Kadıköy neden bu kadar havalı?

Dünyanın en havalı semtleri arasında yer alan Kadıköy hakkında 18-30 yaş aralığındaki gençlerle yaptığımız ankette birbirinden ilginç yanıtlar aldık

13 Kasım 2018 - 12:03

Aleyna SEVİM – Rıza Can KÜRTÜNLÜ

İngiltere merkezli seyahat dergisi Time Out’un yaptığı “Dünyanın En Havalı 50 Semti” listesinde Kadıköy 43. sırada yer aldı. Bu listeden yola çıkarak yaptığımız araştırmada, 50’ye yakın kişiye “Kadıköy’e nereden geliyorsunuz, Kadıköy’de nerelerde vakit geçiriyorsunuz, Kadıköy’de neler yapıyorsunuz, Kadıköy’e ne sıklıkla geliyorsunuz ve neden Kadıköy?” sorularını sorduk.

  •  Kadıköy’e nereden geliyorsunuz?

Aldığımız yanıtlara göre, Kars’tan Bursa’ya kadar Türkiye’nin pek çok ilinden Kadıköy’e gelen var. İlçelere baktığımızdaysa “Üsküdar” ve “Beylikdüzü” cevabı öne çıkıyor.

  • Nerelerde vakit geçiriyorsunuz?

Sosyalleşmek ve vakit geçirmek için Kadıköy’de bulunan insanların uğrak noktalarının başında Moda geliyor. Bunu Yeldeğirmeni ve Boğa takip ediyor. Diğer yanıtlar arasında Caddebostan,  Koşuyolu ve Haydarpaşa yer aldı.

  • Neler yapıyorsunuz?

İstanbul’daki birçok semte nazaran Kadıköy çeşitli aktiviteleri gerçekleştirme açısından öne çıkıyor. Bunların arasında “kahve” ve “muhabbet” cevabı çokça karşımıza çıktı. Nezih semt Kadıköy, alışverişten kültür-sanata, spordan eğlenceye kadar birçok farklı alanda imkân sağlıyor ve gençlerin tercihi oluyor. Gençler biraraya geldiğinde alkol tüketmekten hoşlandıklarını belittiler. Eğitimini sürdüren gençlerin kitap almak için özellikle Kadıköy’de bulunduklarını da öğrendik.

  • Ne sıklıkla geliyorsunuz?

İnsanlar Kadıköy’e sık sık ziyarette bulunuyor. Hafta içi cuma akşamından pazartesi gününe kadar, hafta sonları gençlerin yoğun olarak burada bulundukları yanıtlarını aldık. Hafta içi her gün burada bulunan gençlerin çoğunluğunun ise eğitim amaçlı Kadıköy’e geldiğini öğrendik. Aldığımız sıra dışı yanıtlar arasında, haftanın 3 günü karakola imza vermek amacıyla burada bulunan bir genç de yer aldı.

  • Kadıköy’ü neden tercih ediyorsunuz?

Kadıköy’ü tercih sebepleri arasında birçok unsur bulunurken, bunlardan en göze çarpanı “özgürlük” kavramı oldu. Popüler cevaplar arasında “kendini rahat hissetme” ve “Kadıköy insanının sevilmesi” yer aldı. Fotoğraf severlerin tercih sebepleri de Kadıköy sokaklarının görüntüsü oldu. Kahve çeşitliliği ve kafeleri gençleri Yeldeğirmeni’ne çekmeye devam ediyor. Bunların yanı sıra alışveriş için ise Çilek Sokak tercih ediliyor. Çilek Sokak’ın uygun fiyat aralığına sahip olması alışveriş bağımlılarını adeta bir mıknatıs gibi kendine çekiyor. Kültür-sanat etkinlikleri için Caddebostan Kültür Merkezi gençleri etrafında buluşturuyor. Ayrıca Caferağa’daki Rexx Sineması, sinemaseverlerin ilgi odağı oluyor. Sporla ilgilenen maç tutkunlarının Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nun Kadıköy’de bulunması bir başka tercih sebebini bize sunuyor. Akmar Pasajı’ndaki kitap çeşitliliği sebebiyle her gün çok sayıda genci kendine misafir ediyor.


ARŞİV