KADIKÖY'Ü SEVMENİZ İÇİN 10 NEDEN

Çoğu insanın ortak noktasıdır Kadıköy. İşi olsun olmasın insanlar bir şekilde Kadıköy’den geçer. Yolları bir dönem Moda’nın tramvaylı sokaklarına düşer…

09 Haziran 2016 - 11:44
Kaan DERTÜRK

Bir akşam masası, iki kişiyiz sen ben
Gidiyorsun hiç bir şey söylemeden, birden
Kadıköy'de bir yağmurlu bahçeden…


Ezginin Günlüğü, Kadıköy şarkısında bu dizeleri dile getirmiş. Çoğu insanın ortak noktasıdır Kadıköy. İşi olsun olmasın insanlar bir şekilde Kadıköy’den geçer. Yolları bir dönem Moda’nın tramvaylı sokaklarına düşer…  Yıllardan beri şiirlere, şarkılara, kitaplara konu olmuş bir semtten bahsediyoruz. Cemal Süreya’nın sokaklarında dolaşıp şiirler yazdığı, Yusuf Atılgan’ın Moda’daki evinde Canistan’ı kaleme aldığı,  Ziya Osman Saba’nın şiirinde “Benim Kadıköy’üm” diye seslendiği  Anadolu Yakası’nın göz bebeğinden…Kadıköy’ü sevmek için çok neden var ama biz, siz okurlarımız için vazgeçilmez 10 özelliği vurgulamak, bir kez daha hatırlatmak istedik.

1) Vatandaşlara sarılan bir belediye var
Kadıköy Belediyesi çoktandır sosyal medyada fenomenliğini ilan etmiş vaziyette. Gerek yıllardır yaptığı belediyecilik faaliyetleriyle gerekse sosyal medyada tüm kullanıcılara verdiği hızlı ve içten cevaplarla Kadıköylü olsun ya da olmasın pek çok kişinin gönlünü fethetmiş durumda.

2) Hayat, Kadıköylüye kolaydır
Kadıköy’ün merkez olma özelliği ile Anadolu Yakası,  Kadıköylünün ayağının altına serilir. Kadıköy’de yaşayanlar en gözde mekanlara, cafelere yakın olurlar. Evlerinden çıktıktan sonra Balıkçılar Çarşısı’nda alışverişini yapıp şehrin güzelliğine tanıklık ederek evlerine dönerler. Muntazam kaldırımlar, parklar ve bahçeler eşliğinde Kadıköylü yeşillikle iç içe şekilde zevkli ve kolay bir yaşam sürer.

3) Kafanızı çevirirsiniz, sokak sanatını görürsünüz
Ülkemiz sınırları içinde pek karşılaşma imkânımız olmadığı fakat Kadıköy sokaklarında yürüdüğünüzde adım başında görebileceğiniz, gözlerinizi kamaştıracak sokak sanatı örnekleri bolca mevcut. Kadıköy Moda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi duvarına yapılmış bu graffiti çalışması görselliğiyle olduğu kadar kız çocuklarının okumasına yaptığı vurguyla da dikkat çekiyor.

4) Koleksiyonerler için Kadıköy altın değerindedir
Nostalji sevenler, pikap sahibi olanlar Kadıköy’ü severler. Çünkü Kadıköy sanata ev sahipliği yapar. Farklı mağazaların bünyesinde bulundurduğu antika eşyalar, plaklar, retro kıyafetler ile koleksiyonerlerin uğrak noktası olmuştur Kadıköy.

5) Kadıköy, bisiklet sevdalılarını unutmaz
Trafik ne ola ki? sorusunu boşuna sormaz Kadıköylü. Trafik çilesini bitiren, bisiklete binen Kadıköylünün kendisidir. Şehir içinde bisiklete binmek oldukça zordur. Lakin Kadıköylünün sahip olduğu bisiklet yolları ve sahiline sahipseniz bisiklete binmek oldukça rahat ve keyiftir size.

6) Kadıköy’ün kaldırımlarında şiir yazar, yürürken okursunuz
Cemal Süreya, Kadıköy ile anılır. Şiirlerini Moda’nın sokaklarında kaleme almıştır. Kadıköy Belediyesi bizlere bu mirası unutturmamak için Kadıköy kaldırımlarına en güzel şiir dizelerini kazımış. Sadece Süreya değil, Özdemir Asaf da dizeleriyle sokaklarda artık. Biz baktıkça ruhumuz sanata doysun diye.

7) İlk aşklar Kadıköy’de yaşanır
Okuldan çıkanlar, vapurdan inip rıhtımda yürüyenler… İlk aşkını Kadıköy’de görüp sevdalananlar çoktur. Aşklarını, semtin apartmanlarına kazıyıp ölümsüzleştirirler.

8) Kadıköy’de yeşil alan çok!
Kadıköy, parkları ve bol yeşiliyle de anılır. Betonlaşmamış, kilometrelerce yeşillik alan piknik yapmanız için sizi bekler. Ünü şehir dışını aşan Kadıköy’ün, Caddebostan ve Moda sahillerinde çimlere uzanıp, kitabınızı okurken kendinizi evinizde gibi hissedersiniz.

9) Kadıköy’de en çok hayvanlar sevilir
Kadıköy’ün duyarlı insanları ve belediyesi hayvanları çok sever. Kadıköy sokaklarında yürürken çoğu evin önünde hayvanlar için bırakılmış yemek ve su kaplarını görebilirsiniz.

10) Kadıköy’de deniz var! Martılar var!
Denizsiz yapamam. Deniz havası almalıyım, martılara simit atmayalım diyorsanız Kadıköy sizin için biçilmiş kaftan. Maviliklere karşı konumuyla, tarihi Moda ve Beşiktaş iskeleleriyle Kadıköy herkesi denize doyuruyor.
 

ARŞİV