Kadıköy Meydanı için halk oylaması

Kadıköy Meydanı için İBB tarafından düzenlenen yarışmanın son ayağı olan halk oylaması başladı. 17 Aralık’a kadar sürecek oylama istanbulsenin.org web sitesi üzerinden yapılıyor

30 Kasım 2020 - 12:40

Yıllardır tartışma konusu yapılan fakat bir türlü somut adım atılamayan Kadıköy Meydanı için halk oylaması başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz haziran ayında meydan düzenlenmesi için tasarım yarışması açmıştı. İstanbul Planlama Ajansı ve İBB Etüd Projeler Daire Başkanlığı işbirliği ile yürütülen yarışmaya 53 proje katıldı. Üç eşdeğer beş mansiyon olmak üzere sekiz projenin seçildiği yarışma sonucunda eşdeğer üç proje için halk oylaması yapılıyor.

Tasarım yarışmasında dereceye giren üç projenin yer aldığı halk oylaması diğer meydanlarda olduğu gibi istanbulsenin.org web sitesi üzerinden gerçekleşiyor. Oylama süresi boyunca yurttaşlar yarışmada dereceye giren eşdeğer projeleri meydanda kurulan “Karar Senin” merkezlerinde de inceleyebiliyor. 

Kadıköy Meydanı tasarım yarışmasında dereceye giren üç projede Hatice Büşra Al Özdilek’in, Selahattin Tüysüz’ün ve Mehmet Cemil Aktaş’ın ekiplerinin imzaları var. Yarışma alanı için proje geliştirecek ekiplerden uygulanabilir, konforlu, estetik ve yüksek nitelikli çözümler üreten, projelerin geliştirilmesi beklendiği yarışmada halk oylamasına sunulan üç projeye ilişkin bilgiler ise şöyle:

15 Nolu Proje: Hatice Büşra Al Özdilek’in ekip başı olduğu “Strata (katmanlar)” isimli 15 nolu projede meydanda yer alan mekanların birbiriyle ilişkisini, mekanların zenginliğini kaybetmeden bütüncül bir düzenlemeyle yapmanın amaçlandığı ifade ediliyor. Bu doğrultuda proje kapsamında meydan için iki temel katmanın öneriliyor. 

Birincil katman, bünyesinde birçok mekan türünü içeren, kentin yapı stoğu ile doğrudan iletişim halinde olan “kent yeşili” olarak adlandırılıyor. Bu alana yürüme ve bisiklet yolları tasarlanmış. İkinci katman ise kıyı ve deniz arasında kalan yeşil alan olarak isimlendiriliyor ve bu alana basamaklar ve platformlar yerleştiriliyor. 

26 Nolu Proje: Selahattin Tüysüz’ün ekip başı olduğu 26 numaralı “İnsitu Kadıköy” projesinde, kent kimliğini yansıtan tarihi perspektifleri korumak ve yaşatmak amacıyla yapısal, mekansal ve işlevsel referansların incelenerek tasarım yapıldığı belirtiliyor. Kadıköy’ün farklı bölgelerinden kıyıya ulaşmak için bisiklet yolu güzergahının tasarlandığı projede mevcut durumdaki otobüs minibüs durakları yeşil alana dahil ediliyor. Kıyı boyunca yeşil alan kapasitesinin artırıldığı tasarımda Haydarpaşa’dan Moda’ya kadar rekreasyon, eğitim, kültür, spor, sanat içerikli mekanlar kurgulanmış.

53 Nolu Proje: Mehmet Cemil Aktaş’ın ekip başı olduğu 53 numaralı “Sahne Kadıköy”  projesinde ise  Kadıköy’ün kültür, sanat, gastronomi alanında kentin ve kentlinin sahnesi olduğu vurgusu yapılıyor. Meydandaki durakların kaldırıldığı tasarımda bu alan hem ticaret hem de yeşil alan olarak kurgulanarak, Kadıköy-Rıhtım kıyısı, oturma basamakları, ağaçlar, yeme içme büfeleri ile bir kordona dönüştürülüyor. Cadde boyunca toplu taşıma güzergahı oluşturulan projede Kadıköy-Söğütlüçeşme arasında çalışacak yeni bir tramvay hattı da öneriliyor. 

İstanbulluların T.C. kimlik numarası bilgilerini girerek katılabilecekleri oylama 17 Aralık tarihine kadar sürecek. 


ARŞİV