İlçede yaşayan 5-15 yaş arası ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarını sünnet ettiren Kadıköy Belediyesi, sünnet şenliğini Kidzania’da yaptı.
Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu sene de Kadıköylü çocukları sünnet ettirdi. Sünnet programı, 13 Haziran günü sünnet olacak çocukların ailelerine Kadıköy Belediyesi Brifing Salonunda uzmanlar tarafından “hijyen ve ruh sağlığı eğitimi" verilmesiyle başladı, 16 Haziran’da da ilk sünnet işlemi yapıldı. Organizasyon kapsamında, kayıt yaptıran Kadıköy' de yaşayan 5-15 yaş arası ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının sünnet işlemleri, Kadıköy’deki özel hastanelerde gerçekleştirildi.
Sünnet olacak çocukların aileleri için 13 Haziran Cuma günü Kadıköy Belediyesi brifing salonunda "Hijyen ve ruh sağlığı eğitimi" verildi. “Sünnet olacak çocuğun sünnet öncesi ve sonrasında hijyen eğitimi” Kadıköy Belediyesi Sağlık Polikliniği’nden İlhan Makinacı, “Sünnet olacak çocuğun sünnet öncesi ve sonrasında ruh sağlığı eğitimi” de Kadıköy Belediyesi Çocuk Ruh Sağlığı Merkezi’nden Psikolog Gülşen Günay ile Psikolog Mustafa Şen tarafından verildi. 12 Temmuz’a dek süren sünnet işlemleri sırasında, hastanelerin verdikleri randevu sistemine göre çocuklar hastanelere yönlendirilerek, sağlıklı ortamda sünnetleri yapıldı. Çocuklara sünnet kıyafetlerini temin eden Kadıköy Belediyesi ayrıca İş Bankası Kültür Yayınları’nın hediye ettiği kitapları da verdi.
Çocukların sünnet şöleni ise 24 Temmuz Perşembe günü Akasya Alışveriş Merkezi içinde yer alan KidZania eğlence merkezinde yapıldı. Ücretsiz olarak ağırlanan çocuklar, öğle yemeklerini de ücretsiz olarak Burger King' de yediler.
Sünnet organizasyonuna destek veren özel hastaneler şöyle; Özel Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi, Özel Çağıner Hastanesi, Özel Acıbadem Kadıköy Hastanesi, Özel Acıbadem Kozyatağı Hastanesi, Özel Kozyatağı Central Hastanesi ve Özel Göztepe Hastanesi.
Modern cerrahi sünnet
Tıbbi tarifi ile sünnet, erkeklerde penis başını örten prepisyum adı verilen derinin kesilmesidir. Bazı Kuzey Afrika ülkelerinde ve Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde uygulanmakta olan kız çocuk sünnetlerine, ne tıbbi, ne dini açıdan bir dayanağı olmadığından bu yazıda hiç değinilmeyecektir. Ülkemizde yaz aylarında okulların kapanması ile birlikte sünnet faaliyetleri hız kazanır. Sünnet programları bu dönemde yoğunlaşır, Kadıköy Belediyesi’nin de her yıl yaptığı gibi sünnet kampanyaları düzenlenir. Yaz tatilinde fırsat bulamayanlar, yarıyıl tatili için plan yapmaya başlarlar. Son yıllarda, özellikle ileride çocuklarının psikolojik travma yaşamasından çekinen ebeveynler, yenidoğan döneminde sünneti tercih etmektedirler.Sünnet bir dini zorunluluk mudur, bir tıbbi gereklilik midir? Yoksa bir gelenek midir? Sünnet konusundan bahsederken bu soruları sormamak olmaz. Tarihe bakarsak, sünnetin ilk olarak nerede ve ne için yapılmaya başladığını tespit etmek kolay değildir. Sünnetle ilgili birtakım mitolojik hikayeler mevcuttur. Din tarihi açısından sünnetle ilgili en eski ve en açık belge Eski Ahit’te bulunmaktadır. Allah Hz. İbrahim’e ev halkından 8 günden daha yaşlı erkeklerin sünnet olması gerektiğini bildirir ve bir çeşit akit ortaya çıkar. Buna göre sünnet Allah’a bağlılığın bir göstergesidir. Yahudilik’te sünnet günümüzde de doğumu takiben 1. haftada uygulanmaktadır. İncil ve Kuran’da ise sünnet ile ilgili direk bir ayet yoktur. Hristiyanlarda sünnet geleneği yoktur. Müslümanlıkta ise sünnet bir gereklilik olarak kabul görmüş ve bu şekilde günümüze dek gelmiştir. Sünnetle ilgili birçok tarihi heykel, gravür, resim ve minyatürler mevcuttur.
Sünnetin tıbbi yararları ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Sünnet olan ve olmayan erkekler özellikle penis kanseri, enfeksiyon hastalıkları ve zührevi hastalıklar, eşlerindeki rahim ağzı kanseri, AIDS gibi birçok hastalık açısından birbirleri ile kıyaslanmışlardır. Penis kanseri, eşlerde rahim ağzı kanseri, penis başı ve idrar yolu enfeksiyonlarının sünnet olmuş olan erkeklerde sünnetsiz erkeklere göre daha az görüldüğü saptanmıştır. Bu noktada özellikle penis ucundaki darlık ve enfeksiyonlar nedeni ile sünnetin yaygın olmadığı batı ülkelerinin cerrahi kliniklerinde her hafta her yaştan birkaç tane sünnet işleminin yapıldığına bizzat şahit olduğumu belirtmek isterim.Sünnet ile ilgili belirli bir yaş dönemi bulunmamaktadır. Dini açıdan Yahudilik’te hayatın 1. haftasında sünnet yapılmaktadır. Ancak hayatın 1. gününden itibaren her yaş döneminde sünnet yapılmaktadır. Yenidoğanların penis bölgesindeki sinirlerde ağrı liflerinin tam gelişmediği, bu nedenle ağrısız bir işlem olduğunu iddia edenler, bu dönemde sünneti savunmaktadırlar. Özellikle çocuklarda ruhsal gelişimin önemli bir dönemi olan 3-6 yaşta sünnet stresinin yaşanmasının yanlış olduğunu düşünen gruplar vardır. Sünnet için çocuğun psikolojik olarak hazırlanması önemlidir. İşlem öncesinde çocuklar korkutulmamalı, uygun bir dille, yapıcı örneklerle operasyona hazırlanmalı, gönülsüz ise baskı kurarak üzerine gidilmemeli, konu o an için kapatılmalıdır. 9-10 yaşlarına dek sünnet olmamış çocuklar, arkadaşlarından soyutlanmamak için kendileri sünnet olmak istemeye başlamaktadırlar.
Günümüzde modern anlamı ile sünnet steril şartlarda tam teşekküllü tıp kuruluşlarında yapılmaktadır ve doğrusu da bu olmalıdır. Geçmiş dönemlerde sünnet birtakım sünnet kliniklerinde, evlerde, köylerde, derme-çatma mekanlarda da yapılmakta idi, hâlâ da yapılagelmektedir. Hatta sokak aralarında duvarlarda “fenni sünnetçi” ilanlarını hatırlayanlarımız çoktur. Elbette onların bir çoğu da işinin ehli insanlardı ve o dönemin şartlarına göre görevlerini en iyi şekilde yerine getirdiler. Ancak belirttiğim gibi onlar geçmiş dönemlerde idi ve o dönemler de artık geçti.
Bugün modern sünneti hastanelerde çocuk cerrahları, ürologlar, genel cerrahi uzmanları gibi bu işin eğitimini almış operatörler uygulamaktadırlar. Sünnet bir ameliyattır ve her ameliyat gibi ciddiye alınmalıdır. Sünnet öncesinde bir tıbbi hikâye alınmalı ve muayene yapılmalıdır. Örneğin geçirilmiş bir kanama pıhtılaşma probleminin varlığı, hekimi ameliyat öncesinde bir takım önlemler almaya itmelidir. Muayenede penis ve testislerle ilgili başka bir hastalığın varlığı tespit edilirse sünnet ertelenerek, diğer hastalıkların da düzeltileceği bir ameliyat planlanmalıdır. Sünnet lokal anestezi ve genel anestezi altında yapılabilir. Özensiz yapılan lokal anestezi sırasında yaşanabilecek acı deneyimi ve korku ileride tedavi gerektiren bazı kalıcı ruhsal hasarlar bırakabilir. Bu nedenle ben genel anesteziyi tercih ediyorum. Sünnet sırasındaki uygulanan genel anestezi derin sedasyon özelliği taşır, nefes borusuna tüp takılması gerekmez, daha kısa süreli bir anestezidir.
Sünnet sonrasında çocuklar günlük aktivitelerini devam ettirmekle birlikte, koşmak, top oynamak, havuza girmek gibi operasyon bölgesine zarar verebilecek faaliyetlerden kaçınmalıdırlar. Bu süre ortalama bir haftadır. Beş gün kadar operasyon bölgesinin ıslatılması, dolayısıyla banyo yapılması, önerilmez. Yenidoğanlarda ve tuvalet eğitimini tamamlamamış bezli bebeklerde ise, her bez değişiminde pansuman değişikliği tavsiye edilir. Genellikle antibiyotik verilmez, ağrı olması durumunda ağrı kesici kullanılabilir. Operasyonda kendiliğinden eriyen, sonradan alınmasına gerek bulunmayan dikişler kullanılır.Operasyondan sonra penis derisindeki dikişlerin arasından sızıntı şeklinde kanamalar olabilir, bu durumda alınması gereken basit önlemler ve hangi durumlarda hastaneye tekrar başvurulması konusunda aile bilgilendirilir.Erkek çocukların hayatında önemli bir kilometre taşı olan sünnet hafife alınmayacak kadar ciddi bir işlemdir. Dikkatsiz ve özensiz bir sünnet sonrasında tamiri zor ruhsal ve bedensel hasarların gelişebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle sünnet için tam teşekküllü bir hastane ve uzman operatörler seçilmelidir. Tüm çocuk ve ailelere sorunsuz bir sünnet süreci dilerim.
Op. Dr. H. İbrahim Sertel