Kadıköy’ün “Düşünen Adam”ı Yusuf Amca

Bundan dokuz yıl önce hayata veda eden Yusuf Süsler’in heykeli Milli Hakimiyet Parkı’na gelenleri karşılayıp gidenleri de uğurluyor

01 Nisan 2022 - 09:49

Şehrin trafiği, karmaşası ve yüksek binaları arasında saklı bir bahçe gibidir Milli Hakimiyet Parkı. Bilenlerin müdavimi olduğu, bilmeyenlerin görünce şaşıp kaldığı. Sahrayıcedit Mahallesi’nde İnönü Caddesi’nin dibinde binaların arkasına saklanan parka adımınızı atar atmaz sizi kuş sesleri karşılar.

Oyun parkının, kafeterya ve yürüyüş yollarının olduğu park, beşikteki çocuktan doksanındaki teyzeye herkes için eğlence, sosyalleşme ve soluklanma ortamı. Heykeltraş Hüseyin Yüce’nin elinden çıkan çocukların çantalarını bırakıp oynadığı, yetişkinlerin yanı başına oturup soluklandığı heykeller de parka başka bir anlam, başka bir hava katıyor.

İşte o heykellerden parktaki kafenin karşısına oturmuş, ellerini çenesine dayayan “Düşünen Adam” heykelinin park müdavimleri için başka bir anlamı var. Çünkü onu çok eskiden beri tanıyorlar. O heykel parkın eski müdavimlerinden Yusuf Amca’ya yani Yusuf Süsler’e ait. Parktaki diğer heykeller gibi Hüseyin Yüce’nin elinden çıkan heykel, yıllar önce mahallenin isteğiyle Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırılmış. Yusuf Amca 2 Nisan 2013’te vefat etti. Ölmeden önce yanına gidip oturduğu hatta yanyana fotoğraf çektirdiği heykel ise hala parkta duruyor ve gelenleri Yusuf Amca adına selamlıyor.

Ölümünden dokuz yıl sonra konuştuğumuz parkın müdavimlerinden Hamza Bayraktar, Yusuf Amcanın ölümünün üzerinden dokuz yıl geçtiğini hatırlayınca hem hüzünlendi hem de şaşırdı. 1957’den beri Kadıköy’de oturan Bayraktar, Yusuf Amca’yı şu sözlerle anlattı: “Kendi halinde bir adamdı. Bazen ona takılırlardı, kızdırırlardı ama çok büyük tepkiler göstermezdi. Her gün gelir, sabahtan akşama kadar burada oturur, çayı içerdi. Herkes tanırdı. Buranın simgesi olmuştu. Kadıköy Belediyesi de bir heykelini yaptırıp koydu.”

Yusuf Amca’nın oynarken izlediği çocuklar şimdi kendi çocuklarını pusetlerde parka getiriyor. Parkın yeni müdavimleri bazen yanında soluklandıkları Düşünen Adam heykelinin kim olduğunu bilmiyor ama yine de herkes “önemli biri” olduğundan emin.

YUSUF AMCA KİMDİ?

1937 doğumlu Yusuf Süsler, 1952 senesinde Bulgaristan’ın Filibe kentinden Türkiye’ye göçen bir ailenin ilk çocuğuydu. Dokuz aylıkken geçirdiği kaza nedeniyle hem kalçasında çıkık oluştu hem de konuşamadı. Ailenin maddi olanakları olmadığı için tedavisi yapılamadı.  Sekiz sene sonra kardeşi Şükrü Süsler dünyaya geldi. Küçük yaşta babasını kaybeden iki kardeşe anneleri baktı. Şükrü Süsler aileyi geçindirmek için 1972’de Almanya’ya çalışmaya gitti. Döndükten sonra, 1995’te annesini de kaybedince ağabeyine o baktı. Kadıköy Sahrayıcedid’te ev aldı ve iki kardeş orada yaşam kurdu. Yusuf Süsler o günden itibaren evin karşısındaki parkta tüm gününü geçirdi. Parka gelenler onu, o parka gelenleri sevdi. Heykeli yapıldığında çok sevindi. Kanser olan Süsler 2 Nisan 2013’te yaşamını yitirdi.

* Eski fotoğraflar: Harika Şebnem Karabıyık


ARŞİV