Kadıköy Çiğdemi için umut doğdu

Kadıköy Belediyesi, kent tarihinin çok eski dönemlerine ait bir bitki olan Kadıköy Çiğdemi’nin yetiştirilebilmesi için çalışmalara başladı

04 Ağustos 2016 - 17:08

Kadıköy Belediyesi, İstanbul Üniversitesi’nden uzmanlarla önümüzdeki günlerde Kadıköy Çiğdemi’nin (Colchicum chalcedonicum) yetiştirilebilmesi için bilimsel çalışmalara başlayacak. Konuyla ilgili bilgi veren Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Erol Yılmaz, nesli tükenen bitkilerle ilgili yasal bir düzenleme olduğunu ve bu yasal düzenleme gereğince üniversiteler tarafından bu tür bitkilerin koruma altına alındığını söyledi. “Kadıköy Çiğdemi de İstanbul Üniversitesi Botanik Fakültesi tarafından koruma altına alınmış durumda. Doğada bulunması çok zor. Benzerleri var fakat genetik inceleme sonucu bunların Kadıköy Çiğdemi olmadığını anladık. Üniversiteden biz talep ettik birlikte çalışmayı, onlar da kabul etti” diyen Erol Yılmaz, Kadıköy Çiğdemi’nin yetişme ihtimalinin bulunduğu yerlerde üniversiteden uzmanlar tarafından incelemelerin yapıldığını da belirterek, çok az da olsa elde bulunan Kadıköy Çiğdemi’nin yetişmesi için gerekli şartların oluşturulabilmesi için çalışmaların sürdüğünü ekledi. Konunun Kadıköy Belediyesi Meclis toplantısında da gündeme geldiğini, Üniversiteye bu konuda gerekli desteğin sağlanacağını anlatan Yılmaz, “Kadıköy Belediye Meclisi’nden onay çıktı. Prof Doktor Nermin Gözükırmızı ve Doç. Dr Erdal Üzen’in yardımcılığında bu çalışma başlayacak. Bunun başarı ile sonuçlanacağını umuyoruz. En az iki seneyi bulabilecek bir çalışma” dedi.

ENDEMİK BİR TÜR
Kadıköy Çiğdemi’nin sadece Kadıköy civarında yetişen endemik bir tür olduğunu, zaman içinde yaşanan küresel ısınma, değişen iklim koşulları ve yoğun kentleşme gibi nedenlerle yok olduğunu, doğada çoğaltılmasını sağlamanın da mümkün olmadığını anlatan Yılmaz, “Diğer değişen çiğdemler var. Bunlar genetik olarak Kadıköy Çiğdemi değil. Khalkedonyum bölgesinde olan, başka bir yerde olmayan endemik bir bitki. Geçmişi çok eskilere dayanan bir bitki. Üniversiteden malzeme desteği istenildi, bunları veriyoruz.” diye konuştu. Erol Yılmaz, sadece Kadıköy civarında yetişen birkaç endemik tür bitkinin daha bulunduğunu bunların da korunması için çalıştıklarını ifade etti. Üniversiteden uzmanların Kadıköy Çiğdemi’ne ait taze soğanları aramakla işe başlayacakları belirtildi. 


ARŞİV