Kadıköy’ün Avrupa şampiyonu kuaförü

22 ülkenin yarıştığı Dünya Berberler Federasyonu’nun yarışmasında şampiyonluk kazanan erkek kuaförü Harun Mencütekin, “Kadıköy’ü temsil etmek büyük bir onur” dedi

31 Mart 2024 - 19:03

Dört yıl önceki röportajımızda erkek kuaförü Harun Mencütekin Roma yolcusuydu, orada saç tasarımı yarışması ile Türkiye’yi temsil edecekti. Ama bütün dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisiyle beraber hayat durdu ve her şey iptal oldu. Mencütekin ülkemizi yurtdışında temsil etmekten vazgeçmedi. Şubat ayında Dünya Berberler Federasyonu’nun Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlediği ve 22 ülkenin yer aldığı yarışmaya katıldı. Hem Türk Milli Takımı hem de Mencütekin bireysel olarak Avrupa Şampiyonu oldu. Biz de duble şampiyon Mencütekin’e merak ettiklerimizi sorduk. 

“KADIKÖY’Ü TEMSİL ETMEK”

Yarışmada Türkiye’yi temsil etmek ve derece almak nasıl bir duyguydu?

Sadece Türkiye’yi değil, İstanbul’u hatta Kadıköy’ü de ben temsil ettim. Bu benim hayalimdi, bu kadar yükseleceğimi biliyordum çünkü hedeflerim vardı. İstanbul’u değil de Kadıköy’ü temsil etmek ve bu gururu yaşamak çok büyük bir onur. 

Yarışmadan sonra Kadıköy’e, dükkâna geldiğiniz zaman ne hissettiniz?

Arkadaşlarım ve tanıdık müşterilerim beni kapıda bekliyordu ellerinde meşalelerle, ben de elimde kupalarla geldim. Yaşadığım o duygular anlatılmaz. Gelip bana şampiyon demeleri, pasta getirmeleri, bana sürpriz yapmaları…. Yanında 12 sene çalıştığım ustamın yanına gittim hemen, onun elini öptüm duygulandı. Bana ‘bekliyordum ama bu kadarını beklemiyordum’ dedi. 

Doğru mesleği seçtiğinizi düşünüyor musunuz?

Evet, çünkü başarılı olduysam doğru mesleği seçmişimdir. İşimi çok severek yapıyorum, bunun da büyük bir artısı var. 

Milli takıma giriş süreciniz nasıl oldu?

Türkiye Berberler Federasyonu, elemeler yapıyor. Benim katıldığım Antalya’da beş yıldız bir otelde oldu, Türkiye’nin her yerinden berberler geldi. Elemelerde derece yapanları milli takıma alıyorlar. 

Yurtdışında katıldığınız yarışmanın etapları nasıl oluyor?

Makine, makas, renklendirme gibi bir sürü kategoriler oluyor. Ben makine tıraşı ve makas kesimi olmak üzere iki kategoriye girdim. Birinciliğimi makas kesiminden aldım ama makineden de dereceye girdiğimi düşünüyorum. Çünkü en çok puanı makastan aldığım için, makineyi elediler sadece bir tane birincilik veriyorlar. 

Yarışmada mankenler nasıl seçiliyor?

Canlı manken kullanılıyor, firmalar ayarlıyor. Yarışma gecesi neredeyse iki saat uyku uyudum, sabah erkenden herkesten önce kapının önüne çıktım ve bekledim. Mankeni kendin seçiyorsun, iyi de çıkabilir kötü de. Mankenimi seçtiğimde de herkes bana bu mankenle birinci olacağımı söylemişti. Saçı uzundu, ben de yarışmada fantastik bir kesim yaptım. Manken dediğin gösterişli olacak, sahnede duruşu çok önemli, taşımayı bilecek, böylece 1-0 önde başlıyorsunuz. 

“HEDEFİM HER ZAMAN BİRİNCİLİKTİ”

Yarışmada heyecanlandınız mı?

Çok heyecanlandım, elimin titrediği de oldu. Süre yarım saat ile 40 dakika arasında ve kendi ekipmanlarımızla katılıyoruz.  Hedefim her zaman birincilikti, milli takımda da grup olarak birincilikti. Ama bireyselde birinci olmak da çok güzel bir duygu, o ekstradan bir motivasyon oldu.  

Bireysel yarışmada, jüriler yarışmacıların kıyafetine ve sahnedeki duruşuna da dikkat ediyorlar. Saç kesiyorum ama bunun bir tekniği var, o tekniğin bir duruşu var, teknik kesim var. Yarışmada kıyafete de çok dikkat ediyorlar, işinizi ciddiye alıyor musunuz almıyor musunuz? Buna çok dikkat ediyorlar. 

Dört yıl önceki röportajımızda ünlülerin ve özellikle Galatasaraylı futbolcuların saçını kesmek istediğinizi söylemiştiniz. 

Ünlü futbolcu Merih Demiral’ın menajeri, ikinci lig oyuncuları Kolpaçino filminde Şahin karakterini oynayan Serkan Şengül, rap sanatçısı Diyar Pala ve müzisyen Burak Bulut geliyor. Birinci ligdeki oyuncuları tıraş etmeye otele gidiyorum, maç öncesi hazırlıkları için beni çağırıyorlar. Hayalimdeki kitleye yavaş yavaş ulaştığımı düşünüyorum. Ama hedeflerim hala bitmedi, dört yıl önce Kadıköy’ün en büyük salonunu açacağım demiştim, yarışmadan sonra bu süreci hızlandırmaya çalışıyorum. Ekip arkadaşlarımla beraber şubeleşmeyi de düşünüyorum ama öncelikle merkezi kurmam lazım. Hedeflerime yaklaştığımı düşünüyorum, çok az kaldı. 

Erkek kuaförüsünüz, şubeleşmeye başladığınız zaman kadın kuaförünü de dahil etmeyi düşünüyor musunuz?

Şimdilik erkek kuaförlüğü üzerinden gidiyorum. Bizim buraya ait kadın bölümümüz de var abim ve kardeşlerim çalışıyor. Erkek kuaförü üzerinden ilerlemeyi düşünüyorum, bir işi yapacaksam dört dörtlük yapmalıyım. İki iş arasında kalmaktansa bildiğim işte ilerlemek bana daha mantıklı geliyor. 

“JÜRİLİK GÖREVİ ALACAĞIM”

Yeni hedefleriz var mı?

Her zaman var, bitmez. Bundan sonrası jürilik, eğitmenlik. Büyük bir atmosferde yarıştığım o arenalarda, bu sefer benim puanlamamla adil bir şekilde gerçekten hakkını veren insanlara tam not puanlar vermek. 

Mayıs ayında federasyon olarak bizim bir organizasyonumuz var. Arnavutluk’ta milli takım olarak birinci olduğumuz için hak bize geçti. Orada da büyük bir ihtimalle jürilik görevi alacağım. Çok büyük bir organizasyon olduğu için kendime orada bir yer bulduğumu düşünüyorum. 

Mesleğe yeni başlayan genç meslektaşlarınıza ne tavsiye edersiniz?

Önce çıraklığı düzgün yapsınlar, bir işin çıraklığını yapmazsan ustası olamazsın. Kendilerini geliştirsinler, benim pişmanlığım yabancı dil. Öncelikle yabancı dil kursu almaları lazım. Ve sürekli gelişim. Modayı takip etsinler, saç sürekli değişiyor. 

 

ARŞİV