Kadıköy bilim fuarlarına ev sahipliği yaptı

Kadıköylü öğrenciler düzenlenen bilim fuarlarında tasarladıkları projelerle gelecek için umut verdi. Birbirinden ilginç projeler katılımcıların büyük ilgisiyle karşılaştı.

29 Mayıs 2014 - 09:58
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Erenköy Ortaokulu ile Hakkı Değer Ortaokulu Kadıköy’de bu hafta bilim fuarlarına ev sahipliği yaptılar. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü “4006 TÜBİTAK bilim fuarları destekleme programı” kapsamında gerçekleştirilen fuar kapsamında öğrencilerin ürettiği 86 proje Erenköy Ortaokulu spor salonunda sergilendi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen açılışa, çevre okulların müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Açılış töreni, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangında hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Spor salonunda 3 gün süren ve birbirinden ilginç projelerin sergilendiği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nı çok sayıda kişi ziyaret etti.
Erenköy Ortaokulu Müdürü Mustafa Yeşilova, “Hepimizin hayranlıkla izlediği bu projeleri, öğretmen ve öğrencilerimiz büyük özveriyle çalışarak ortaya çıkardı” dedi.
Bilim fuarının temel amacı hakkında da bilgi veren Yeşilova, öğrencilerin bilimle buluşması, bilime ve bilimsel düşünceye ilgi duymasını sağlamasına ortam sunan fuarın gerçekleşmesinde emeği geçen öğretmen ve öğrencileri kutlarken, velilere ve okul aile birliğine desteklerinden dolayı teşekkür etti. Çocukların hayal dünyalarının çok geniş olduğunu, birbirinden güzel eserlerin ortaya çıktığını söyleyen Yeşilova, “Çocuklarımız yaptıkları projeler ile günlük hayatta karşılaştıkları problemlere bilimsel çözümler buldular, fikirlerini hayata geçirdiler. Araştırarak elde ettikleri bilgileri uygulama ve sunma olanağı buldular” şeklinde konuştu.
İlçe Milli Eğitim Eğitim Şube Müdürü Esra Özgenç ve TÜBİTAK görevlisi Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Osman Serhat İrez de fuarı ziyaret etti. Şube Müdürü Esra Özgenç, bilim fuarına katılımın yüksek olduğunu söyledi. Bu tür fuarlarla öğrencilerin desteklenmesi ve motive edilmesi gerektiğini belirten Özgenç, “Öğrencilerimiz çok başarılı çalışmalara imza atmışlar. Emeği geçenlere ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi. Osman Serhat İrez ise bilim fuarının çok iyi hazırlandığını belirtti.
Fuarda, uzayan kısalan araba, güneş enerjisiyle bilgisayarı şarj eden ve soğutan çanta, hem duvar hem dolap altı çıkıp giyilen ayakkabı, enerjisini kendi üreten çiftlik, scratchla yazılan çeşitli oyun, tanıtım programları gibi birbirinden ilginç projeler hazırlayan öğrenciler gelecek için umut verdi.

HAKKI DEĞER OKULU’NDA DA FUAR VARDI
Ortaokul ve liselerde bilim kültürünün geliştirilmesi, bilim ve teknoloji konularında farkındalık oluşturulması ve bilim kültürünün tabana yayılması amacıyla TÜBİTAK tarafından açılan “4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı”nın bir diğer ayağı da Kadıköy Hakkı Değer Ortaokulu’ndaydı. Öğrencilerin hazırladıkları 55 farklı proje okul bahçesinde sergiledi. Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Okul Müdürleri ve çok sayıda velinin katılımıyla açılan sergide Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, Cumhuriyetin 100.yılında hedef gösterilen çağdaş ülkeler düzeyine çıkmada bu tür eğitim-öğretim faaliyetlerinin öneminin çok fazla olduğunu belirterek, emeği geçen okul müdürü ve öğretmenleri tebrik etti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi de okullarda bu tür proje tabanlı eğitim-öğretim faaliyetlerinin olmasından büyük memnuniyet duyduğunu, bu tür faaliyetleri desteklediğini, yaygınlaşmasını istediğini ifade etti. Okul müdürü Reşat Karabağ ise 5-12. sınıfta okuyan öğrencilerin, program ve ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yapmasına ortam sunan fuarın eğlenerek öğrenmeye katkıda bulunduğunu ifade etti.
Konuşmalardan sonra Proje sergisi gezilerek, proje hazırlayan öğrencilerden projeleri hakkında bilgi alındı. Proje yürütücüsü Fen Bilimleri Öğretmeni İbrahim Evren Özer’in öğrencilerle birlikte uygulamalı olarak gerçekleştirdiği deneyler, katılımcılar tarafından büyük beğeni kazandı.   

ARŞİV