Kadıköy Belediyesi'ne 2 TASARIM ÖDÜLÜ

“Yeldeğirmeni Yenileme Projesi” ve “Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK)” ile TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın düzenlediği Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü 2013 Yarışması’nda iki ödül birden kazandı.

06 Kasım 2013 - 14:03

 Kent planlama/şehircilik konularında uygulamaya girmiş, sorun çözmeye yönelik başarılı plan ve projelerin ödüllendirildiği TMMOB Şehir Plancıları Odası Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü 2013 Yarışması sonuçlandı. Yarışmaya katılan Kadıköy Belediyesi iki ödül aldı. Belediye, “Yeldeğirmeni Yenileme Projesi” ile “İyi Uygulamalar Ödülü”ne, “Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK)” Projesi ile “‘İyi Uygulamalar Özendirme Ödülü”ne değer görüldü.

Kadıköylülerin belirlediği kentsel sorunların çözümü için Kadıköylülerle tasarımcıları bir araya getiren Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK), tasarım ve katılım yoluyla Kadıköy’de yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlıyor. Eski Özen Sinemasının restore edilerek, tasarım odaklı buluşma mekânına dönüştüğü TAK, kamu, özel ve sivil işbirliği modeli ile Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji Şirketi ortaklığında yönetiliyor ve Kadıköy’ün sorunlarının çözülmesi için yaratıcı buluşma ortamları sağlıyor. Raci Bademli Özendirme Ödülü alan TAK modelinin, diğer ilçe ve kentlerde de yaygınlaşması amaçlanıyor. Kadıköy’ün tarihi semti Yeldeğirmeni, resmi adıyla Rasimpaşa Mahallesi’nde ÇEKÜL Vakfı ve Kadıköy Belediyesi ortaklığında “Yeldeğirmeni Mahallesi Canlandırma Projesi” yürütülüyor. Yeldeğirmeni’nin günümüze kadar gelen tarihi dokusu ve kendine özgü mahalle kimliğinin korunması ve yaşatılması için Ağustos 2010’da başlanan proje, park, yol, kaldırım yapımları, sanatsal ve kültürel etkinliklerle, atölye çalışmalarıyla aşama aşama ilerliyor.
 
TASARIM ATÖLYESİ KADIKÖY; ESKİ ÖZEN SİNEMASI
TAK, Kadıköy’ün tarihi semti Yeldeğirmeni mahallesinde eski Özen Sineması olarak kullanılan binada faaliyet gösteriyor. Özen sineması bir zamanlar Kadıköylülerin sosyal etkinlik mekanı iken, daha sonraları sinemadan depoya çevrildi ve uzun süre atıl kaldı. Vakıfların mülkiyetinde harap vaziyetteki eski sinema, Kadıköy Belediyesi tarafından 2012 yılı Ekim ayında kiralanarak, yapı formu ve iç mekân strüktürü bozulmadan tasarım atölyesi haline getirildi. 400 m2 büyüklüğündeki tasarım atölyesinde başta Kadıköy’de çalışan ve yaşayan tasarımcılar olmak üzere yaklaşık 200 tasarımcının buluşacağı ortam sağlandı.
Eski Özen sineması, tasarımcıların buluşma ortamının yanı sıra Kadıköy ile ilgili etkinliklerin yapıldığı bir ortak alan olarak da planlandı.
 
TAK’TAN BİR YILDA ALTI PROJE
Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün 2013 yılında hayata geçirmek üzere çalışmalarına başladığı 6 tema ve altbaşlıkları şöyle;
-Yürünebilir Kadıköy: Rahat kaldırımlar, güvenli trafik, güzel cepheler ve peyzaj, iyi tasarlanmış yönlendirmeler.

-Bizim Mahalle: Yaşamsal dokunuşlar, kamusal mekanlar, buluşma alanları, etkinlikler.
-
Yaşayan Sokaklar: Gündelik kullanımı arttırılmış sokaklar, zaman zaman trafiğe kapatılan sokaklar, oyun sokakları, semt pazarlarının tasarımı, festival sokakları.

-Benim Apartmanım: Tasarım rehberleri, cephe düzenlemeleri, ortak girişler ve merdiven boşlukları, daha iyi kullanılan apartman bahçeleri.

-Yeşil Kadıköy: Kullanılmayan kamusal nişlerin tasarlanarak kullanılması, atık kâğıt toplayıcıları için tasarım çözümleri, belediyenin geri dönüşüm programlarının daha iyi duyurulması, daha az enerji harcayan Kadıköy, toplu taşıma teşvik programları geliştirilmesi.
-
Şefkatli Kadıköy: Sokak hayvanları için koruma, aşılama, kısırlaştırma programları, çocuk dostu ilçede güvenli parklar tasarlanması, yaşlıların dışarıda daha güvenli olabileceği imkanların yaratılması.
 
YELDEĞİRMENİ ADIM ADIM CANLANIYOR
Yeldeğirmeni Projesi’nin çıkış noktasında, önümüzdeki 10 yıl içinde hayata geçmesi planlanan Haydarpaşa Projesi, Kadıköy-Üsküdar Aksı, Marmaray Bağlantıları gibi projelerin, Yeldeğirmeni’nde hali hazırda yıpranmış kent dokusuna getireceği tahribatı engellemek yatıyor. Kent içindeki konumu değişmekte olan Yeldeğirmeni’nin rant alanına dönüşmemesi, soylulaşmaya maruz kalmaması ve mevcut sosyal dokunun zarara uğramaması için bugünden harekete geçilerek alanın kendi kendini dönüştürme kapasitesinin ortaya çıkartılması gerekiyor. Bu noktadan hareket ile “Yeldeğirmeni/Rasimpaşa Mahalle Yenileme Projesi” dokuya çok küçük müdahaleler yapılarak, büyük bir dönüşümün gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu göstermesi açısından, özellikle günümüzde “yenileme” adı altında yapılan kentsel projelere alternatif bir model teşkil ediyor.
2010 yılında uygulamasına başlanan Yeldeğirmeni Projesi kapsamında hedeflenen 11 alt projenin çoğu tamamlandı. Bunların başında altyapı çalışması geliyor. Su, elektrik ve doğalgaz hatları yenilenen bu eski mahallenin sokakları da tarihi kimliğine saygı gösterilerek yeniden döşendi.
Ayrılık Çeşme ve Namazgahı, Marmaray Metro hattı çalışmalarından etkilenmemesi için korumaya alındı. Marmaray’ın açıldığı bugünlerde çeşme ve namazgahın restorasyonu da başlanacak. Mahallenin ana caddelerindeki bina cepheleri yeniden boyandı, dükkân tabelaları yenilendi. Karakolhane Caddesi’nin trafik akış sistematiği düzenlendi. Kemal Atatürk Lisesi’nin yanında bulunan ve günümüzde işlevini tamamıyla yitirmiş olan, Es Eglisia Du Rosaire Fransız Kilisesi’nin restorasyonuna başlandı.
Yeldeğirmeni Dayanışması’nın da girişimiyle proje kapsamında yer alan mahalle parkı inşaatına hız verildi. Kemal Atatürk Lisesi karşısındaki boş alan parka dönüştürüldü, meydan düzenlemeleri yapıldı. Mahallelinin bir araya gelmesini sağlayacak Rasimpaşa Mahalle Evi kuruldu.
Proje kapsamında yapımı düşünülen tarihi çeşme restorasyonları, cadde düzenlemeleri, İskele sokağın trafiğe kapatılması gibi projelerin uygulaması da devam ediyor. Ayrıca Mural-İST Duvar Sanatı Festivali kapsamında iki yıldır Yeldeğirmeni’ndeki boş bina duvarları dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar tarafından resimlerle renklendirildi.
 

 


ARŞİV