KADIKÖY'DE FELSEFE GÜNLERİ

“Değer, Değerler ve Anlam” başlığıyla Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Felsefe Günleri’ne dünyaca ünlü felsefeciler katıldı

08 Eylül 2016 - 16:13
Kaan DERTÜRK
Uluslararası Felsefe Enstitüsü’nün her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Uluslararası Felsefe Günleri bu kez İstanbul’da gerçekleşti. “Değer, Değerler ve Anlam” başlıklı uluslararası kongrenin ev sahipliğini Kadıköy Belediyesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı ve Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı yaptı. Katılımın ücretsiz olduğu Felsefe Günleri’nin ilk oturumu, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 6 Eylül Salı günü gerçekleşti. Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken başkanlığında gerçekleşen oturuma; Romanya Millî Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı ve aynı zamanda Uluslararası Felsefe Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru, Felsefe Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Felsefe Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois, Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belma Akşit, Marmara Eğitim Vakfı Müdürü Melike Oğuzhan ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile birlikte dünya çapında ünlü birçok felsefeci konuk katıldı.

“DEĞERLERİ BULMAK”
Kongrenin açılış konuşmasını oturum başkanı Prof. Dr. Betül Çotuksöken yaptı. Uluslararası Felsefe Günleri’ne ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Çotuksöken, tüm katılımcılara teşekkür etti.
Marmara Eğitim Vakfı Müdürü Melike Oğuzhan ise ülkemizde felsefeye verilen önemin gün geçtikçe arttığını belirterek, “Bugün burada hepimiz tek bir amaç için toplandık. Kendimize yeni anlamlar katabilmek ve anlamları daha derin bir şekilde görebilmek için. Dört gün sürecek felsefe maratonu hepimize yeni ufaklar açmak için güzel bir fırsat olacak. Kongremizin, “Değer, Değerler ve Anlam” başlığı hayatımıza dair birçok şeyi ifade ediyor. Kaybettiğimiz ya da unuttuğumuz değerlerimizi tekrardan nasıl bulacağımızı ve anlamlandıracağımızı konuşacağız.” dedi.

“FELSEFEYE İHTİYAÇ VAR”
Melike Oğuzhan’ın ardından söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise dünyada artan terör ve şiddet olaylarına dikkat çekti. Yaşanan kötü olaylara rağmen halen insanların barış içinde yaşadığının altını çizen Nuhoğlu, “Aslında baktığınız zaman sokakta insanların birbirleriyle bir sorunu yok. Farklı ırklardan, farklı mezheplerden, farklı bölgelerden olmasına rağmen barış içerisinde yaşıyorlar. Bu savaş siyasetçilerindir.” dedi. Yaşanan bu savaşın yine siyasetçiler tarafından çözülmesi gerekliliğini vurgulayan Nuhoğlu, Siyasetçilerin bütün bu süreçleri çözememesinin temel nedenlerinde birinin Türkiye’de ve dünyada iyi siyasetçilerin yetişememesi olduğunu ifade etti. “Siyasetin değer üretmesi için felsefeye ihtiyaç var.” diyen Nuhoğlu, “Felsefe ve insan arasındaki ilişki, düşüncenin ortaya çıkması insanların birbirini tanıması ve davranışların, anlamların ortaya çıkmasının temelinde yatan insanların felsefeyle olan ilişkilerinin sağlanmasından geçiyor.” diyerek felsefenin önemini vurguladı.

“IŞIK TUTACAK”
Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun ardından kürsüye gelen Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belma Akşit, “Değer, Değerler ve Anlam” başlığına dikkat çekti. Günümüzde sıkça kullandığımız değer ve anlam kelimelerine felsefenin gözünden bakacağımızı söyleyen Akşit, “Felsefe günlerinde değineceğimiz başlıkların hepsini şu anda dünyamız yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Bizlerin temel amacı bu yaşananlara ışık tutmak olacak.” dedi. “Felsefenin sorgulayıcı ve kavrayıcı metotlarını kullanarak farkındalığı arttırmaya çalışacağız.” diyen Akşit, Maltepe Üniversitesi adına tüm katılımcılara teşekkür etti.

“DESPOTİK İKTİDARLAR…”
Romanya Millî Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, Uluslararası Felsefe Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru konuşmasına, Felsefe Günleri’ne davet edilmekten mutluluk duyduğunu belirterek başladı. Dünyanın sessiz bir kriz çığlığı içinde olduğunu ve bu çığlığa siyasetçiler tarafından yanlış bir çözüm üretildiğini söyleyen Dumitru, “Ne yazık ki günümüz siyasetçileri her şeyi ekonomik yöntemler ile çözmeye çalışıyorlar. Fakat bu büyük bir yanılgıdır. Sorunun doğasına aykırı bir çözüm yöntemi, toplumlara hiçbir fayda sağlamayacaktır. Aksine yerinde saymaya ve güç kaybetmeye hizmet edecektir.”dedi.
Devletlerin, ekonomik büyümenin demokrasiyi sağlamlaştıracağını düşünmelerini çocukça olduğunu belirten Dumitru, “Günümüzün modern ve özgür ulusların gelişiminde insan bilimleri önemli bir yer tutmuştur. İnsan bilimleri, yüzyıllardan beri insanların despotik iktidarların karşısında durmasını sağlar. Bu karşı duruşu hiçbir zaman ekonomi ile sağlayamazsınız. Karşı duruş, her zaman; insan zihninin ürünü olan insan bilimleri ile olacaktır.” diye konuştu.
Prof. Dr. Mircea Dumitru ardından söz alan Uluslararası Felsefe Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois da dünyanın yaşamış olduğu zor günlerin tek ilacının insan bilimleri olduğunun altını çizerek, kongrenin ana başlığının “Değer, Değerler ve Anlam” olmasını çok doğru olduğunu belirtti.

“İNTİHAR BOMBACISINI ANLAMAK”
Açılış oturumunun son konuşmasını ise Uluslararası Felsefe Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi yaptı. Kuçuradi, “Genç bir erkeğin ya da kadının neden bir intihar bombacısına dönüştüğünü hiç düşündünüz mü?” sorusu ile konuşmasına başladı. Günümüzde, intihar bombacısı kimliğini kabul edenlerin sayılarının gittikçe arttığına dikkat çeken Kuçuradi, “Dünyamızda yaşanan bu olguya kulak vermeli ve üzerine düşünmeliyiz. İnsanların neden başka insanları öldürürken kendilerini de öldürmekten çekinmediklerine açıklama getirmeliyiz. Bu insanlar kendi içlerinde anlam arayışı içindeler. Beni de bu sonuçlar doğrultusunda; Değer, Değerler ve Anlam başlığını formüle etmeye ve sizleri bu konuya dâhil etmeye götürdü.” dedi. İnsanların kafalarında değer kavramına dair karışıklığın hüküm sürdüğünü belirten Kuçuradi, “her şey mubah ve her şey makbul” ilkeleri bir araya geldiğinde, anlam kargaşası yaşayan insanların terörizm ağına katıldıklarını ifade etti. Kuçuradi, “Değer ve Anlam kavramları genellikle birbirlerine karıştırılıyor. Felsefe Günleri ile bu kavramlara hem açıklık getireceğiz hem de onları enine boyuna tartışacağız.” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. 6 Eylül Salı günü başlayan ve dört gün devam eden Uluslararası Felsefe Günleri, 9 Eylül Cuma 12.00’de Günter Abel’in başkanlığını yapacağı oturumun ardından Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin kapanış konuşmasıyla sona erecek.

 

ARŞİV