“Taşı toprağı altın” İstanbul’un güzide ilçesi Kadıköy, misafirleri olan yüksek öğrenim öğrencilerine, renkli ve kaliteli bir öğrencilik hayatı sunuyor.
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Berivan TANRIVERDİ
Üniversitelerde yeni eğitim-öğretim yılı kapıda… Her üniversite kendi akademik takvimine göre öğrencilerini ağırlamaya başlayacak. Başta İstanbul’un en köklü eğitim kurumlarından Marmara Üniversitesi olmak üzere 6 üniversiteye ev sahipliği yapan Kadıköy de, sınırları içinde yaşayacak, eğitim alacak ve sosyalleşecek olan çiçeği burnunda öğrencilerine kucak açmaya hazırlanıyor. Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Murat Şeker tarafından gerçekleştirilen, “İstanbul’a Yaşam Kalitesi Araştırması”nda en yaşanılır ilçe sıralamasında birinciliği bulunan Kadıköy, bu haklı unvanını öğrencilere sunduğu olanaklarla perçinliyor.
Peki öğrencileri Kadıköy’de neler bekliyor? İşte adım adım öğrencinin Kadıköy rehberi;
KÖY’E İLK ADIM…
Sakinlerinin, deniz ya da köprü yoluyla “karşı”dan bu yana vardıklarında “Köyümüze geldik”’ diye sevindikleri Kadıköy’e artık trenle ulaşım yok maalesef. Artık Haydarpaşa Garı’ndan trenler geçmiyor. Anadolu’dan büyükşehre gelen tıfıl üniversite öğrencisi adayları, garın merdivenlerinin elinde tahta valizleriyle şehre bakıp, önlerinde uzanan bu yeni hayatı düşlemiyorlar da. Bu kadar ikonik ve nostaljik olmasa da Kadıköy’e gelişin binbir türlü yolu var. Anadolu’nun neresinden olursa olsun, bir uzun yol otobüs biletine bakar Kadıköy’e ulaşmak. Öğrencilerin yarıyıl tatillerinde hasret gidermeye memleketlerine gitmeleri için de yine başta gelen adres oluyor Rıhtım’daki yazıhaneler.
ÖĞRENCİ EVİ Mİ YURT MU?
Öğrenci evleri Kadıköy’ün vazgeçilmezidir. Özellikle Marmara Üniversitesi’ne yakın olan Göztepe civarında birkaç arkadaşın güçlerini birleştirip bir ev tutmaları o kadar da zor değil. Ev tutamayacak durumda olanlara da bir minik tüyo; Kadıköy Belediyesi Aysel Abdullah Öğücü Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu… Kozyatağı’nda bulunan bu yurt, 300 kişilik kapasitesi ile 2003 yılından itibaren hizmetine devam ediyor. Kadıköy Belediyesi’nin üniversite öğrencileri için yaptırdığı 144 kişilik Erkek Öğrenci Yurdu ise ‘yurt açmak yerel yönetimlerin görevi değil’ gerekçesiyle Sayıştay tarafından kapatılmıştı!
UCUZA GIDA BULMAK…
Ev işi de hallolduktan sonra sıra geldi beslenmeye... Özellikle vize dönemlerinde sabahlara kadar kitap başında olan öğrencilerin gıda alımı elbette ki mühim bir konu. Her ne kadar üniversiteler öğle yemeği imkanı sunsa da öğrencilerine, akşamları öğrenci evlerinin adeta demirbaşı sayılır makarna! Oysa geçici misafirleri olan öğrencilere makarnanın dışında pek çok alternatif sunuyor Kadıköy. Başta Rıhtım olmak üzere ilçenin pek çok noktasındaki büfelerden-biraz sağlıksız da olsa-ucuza karın doyurmak mümkün. Simitçiler, ekmek arası balık, büfelerdeki hamburgerler, sosisliler…vb. Öte yandan sınırlı öğrenci bütçesini epey zorlasa da Yanyalı Fehmi ve Çiya gibi otantik yemekler sunan restoranlar ile kendine özgü tatlılarıyla meşhur Baylan gibi köklü pastaneler öğrencilere lezzetli kaçamak yapma şansı veriyor.
KİTAP, DERGİ, SANAT, MÜZİK…
Kadıköy’ün öğrencileri sağlık, eğitim, eğlence gibi alanlarda da epey şanslı. Zira ilçe sinemaları, kafeleri, eğlence mekanları, kültür merkezleri, tiyatroları, parkları, semt pazarları, kitapçıları ile hareketli ve zengin bir sosyal yaşamın kalbi konumunda. Derslerden bunalan öğrenciler hava güzelse Kadıköy’ün birbirinden güzel parklarında keyiflenebilir, gri ve kasvetli günlerde bir Kadıköy sinemasına giderek filmlerin büyülü dünyasına dalabilir, kültür merkezlerinde bir tiyatro oyunu izleyebilir, akşam eğlencesinde günün stresini atabilir ve daha neler neler… Mesela Çarşı’nın en bilineni Akmar Pasajı… Bir zamanlar alternatif tarzdaki kaset, CD, tişört ve kitaplara ev sahipliği yaptığı için ‘Metalcilerin mekânı’ olarak bilinirdi. Bu özelliği günümüzde hızla azalsa, siyah tişörtler, metalci yüzükler yerini ders kitaplarına bıraksa da hâlâ ilçenin gözde yerlerinden biri olarak, öğrencilerin gözdesi olmayı sürdürüyor. Ya da Kadıköy’ün kitapçıları, sahafları… Yeni çıkan kitapların vitrinlere dizildiği, aynı zamanda envai çeşit derginin yer aldığı büyük kitapçılar ve sokak aralarına saklanıp gerçek kitapseverleri bekleyen, kağıt kokulu sahaflar da Kadıköy’ün öğrencilerine farklı okuma deneyimleri sunuyor. “Karşı’nın İstikla”’i diye bilinen Bahariye Caddesi ise üzerindeki ve ara sokaklarındaki mağazalar, cafeler, tiyatrolar ile ilçenin en hareketli noktası olarak öğrencileri kendine çekiyor. Yine, Kadıköy merkezin hareketli noktalarından Antikacılar Sokağı da geçmişin izlerini günümüze taşıyan nevi şahsına münhasır bir sokak olarak, hem nostalji tutkunlarına hitap ediyor hem de ucuza akşamüstü çayı içmek için iyi bir alternatif sunuyor.
Kadıköy elbette ki Tarihi Çarşı ve civarından ibaret değil. Göztepe’ye doğru uzanıp Özgürlük Parkı’nda özgürlüğün keyfini sürmek, Caddebostan Kültür Merkezi’nde bir sergi ziyaret etmek, Bostancı Halk Eğitim Merkezi’nde bir kursa katılmak, Göztepe’de şair-yazar Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi’nde oyuncakların büyülü dünyasına dalmak, Feneryolu Kameriye’de kuş cıvıltıları içinde bir çay içmek, Bostancı’daki lunaparkta adrenalin sınırlarını zorlamak, Bağdat Caddesi’nde alışveriş keyfi yapmak da seçenekler arasında…
YABANCI ÖĞRENCİLERE ÖZEL
Kadıköy’e elbette ki sadece Türkiyeli öğrenciler gelmiyor. Farklı ülkelerden gelerek üniversite eğitimleri için Kadıköy’e yerleşen yabancı öğrenciler de burada rahat bir yaşam tarzıyla karşılaşmanın memnuniyetini yaşıyorlar. Daha çok Yeldeğirmeni bölgesindeki butik otellerde, tarihi evlerde kalan yabancı öğrenciler, Türkiye’ye Kadıköy penceresinden bakma olanağı yakalıyorlar.
KADIKÖY’ÜN ÜNİVERSİTELERİ
İlçede Marmara Üniversitesi (Göztepe), Doğuş Üniversitesi (Acıbadem) ve Okan Üniversitesi’nin (Hasanpaşa) yerleşik olduğu ilçede, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı da (Rıhtım) bulunuyor. Aydın Üniversitesi’nin bir yerleşkesine de ev sahipliği yapan Kadıköy’e komşu üniversite olarak da Ataşehir’deki Yeditepe Üniversitesi sayılabilir.