Kadıköy'de Bisiklet Çalıştayı

Tasarım Atölyesi Kadıköy, bisiklet yollarının nasıl iyileştirilebileceği ve mevcut sorunların nasıl çözüleceği ile ilgili bisiklet kullanıcıları ve dernekleriyle ortak bir çalıştay düzenledi

13 Mart 2015 - 11:31

Berivan TANRIVERDİ

Kadıköylülerin çoğunlukla haftasonu kaçamağı olan bisikletli ulaşım, var olan bisiklet yollarının düzensizliği nedeniyle çoğu zaman eziyete dönüşüyor. Mevcut yolların sıkıntıları dışında, bisiklet kullanıcılarının diğer bir sorunu da bisikletin toplumda hak ettiği yeri bulmaması ve haklarına saygı gösterilmemesi.
Kadıköy Belediyesi, bisiklet yollarında öncelikle var olan sıkıntılara çözüm bulabilmek için 7 Mart Cumartesi günü Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK)  bünyesinde Bisikletli Ulaşım Çalıştayı düzenledi. Çalıştaya, Bisikletli Ulaşım Platformu, Sokak Bizim Derneği, Bisikletliler Derneği ve bisiklet kullanıcıları katıldı. Mevcut sorunlara ortak çözüm bulabilmek için Kadıköy Belediyesi Kentsel Tasarım Birimi ve Fen İşleri Müdürlüğü de çalıştaya katılarak fikir alışverişinde bulundular.

YOLLAR İÇİN ÇÖZÜMLER
Bisiklet severler bisiklet yollarının elverişsizliğini konuşarak çözüm önerilerinde bulundular. Kafelerin işgali ve araçların park etmesini önleyebilmek için zabıta ve polisin bisiklet yolu konusunda bilgilendirilmesinin yol işgalini önleyebileceğini söyleyen katılımcılar, bisiklet hakları üzerine esnaf ve vatandaşlar için bilgilendirme amaçlı levhalar konulmasının önemine dikkat çektiler. Bisikletliler için tehlike oluşturan yerlerde araçların yavaşlaması için uyarılar olmasının, istenmeyen kazaları önleyeceğini belirttiler.
Öneriler arasında daha anlaşılabilir bisiklet yolu işaretlerinin hazırlanması ve Faruk Aydınoğlu Caddesi’nde bulunan bisiklet yolunun kaplamasının yeniden yapılması da yer aldı.
 
“BİSİKLET ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ”
Bisiklet kullanımın bir kültür olduğunu dile getiren bisiklet kullanıcıları, bisiklet kullanım alışkanlığının çocuklara da aşılanması gerektiğini vurgulayarak çocuklarla bisiklet eğitim çalışması yapılabileceğini belirttiler. Katılımcılar, çocuklara okula bisikletle gitme alışkanlığı kazandırmanın, toplumun bisikletli ulaşıma bakışını da değiştireceğini belirttiler.
 
BİSİKLET TAMİR NOKTALARI
Bisikletin ulaşım aracı olmasını hedeflemek amacıyla, belli noktalarda bisiklet duraklarının bulunması ve insanların kısa mesafelerde metroya, metrobüse ulaşımlarının bisikletlerle sağlanabileceği fikri de ortaya çıktı. Bisiklet duraklarına ek olarak anlaşmalı esnafa tamir seti bırakılmasıyla bisiklet kullanımının rahatlatılması konuşulurken, harita üzerinde de durak ve tamir noktalarının gösterilmesiyle bisiklet kullanımının daha yaygın olabileceği belirtildi. Ayrıca bisikletliler, AVM’lere bisiklet durağının zorunlu hale getirmesini önerdiler.
 
FARKINDALIK YARATMAK HEDEFLENDİ
İnsanların gitmek istedikleri yerlere bisikletleriyle ne kadar sürede ulaşabileceklerini gösteren levhalar konulması çıkan fikirler arasında yer aldı. Ayrıca bisiklet yollarının iyileştirilmesinin ardından çeşitli etkinlikler düzenlenerek bisiklet yolunun varlığının kabul görebileceği de öneriler arasında yer aldı.
Belediye ve bisiklet severlerin ortak gerçekleştirdiği çalıştaydan çıkan fikirler, Kadıköy Belediyesi tarafından değerlendirilerek bisiklet severlerle ortak çalışmalarda paylaşılacak.

ARŞİV