Aralarında yeni mezunlar ve öğrencilerin de bulunduğu bir grup sanatçı ve sanatsever kâr amacı gütmeyen Kadıköy Kültür Evi'ni kurdu. Kadıköy Kültür Evi, gençlerin, genç sanatçıların Kadıköy’de birlikte düşünüp üretebileceği alternatif bir zemin yaratmayı amaçlıyor. Dernek Başkanı Busenur Karayiğit, “Kadıköy Kültür Evi’nin çalışmalarını ilmek ilmek örerken İstanbul ve Kadıköy’e yeni bir soluk getireceğini umut ediyorum.” dedi.
“BİRLİKTE DÜŞÜNÜP ÜRETECEĞİZ”
Kadıköy Kültür Evi’nin kuruluşundan bahseden Karayiğit, “Kültür Evi 16 Eylül 2022 tarihinde bir kültür- sanat derneği olarak kuruldu. 25 Eylül 2022 tarihinde ise açılışını 150-200 kişinin katıldığı sanatçı, sanatsever ve üniversite öğrencileri ile gerçekleştirdi. Kadıköy Kültür Evi toplumda kültür-sanat faaliyetlerinin gelişimine katkı sunmayı, kültür-sanat etkinliklerini kolektif bilinçle toplumsal alanlara yaymayı misyon edinmiş bir grup sanatçı ve sanatsever olarak kolektif üretim eşliğinde, kâr amacı gütmeyen bir derneği faaliyete geçirmek amacıyla bu yola çıktı. Bugün sanatçıların ve kültür sanat aktivitelerine katılmak isteyen genç arkadaşlarımızın zorlayıcı koşullar altında sanatını ve yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını görerek gençlerin, genç sanatçıların Kadıköy’de birlikte düşünüp üretebileceği alternatif bir zemini hep birlikte yaratmak için elini taşın altına koydu. Bizler, günümüzde sanatın ve sanatçının karalanmasının, hedef gösterilmesinin ve değersizleştirilmesinin üzüntüsünü derinden hissedenler olarak toplumun kültürel ve sanatsal değerlerini geliştirmeyi, sanatın farklı disiplinlerinin sesi olmayı ve kültürel bir hafızanın parçası olmayı önümüze koyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTELİYE ÜCRETSİZ ETKİNLİK
Faaliyetleri hakkında bilgi paylaşan Karayiğit, “Kadıköy Kültür Evi, dernek yönetiminde 2 üniversite mezunu, 3 üniversite öğrencisi kadının bulunduğu toplamda 5 kişinin gönüllü ve kolektif emek verdiği bir süreçle ilerliyor. Üniversite mezunu genç sanatçıların ve üniversite öğrencilerinin sosyalleşebileceği, sanatsal etkinliklere ücretsiz katılabileceği, kulüp faaliyetlerinin üniversitelerde kısıtlandığı, ödenek verilmediği durumlarda öğrencilere alternatif bir zemin sunulan, öğrencilerin ders çalışabileceği ve kitap okuyabileceği kendine ait bahçesi olan Rasimpaşa Mahallesi, Elmalıçeşme Sokak’ta bir mekân. Faaliyet ve etkinlik takvimini aylık olarak planlayor ve sosyal medya hesaplarından duyurusunu yapıyor.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Açılışını gerçekleştirdiği 25 Eylül’den bugüne açık hava film gösterimleri ile başlayan etkinliklerimiz; serbest çizim atölyesi, yaratıcı drama, yetişkinler için oyun atölyesi ve sanat pazarı buluşması şeklinde faaliyetlerini Ekim Ayı Takvimi içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Gelecek aylar ve sene için planladığı etkinlikler ise sanat ve kültür alanında gönüllülük esası doğrultusunda üniversite öğrencileri ve genç sanatçılara sanatsal faaliyetlerde yardımcı olmak isteyen kişilere ulaşmak ve bu doğrultuda etkinlikler planlamak. Akademisyenler ile söyleşiler, sanatçılar ile atölyeler planlayıp birçok üniversite öğrencisine ücretsiz etkinlik erişimini sağlamak ve dayanışma ile bu süreci yürütmek istiyoruz. Bu planlanan etkinlikler arasında bulunan resim, müzik, heykel, tiyatro, sinema, edebiyat ve birçok sanat alanı ile üniversite öğrencilerinin yaratıcılıklarını beslerken, üretimin parçası olmayı da önüne görev olarak koyuyor.”
“Erişilebilir kültür sanat çalışmaları için elimizi taşın altına koyduk ve hep birlikte Kadıköy Kültür Evi’ni kurduk.” diyen Karayiğit, “Sinema, müzik, dans, tiyatro, heykel, mimari, fotoğrafçılık, edebiyat ve kültür alanlarında şekillenecek atölye ve söyleşilerimiz ile İstanbul’un kültür-sanat faaliyetlerini zenginleştirecek etkinliklerle bir araya gelmeyi hedefliyoruz. Bugün sanatçıların ve kültür sanat aktivitelerine katılmak isteyen genç arkadaşlarımızın zorlayıcı koşullar altında sanatını ve yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını görerek gençlerin, genç sanatçıların Kadıköy’de birlikte düşünüp üretebileceği alternatif bir zemini hep birlikte yaratmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
“KADIKÖY, SANATA VE SANATÇIYA DEĞER VERİYOR”
Karayiğit, Kadıköy’ün sanat açısından önemine de değindi: “İstanbul birçok kültürü, farklılığı ve güzelliği bir arada barındıran, sanatın ve sanatçının kendini çok iyi var edebileceği bir yer. Anadolu Yakası’nın göz bebeği Kadıköy ise içinde birçok özgünlüğü, yaratıcılığı ve üretimi barındıran bir semt. Kadıköy, sanata ve sanatçıya değer veren, onlara alan açan ve bu doğrultuda çalışmalar yapan bir semt. Sokaklarında birçok müzik tınısının bulunduğu, duvarlarında birçok hayatın içinden resimlerin olduğu, birçok anıya, sevgiye ve dostluğa vesile olan Kadıköy’ün sanat ve sanatçı açısından her zaman kıymetli olacağını ve kendine has şekliyle var olabileceğini biliyor, bu doğrultuda çalışmalarını öreceğinden hiç şüphe etmiyorum. Kadıköy Kültür Evi’nin çalışmalarını ilmek ilmek örerken İstanbul ve Kadıköy’e yeni bir soluk getireceğini umut ediyorum.”