Kadıköylüler ve Kadıköy Belediyesi, kent yaşamının can dostları sokaktaki patili dostlarımızı unutmuyor. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Kadıköy’de heykeli dikilen hayvanları sayfalarımıza konuk ettik. Sokak kedilerinin en yakın dostu Tommy Fenerbahçe’de, Modalıların can dostu Tarçın her zaman yatıp dinlendiği köşesinde, Tombili ise meşhur pozuyla Ziverbey’de bizimle…
KADIKÖY'ÜN DELİKANLI KEDİSİ ‘TOMBİLİ’
Ziverbey’deki bir kaldırım taşında ‘delikanlı’ oturuşuyla tüm dünyada fenomen haline gelen Tombili, 1 Ağustos 2016 tarihinde böbrek yetmezliği nedeniyle aramızdan ayrılmıştı. Ölümünün ardından Change.org’da heykelinin yapılması için 17 bin imzaya ulaşıldı ve Kadıköy Belediyesi çalışmalara başladı. Heykeltıraş Seval Sahin tarafından gönüllü olarak yapılan heykel, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde o muhteşem pozun çekildiği Güleç Çıkmazı'na yerleştirildi.
MODALILARIN CAN DOSTU ‘TARÇIN’
Modalıların can dostu Tarçın, Mayıs 2016’da ters yönde giden araba nedeniyle 18 yaşında hayatını kaybetmişti. Tüylerinin rengi nedeniyle adı Tarçın olan köpek, birçok eve misafir oldu ancak en çok sokağı sevdi. Moda sakinlerinin can dostu olan, yattığı köseden etrafını izleyen, kimseye zararı olmayan, etrafına mutluluk saçan Tarçın’ın ölümü herkesi derinden üzdü. Fakat Tarçın unutulması, Modalı heykeltıraş İskender Giray, Tarçın’ın Moda burnunda her zaman beklediği yere heykelini yaptı. Heykelin kaidesi de betondan tasarlanmış bir minder oldu.
KEDİ DOSTU ‘TOMMY’
Fenerbahçe Dalyan’da mahallelilerin beslediği iyi huylu sokak köpeği Tommy de araba çarparak hayatını kaybeden sokaktaki canlardan biri. Tarçın gibi ters yönden gelen bir araba nedeniyle yaşama veda etti. Kedilerle arası çok iyi olan Tommy’yi kedi emzirirken görenler dahi vardı. Tommy, heykeltraş Ümit Öztürk tarafından yapılan heykeli ile Kadıköylülerin kalbindeki yerini koruyor. Tommy Dalyan’a sokak hayvanlarının beslenme noktasındaki heykeli ile gelip geçenleri selamlıyor.
KADIKÖY’ÜN BOĞASI 160 YAŞINDA
1864 yılında Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından yapılan Boğa Heykeli, 1867 yılında Avrupa seyahati esnasında Paris Evrensel Sergisi'ni ziyaret eden Osmanlı padişahı Abdülaziz'in ilgisini çekiyor. 24 parçalık hayvan heykelleri koleksiyonu ile İstanbul’a gelen Boğa, önce Beylerbeyi Sarayı'nda sonra Yıldız Şale Köşkü bahçesinde yer alıyor. Ardından Enver Paşa’nın Bilezikçi Çiftliği'nde yer alıyor ve 1940 yılına kadar ki durakları tam olarak bilinmiyor. 1940’lı yıllarda Kadıköy’e gelen Boğa, Eski İskele'nin karşısındaki Kaymakamlık Binası ile Sokoni Vakum Oyl Benzin İstasyonu arasındaki noktasına konuluyor. 1949 yılında ise Şişli’ye günümüzdeki adıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın önüne yerleştiriliyor. 1969 yılı sonrasında tekrar Kadıköy Kaymakamlık Binası yanındaki önceki yerine taşınıyor ve 1987 yılında ise son durağı olan Altıyol'a yerleştiriliyor.