"Kadıköy'ün Renkleri"ni çektiler

Marmara Üniversitesi’nin fotoğraf öğrencileri, Tasarım Atölyesi Kadıköy’de “Kadıköy’ün Renkleri” adlı karma bir sergi açtı

26 Haziran 2024 - 18:14

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Anasanat Dalı Yükseklisans öğrencileri,Kadıköy’ün Renkleri” başlıklı bir fotoğraf sergisi açtı. 24 Haziran Pazartesi günü, Yeldeğirmeni’nde bulunan Tasarım Atölyesi Kadıköy’de izleyicisiyle buluşan sergi, 7 Temmuz Pazar gününe dek seyre açık kalacak. Toplamda 54 fotoğraf karesi ve 1 videodan oluşan sergide, Ayaz Yıldız, Emine Başak Takar, Erdem Aydın, Halit Furkan Gençtürk, lbrahim Emir ve Nazlıcan Buluş’un eserleri yer alıyor.

 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında, Evrensel Belgesel Fotoğraf Dersi kapsamında Prof. Oktay Çolak rehberliğinde "Kent" kavramı ekseninde bir belgesel fotoğraf projesi üretmek üzere yola çıkan öğrencilerin,  "Kent nedir?" sorusu ile başlayan arayışı, öncelikle kentin dününü, bugününü ve yarınını teorik bağlamda ele aldıkları iki  aylık bir süreç sonunda bu sergiye dönüşmüş. Son yıllarda Kadıköy’ün, özellikle sanat, eğlence ve spor gibi pek çok alanda İstanbul'un bir cazibe merkezi haline gelmesi ve içinde yaşadıkları bu ilçenin aynı zamanda kendi kişisel tarihlerinin de önemIi bir parçasına dönüşmesi, öğrencilerin ilgisini bu bölge çekmiş. 

(Fotoğraf: Erdem Aydın)

“Postmodern pencereden bakıldığında ‘Kişisel olan özgündür’ sloganı, oldukça yaygın kullanılan bir söyleme dönüştü ve biz de bu cümleden hareketle, kendi Kadıköy'ümüzü fotoğraf ve video sanatı perspektifinden anlatmaya karar verdik.” diyen öğrenciler, şunları anlatıyor: “Her birimiz Kadıköy'ün farklı bir zenginliğini ele alarak projelerimizi üretmeye başladık. İçinde yaşadığımız, gezdiğimiz, eğlendiğimiz, Fenerbahçe maçlarına gittiğimiz, heykelleri, duvar resimleri ve grafitiler ile yolda yürürken bile pek çok sanat eserine tanık olduğumuz, farklı kültür ve dinlerden yapıları görüp bir arada, barış içinde yaşamanın önemini yeniden düşündüğümüz, her köşe başında bir sokak hayvanını besleyen, başını okşayan Kadıköylüleri gördüğümüzde içimizin ısındığı bu kıyı semtinde gördüklerimizi fotoğraf ve video olarak kayıt altına aldık. Vizörden baktığımızda gördüklerimizin bizlerde yarattığı hisleri ‘Kadıköy'ün Renkleri: Bir Belgesel Fotoğraf Projesi’ başlığı altında birleştirdik ve Kadıköy sakinleri ile sanatseverlerle paylaşmak istedik.”

(Fotoğraf: Nazlıcan Buluş)

 


ARŞİV