Kadıköy'de balıklar denetlendi

Kadıköy’de balıklar denetim altında. Balıkçı esnafı balık türlerinin korunması için olması gerekenden kısa boydaki balıkları avlayıp satamayacak.

21 Kasım 2012 - 15:56
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy Belediyesi Veteriner Müdürlüğü ile Kadıköy Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir ekip, Kadıköy’de balık satışının yapıldığı tezgâhları denetledi. Denetimler sırasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün sağlık için uygun gördüğü şartların yerine getirilip getirilmediği kontrol edildi. Balıkçı tezgâhlarındaki düzenden ve sağlık koşullarından tutun da cinsine göre balıkların avlanabilir olup olmadığı, satış sırasında olması gereken ısı koşulları ayrıntılı bir şekilde incelendi. Hafta içinde yapılan ve Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin de destek verdiği denetimlerde Kadıköy semt pazarlarındaki balıkçı tezgâhları denetledi. Denetimler sırasında Kadıköy Belediyesi Zabıta ekipleri, pazar esnafına atıklarını koymaları için ücretsiz olarak poşet dağıtımı yaptı.

PAZARLARIN ARDINDAN DÜKKÂNLAR İNCELENECEK
Balık mevsimi geldi, vatandaş balık tezgâhlarına akın etmeye başladı. Hamsi, palamut, lüfer, kefal, çinekop, çupra derken birer birer denizin insanoğluna sağladığı nimetler tezgâhlarda boy göstermeye başladı. Dört tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılığın belli standartlarda yapılması için yetkililer de çalışmalarını ve denetimlerini yoğunlaştırdı. Bunun bir örneğine geçtiğimiz günlerde Kadıköy’de tanık olduk. Erenköy, Acıbadem, Kozyatağı, Fikirtepe, Göztepe semt pazarlarındaki yaklaşık 35 balıkçı tezgâhı tek tek incelendi. Daha önceden yazılı tebligatların yapıldığı ve eksiklerin tamamlanması konusunda esnafın bilgilendirdiği denetimlerin ilk gününde 6 tezgâha ceza yazıldı. Denetimlerde insan sağlığı için olması gereken koşullar öncelikle gözetilirken, sağlık karnesi olmayan, geri dönüşüm poşeti kullanmayanlar, balıkları çelik kasa yerine plastik kasalarda satanlar, balık ısısını 0-4 derece aralığında tutmayanlar ve için işlem yapıldı.

BALIK BOYU KÜÇÜK OLMAYACAK
Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü yetkilileri denetimlerin Kadıköy genelindeki sabit balık dükkânlarına yönelik olarak da sürdürüleceğini belirttiler. Daha önce 2 defa denetlenen Kadıköy Çarşısı’ndaki balık dükkânlarının üçüncü kez denetleneceğini, tebligata uymayanlara yönelik işlem yapacaklarını vurgulayan Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, yapılan çalışmaların öncelikle halk sağlığını korumak için olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Denizlerimizdeki balık avcılığının da belli standartlarda olması gerekiyor. Avlanan balıkların boylarının gerekenden kısa olması durumunda balık nesli tehdit altında kalıyor. Bu nedenle denetimlerde balıkların tür ve cinslerine göre boylarını da detaylı bir incelemeden geçirdik” dedi.

BALIK ALMANIN PÜF NOKTALARI
Veteriner Müdürlüğü uzmanları balık alırken öncelikle bilinmesi gerekenleri şöyle sıraladılar: Solungaçlar kırmızı olacak. Göz parlak ve dışa dönük olacak, gri ve içe dönük olmayacak. Parlak ve saydam olacak. Balığın gövdesine baskı uygulandığında parmak izi kalmayacak, gövde direnç gösterecek. Deri parlak ve diri olacak, pullar kolayca sökülmeyecek. Balığın üzerinde mukoz tabaka olmayacak, koku olmayacak.
 

ARŞİV