Kadıköylüler Rexx için ayakta

Kadıköylüler, 2020 yılında kapatılan Rexx sineması önünde basın açıklaması yaptı: "Rexx'siz Kadıköy renksiz sinema"

17 Ekim 2024 - 11:23

Yıkımına karar verilen Rexx sineması önünde, Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi’nin çağrısıyla 13 Ekim Pazar günü basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, yönetmen Semir Aslanyürek ve oyuncu Şevket Çoruh da katıldı. Rexx’in bulunduğu alanda yeniden inşa edilecek olan şeyin bir sinema, bir kültür-sanat alanı olması gerektiğinin söylendiği eylemde, “Rexx'siz Kadıköy renksiz sinema", "Emek yıkıldı, Rexx yıkılmasın", “Rexx bizim, Kadıköy bizim” sloganları atıldı.

Oyuncu Şevket Çoruh, “Kadıköy’ün simgesi olan, çocukluğumdan beri sinemayı sevmemi sağlayan bir mekanın başka bir şeye dönüştürülmesi, kültür sanat yapısının dışına çıkarılması, ranta peşkeş çekilmesi hepimizin kanına dokunuyor” diyerek tüm Kadıköylüleri durumun takipçisi olmaya çağırdı.

Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı Fulya Girginer ise Kadıköy’ün kültürsüzleşmiş bir eğlenme mekanına dönüştüğünü söyleyerek, “Elimizden kayanı görüyorsak bunu tutmak gerekiyor, geri kazanmak için de irade göstermeliyiz” dedi.

“PAYLAŞIM DEĞİL, TÜKETİM YAPILIYOR”

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Kadıköy'de sahaflar, sinemalar, tiyatrolar ve sergi alanları birer birer kapandı. Tekelleşmiş bar ve restoranların hüküm sürdüğü; paylaşım değil, tüketim yapılan bir yer haline dönüştü. Kadıköy bu hale bir günde gelmedi. Arkasındaki sermaye düzeni, Türkiye'nin birçok yetkili kurumuyla birlikte çalışıyor. Bu kadar önemli bir kent düzenin tüm unsurlarının ortaklığıyla dönüştürülüyor. Şimdi bu sermaye sahipleri Rexx'in binasını yeni bir kültürsüz eğlence mekanı yapmak istiyorlar. Kadıköy koca bir bara dönüşmüşken buna neden ihtiyacımız olsun?”

“REXX, KADIKÖY’ÜN MİHENK TAŞI”

Rexx’in bulunduğu alanda yeniden inşa edilecek olan şeyin yine bir kültür-sanat alanı olması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “Rexx sineması en az 150 yıldır Kadıköy merkeze ait bir mihenk taşı. Film izlemek için çok tercih edilen, buluşma noktası olarak kullanılan bir yer. Bazen de gitmesek de görmesek de bize ait olan. Rexx sineması alanı özel mülkiyete ait. Bu durum o alanın en çok kâr getirecek şekilde kullanılacak olmasına sebep olamaz. Tapusu bizde değil ama Rexx bizim. Rexxin tapu sahiplerine sesleniyoruz; Rexx’in temsil ettiği değer, arazisinin tapu değerinin kat kat üstünde. Kadıköy’ün çirkinleşmesine sebep olmayın. Bu alanın kamusal bir proje ile değerlenmesine izin verin.


ARŞİV