ve sahipsiz hayvanlar olarak ikiye ayırıyor. Sahipsiz hayvanlar olarak adlandırılan hayvanların toplanması, sahiplenilinceye kadar da barınaklarda tutulması esas. Başta yasaklı ırklar olmak üzere veteriner kararıyla saldırgan olduğu düşünülen, insan sağlığına zararlı olduğu düşünülen hayvanların öldürülmesinin yolu açıldı. Yasa şu anda resmi olarak yürürlüğe girdi. Biliyorsunuz ki ana muhalefet partisi tarafından bu yasa, Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi de iptal kararları hakkında ortalama iki yılda karar veriyor. Fakat bizim şu anda beklentimiz bir ara karar vermesi ve yürürlüğü durdurması. Ara kararı daiki hafta içerisinde vermesini bekliyoruz. Ama Anayasa Mahkemesi şu ana kadar ana muhalefet partisinin başvurduğu hiçbir yasa hakkında yürürlüğün durdurulması kararını vermedi. Yasanın şu andaki uygulanma şeklini göz önünde bulundurduğumuzda yürürlüğün durdurulması kararını bekliyoruz.”
“UYGULAMADA ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR VAR”
Yasanın belediyelere bazı görevler verdiğini söyleyen Yiğit, “Yasa, 2028 yılına kadar barınaklarını iyi hale getir, ondan sonra toplamaları yap, sahiplendirmeye çalış, sahiplendiremediğin hayvanlar konusunda da eğer veteriner izni varsa, Veterinerlik Kanunu’nun 9.Maddesine atıf yaparak ‘iğne ile öldürme kurumunu işlet’ diyor. Ama şu anda sosyal medyaya yansıyan pek çok görüntü görüyoruz. Altındağ Belediyesi ve Nevşehir Belediyesi gibi örneklerde yasaya aykırı uygulamalar görüyoruz. Bunlar için komisyondaki arkadaşlarımız tarafından yazılan dilekçeler var fakat Tarım Bakanlığı’nın izni olmadan bu barınaklar hakkında da ne yazık ki soruşturma açılamıyor. Bu sepele şu anda hatalı uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Yasayı apar topar çıkardıkları için şu an uygulamada çok büyük sıkıntılar var. Yönetmeliğe göre hayvanı önce sakin bir şekilde arabaya bindirmeleri gerekiyor, eğer direnirse bir kafese almaları gerekiyor, eğer yine direnirse ancak o zaman boynuna ip bağlayabiliyorlar, iğne atmak gibi uygulamalar ancak veterinerlerin hazır bulunduğu toplamalar sırasında ve veterinerin ayarlayacağı doz üzerinden yapılabilir. Eğer bu tarz, yönetmeliğe aykırı bir şekilde toplama olduğunu görürseniz mutlaka video ve fotoğraf çekerek CİMER üzerinden şikayetçi olun. Çünkü bu tarz uygulamalar hayvana eziyet ve çevreyi kirletme suçu kapsamına giriyor. Yasal olarak bu konuda haklarınız var.”
SOKAK HAYVANLARI İÇİN BİREYSEL OLARAK NELER YAPILABİLİR?
Forumda sokak hayvanları için bireysel olarak yapılabilecekler şöyle sıralandı:
*Sokağındaki köpeklerin fotoğraf ve küpe numaraları ile bir listesini oluştur.
*Köpekleri almaya geldiklerinde diren, verme.
*İlçede bakımevi (barınak) yoksa fiili imkansızlık sebebiyle toplama yapılamayacağını, bakımevi varsa dahi bakımevi alanının yetersiz olduğunu, ödenek ayrılmadığını, mevcut bakımevinin koşullarının iyileştirilmediğini ve tüm bu nedenlerle toplama yapamayacaklarını belirt.
*Toplama anında köpeğe eziyet edildiğine ve bakımevi araçlarının içinde veya dışında veteriner olmadan köpeklerin bayıltıldığına şahit olursan durumu video ile kayıt altına al, şikayetçi ol.
*Alınmasına engel olamazsan da nereye götürüldüğünü öğren ve takibini yap. Çünkü “hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi altı aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü yürürlüktedir ve suç işlenmektedir.
*Mahallende hayvanları koruyan insanlarla iletişime geç, yerel hayvan koruma ağları oluştur. Afişleme ve bilgilendirme çalışmaları yap.