Kadıköy'de fareler arttı mı?

Kadıköy’de kentsel dönüşümüm bir başka yüzü… Yaşam alanları olan kanalizasyonlar yıkılınca göç etmeye mecbur kalan fareler Fikirtepe bölgesine yayıldı, Kadıköylüler de durumdan rahatsız...

12 Haziran 2014 - 16:48
 
Gökçe UYGUN
Kadıköy’de, gerek kentsel dönüşüm gerekse de mevsim değişimi nedeniyle haşere ve kemirgenlerin görülme sıklığı arttı. Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, özellikle yazın en çok sivrisinek şikâyetleri geldiğini anımsatarak, “Sivrisinekler durgun su birikintilerinde ürer. Vatandaşlar çoğunlukla bunun farkında değiller. Boş bir saksının içine biriken yağmur sularından tutun, üstü açık su kaplarına, bahçeye atılmış boş bir konserve kutusunun içine dolan yağmur sularına yahut arabadan çıkarılmış bir lastiğin içindeki suya dek, pek çok yer sivrisinekler için üreme imkanı tanır. Yani bataklık gibi doğal yerler dışında, insan eliyle bilmeden sivrisinek üretiyoruz. Oysa vatandaşlar bu üreme yerlerini çok basit yöntemlerle azaltabilir” diyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM FARELERİ!
Kadıköy’de son günlerde en çok tedirginliğe neden olan bir başka konu da fareler… “Kadıköy’de fareler arttı mı?” sorununun yanıtı Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete’den;
“Farelerin yaşam alanları kanalizasyon sistemleridir. Fikirtepe bölgesinde süren kentsel dönüşüm nedeniyle binaların boşaltılması ve dolayısıyla kanalizasyon sisteminin de o arada açığa çıkması nedeniyle, fareler de orayı terk edip, başka mahallelere göç ediyor.
Tabi ki bu sırada da insanlar da fareleri daha fazla görüyorlar. Sayılarında artış olduğunu söylemek zor, fareler daha görünür oldu sadece. Son 1 ayda fare şikâyetleri arttı bu bölgede. Farelerle mücadele açısından Fikirtepe’deki ilaçlama ekipleri teyakkuz halinde, burada daha titiz çalışmalar yürütüyoruz.”
Ali İhsan Mete, Fikirtepe bölgesinde evlerinde fare gören Kadıköylülere de şu tavsiyelerde bulunuyor; “Farelerin bir evin içine girebilmesi için onlarca yol var. Pencereler açık unutulmamalı, kapı altlarındaki boşluklar kapatılmalı gibi.
Yani mekanik önlem, farenin eve girişi önlenmeli. Onların besin kaynakları da bizlerin yediği gıdalardır çoğunlukla. Özellikle tahıl, hububat gibi yiyecekleri açıkta bırakmamak gerek.”

6 İLAÇLAMA EKİBİ SAHADA!
Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete’nin verdiği bilgilere göre, belediyenin asıl hedefi haşere ve kemirgenlerin popülasyonunu kontrol altında tutmaya yönelik çalışmalar yapmak. Vatandaşın bildiğinin aksine sadece ilaçlama yapmıyor belediye. Zira Mete’ye göre “ilaçlama işin en son aşaması”. Veteriner İşleri Müdürlüğü Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Birimi, öncelikle fare gibi kemirgenler ile sivrisinek, karafatma, hamamböceği, pire, kene gibi haşerelerin üreme alanlarını tespit edip, buraları kontrol altına alıyor. Toplam 16 kişiden oluşan 6 motorize ekip, hem mesai saatleri içinde hem de gece/haftasonu sahada görev yapıyor.
Veteriner İşleri Müdürlüğü İlaçlama Birimi 0216 325 17 32 Dahili:108-110)
 

ARŞİV