Kadıköy Belediyesi’nin Kadın Politikaları

Kadıköy Belediyesi kadınların sosyal ve ekonomik güçlenmesine yönelik bir dizi çalışma hayata geçirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken Kadıköy Belediyesi'nin kadın politikalarını derledik

03 Mart 2017 - 13:19

Kadıköy Belediyesi kadınların sosyal ve ekonomik güçlenmesine yönelik bir dizi çalışma hayata geçirdi. Kasım 2015’te katılımcılık esasıyla gerçekleşen Kadıköy Kadın Forumu ve Yerel Eşitlik Çalıştayı’nı izleyen dönemde ve özellikle 2016 yılında kadınlara yönelik hizmet ve politikaların geliştirilmesi ve iyileştirilmesinde ivme kazanıldı. Gazete Kadıköy olarak, 8 Mart’a yol alırken Kadıköy Belediyesi’nin bugüne kadar kadınlarla birlikte kadınların sosyo-ekonomik ve kültürel güçlenmesine yönelik faaliyet ve politikalarına yer veriyoruz.

İlk olarak katılımcı bir süreçle hazırlanan ve gerçekleştirilen Kadın Forumu ve Çalıştay sonuçları arasından öncelik alanları aşağıdaki gibi belirlenmişti:

Toplumsal Eşitlik Biriminin kurulması için çalışmalara başlanması,

Sığınak faaliyetlerine ek olarak Kadın Dayanışma Merkezi’nin açılması,

Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı konusunda kurum-içi eğitimlerin verilmesi ve

Kadın Forumu’nda ifade edilen taleplerden yola çıkılarak kadınların üretimlerini satabilmeleri için satış kanallarının oluşturulması.

Bu kapsamda, Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi, Temmuz 2016’da oluşturulup faaliyetlerine başladı. Mayıs ayı sonunda kadınların üretimlerini satabilmeleri için Potlaç Projesi hayata geçirildi. Aralık 2016 itibariyle, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılması hedefiyle öncelikle Kadıköy Belediyesi çalışanlarına yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık gündemli eğitim ve atölye çalışmaları planlandı ve Şubat 2017 itibariyle uygulanmaya başlandı. Bir diğer öncelik alanı olan Kadın Dayanışma Merkezi’nin altyapısını oluşturmaya yönelik çalışmalar ise halen devam ediyor.

Güçleniyorlar ve Birlikte Üretiyorlar

Potlaç Projesi, bir kadın dayanışma ağı olarak her geçen gün gelişiyor ve kadın emeğinin görünürlülüğüne katkı sunuyor. Hatırlamak gerekirse ilk olarak 2016 Yaz Dönemi süresince her hafta 3 gün olmak üzere (Cuma, Cumartesi, Pazar) 19 hafta Moda Satış Noktası’nda stantlar açıldı.

Kadıköy Belediyesi Potlaç Ağı’na dâhil olan kadınlarla işbirliğini devam ettirerek;  bu alanda yeni hedef ve arayışları destekledi.  Potlaç’tan faydalanan kadınlar, bu projenin onlara yalnızca bir satış noktası sunmanın ötesinde,  hem Kadıköy Belediyesi’yle hem de birbirleriyle dayanışma ilişkisi kurabilecekleri bir ağa dâhil oldular, bu projeye güven duydular. Böylece ikinci bir aşama olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Potlaç Dükkân’ın açılışıyla,  Kadıköylü vergi muafiyeti olan kadınların (herhangi bir iş güvencesi, emekliliği olmayan kadınların) ürün satış deneyimleri çeşitlendi. Bugün Potlaç Kadın Dayanışma Ağı’nda 500 kadar kadın yer alıyor.

 120 Kadınla Kooperatifleşmeye Doğru

Tüm bu gelişmeler karşısında birlikte üretme pratiklerini deneyimlemek isteyen kadınlar “kooperatifleşmeyi” önemli ve etkili bir üçüncü aşama olarak adımlamaya hazırlanıyor. Kadınlar birlikte düşünmeyi, fikir geliştirmeyi sağlayacak çalışmalar yapacakları, alternatif  kadın ekonomilerini destekleyecekleri çalışmaları hayata geçirmek için kooperatifleşmeyi kuvvetli bir seçenek olarak görüyorlar.

Potlaç ağında kooperatifleşme yönünde irade gösteren 120 kadınla yüz yüze görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmelerde Potlaç projesinin süreci, işleyişi kadınlarla birlikte değerlendiriliyor.  Kadıköy Belediyesi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı işbirliğinde kooperatifleşme yönünde irade gösteren kadınlarla birlikte alternatif ekonomik modeller ve deneyimler üzerine atölye ve eğitim çalışmaları yürütüyor. İlerleyen günlerde kadınların bir arada üretim yapacağı bir buluşma ve kolektif üretim mekânı olarak yeniden düzenlenecek olan Kuşdili Sosyal Hizmet Merkezi’nin bir katının,  Potlaç projesi kapsamında Potlaç Üretim Mekânı olarak kullanılması planlanıyor.

Kadın ve Yaşlı Dostu Kadıköy

Kadıköy Belediyesi’nin kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki temel yaklaşımı, güçlendirici mekanizmalarla kadınların desteklenmesi yönünde. Bu alanda temel mekanizma Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Sığınma Evi.

Sığınak desteğini güçlendiren, koruyucu ve önleyici “ilk adım hizmetleri” meslek elemanları (psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı vb.) tarafından hâlihazırda Sosyal Servis bünyesinde yürütülüyor.  Kadın Forumu sonuçlarının uygulama öncelikleri arasında olan Kadın Dayanışma Merkezi’nin altyapısını oluşturan bu çalışma, Kadıköy Belediyesi’nin kadına yönelik türlü şiddet biçimleriyle mücadele politikasının uygulama ayağını oluşturdu.

Sosyal Servis, ilçede yaşayan sosyo-ekonomik yoksunluk, sosyal dışlanma, ayrımcılık vb. dezavantajlı koşulları bulunan birey ve aileleri güçlendirerek,  kaynaklara eşit erişimin ve sosyal adaletin sağlanması yönünde çalışmalar yürütüyor. Sosyal Servis bünyesinde çalışma yürüten meslek elemanları, Kadıköy’deki yaşlı bireylerle 21 mahallede toplam 210 kişiden 145’i kadın olmak üzere yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirdi.  Bu görüşmeler çerçevesinde  “Kadın ve yaşlı dostu bir Kadıköy” politikalarının ön çalışması tamamlanmış oldu.

8 Mart’ta KİHEP Protokolü İmzalanıyor!

Kadıköy Belediyesi, 8 Mart’ta Kadının İnsan Hakları Eğitimi İşbirliği (KİHEP) Protokolünü imzalayarak kadınların sosyal, psikolojik ve ekonomik alanda güçlenmelerine yönelik çalışmaları hızlandıracak.

İmzalanacak bu protokolle, kadının insan, anayasal ve medeni hakları; toplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim, kadına yönelik şiddet, kadın sağlığı ve doğurganlık hakları, şiddete karşı stratejiler, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı çocuklar yetiştirmek ve son olarak kadın dayanışması, örgütlenme modelleri konularında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

KİHEP’le hem belediye personeline hem de belediyenin çeşitli hizmetleri vasıtasıyla temas ettiği kadınlara yönelik güçlenme atölyeleri periyodik olarak düzenlenecek. KİHEP atölyelerine katılmak isteyen tüm Kadıköylü kadınlar, Sosyal Servis birimi ile iletişime geçebilirler.

İletişim: 0 216 542 50 00 (1221) –(1517)


ARŞİV