Kadıköy'ü düşünüp tasarlayacaklar

Kadıköy Belediyesi ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi arasında “Sanat ve tasarım çalışmaları işbirliği protokolü” imzalandı. Öğrenciler Kadıköy için tasarım yapacak

05 Kasım 2015 - 15:26
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’ün kültür ve sanat alanında önemli bir merkez haline gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Eski konakları restore ederek çocukların ve gençlerin sanat çalışmalarını yapacağı mekanlar haline gelmesini sağlayan Kadıköy Belediyesi, şimdi de sanat öğrencilerinin desteklenmesi için yeni bir çalışmaya imza attı. Kadıköy Belediyesi ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi arasında Kadıköy’ün tanıtımının desteklenmesine yönelik sanat ve tasarım çalışmaları işbirliği protokolü imzalandı. Protokol törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçar, Marmara Üniversitesi Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi GSF Dekanı Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın, Dekan Yardımcısı Doç. Emre İkizler ve Kadıköy Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Mukadder Çetiz katıldı.

PROTOKOLDE NELER VAR?
Kadıköy Belediyesi adına Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi adına GSF Dekan'ı Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın'ın imza attığı protokole göre; Marmara GSF’de eğitim gören öğrencilerin Kadıköy için yapacağı sanat ve tasarım çalışmaları desteklenecek. Aynı zamanda seçilen tüm sanat ve tasarım çalışmaları Kadıköy Belediyesi’nin uygun göreceği platformlarda tanıtılacak. Güzel Sanatlar Fakültesi de Kadıköy Belediyesi ile yapılacak sanat ve tasarım çalışmalarının fakülte bünyesindeki süreçlerini planlayıp yürütmek, duyuru yapmak gibi faaliyetleri yürütecek.
• Protokol kapsamında sanat ve tasarım çalışmalarının belirlenmesi “Seçici Kurul” tarafından yerine getirilecek. Seçici Kurul, üniversitenin belirleyeceği 2 öğretim üyesi (Biri GSF Dekanı) ile Kadıköy Belediyesi’nin belirleyeceği 3 üye olmak üzere 5 kişiden oluşacak. Protokolde, seçilecek çalışmaların hangi nitelikleri taşıması gerektiği de belirtildi. Sanat ve tasarım çalışmalarının, çağdaş sanat ve tasarım ilkelerini barındıran, estetik nitelikleri ile Kadıköy ilçesine değer katan nitelikte olmasına, Kadıköy’ün tarihi, kültürel, sosyal, kentsel niteliklerini ön plana çıkaran özellikte olmasına dikkat edileceğinin de altı çizildi.
• Protokolün kapsamına göre; seçilen çalışmaların tanıtımı ve tüm çalışmaların yer aldığı sergiye ilişkin program Kadıköy Belediyesi tarafından organize edilecek. Aynı zamanda kabul edilen çalışmalar, Kadıköy Belediyesi ve Marmara Üniversitesi’nin internet sitesinde yayınlanacak. Seçilen tüm sanat ve tasarım eserleri için Kadıköy Belediyesi öğrencilere telif hakkı ödeyecek.

“KADIKÖY İÇİN TASARLAYACAKLAR”
Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin Kadıköy’de yaşamaktan mutlu olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın, protokole neden ihtiyaç duyulduğunu şu sözlerle anlattı: “Öğrencilerimizin çoğu Kadıköy’de yaşıyor ve büyük bir kısmının Kadıköy’de  atölyesi var. Geçtiğimiz yıllarda da bitirme projesi olarak bazı öğrenciler Kadıköy temalı projeler gerçekleştirdi. Ortaya çok iyi şeyler çıktı. Kadıköy’ün tarihi ve gereksinimleri ile ilgili çalışmalar yapıldı. Bu projeler bir başlangıçtı. Protokol ile birlikte, öğrencilerimiz Kadıköy ile daha iç içe olacak. Kadıköy için düşünüp tasarlayacaklar”

“SOKAKLARDA SERGİLENECEK”
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçar, protokolün, birlikte yönetme fikrinin bir sonucu olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: "Bu protokolle de öğrencilerin Kadıköy ile ilgili ne düşündüklerini  bilmek istiyoruz. Onların üreteceği yeni projelerle neler kazanabiliriz bunu anlamaya çalışacağız. Aynı zamanda yerel yönetim anlamında bu protokol çok önemli” “Öğrencilerin yapacağı çalışmaları çok önemsiyoruz” diyen Koçar, ortaya çıkacak sanat ve tasarım eserlerinin  Kadıköy’ün sokaklarında sergileneceğini aynı zamanda belediyeye ait broşür, kitap ve afişlerde de kullanılacağını belirtti.

 


ARŞİV