KADIKÖY'DE SOKAKLAR ÇOCUKLARIN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bir sokağı trafiğe kapatarak tamamen çocuklara ayıran Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi, sokak oyunlarıyla unutulmaz bir gün yaşattı

30 Nisan 2015 - 10:54
Berivan TANRIVERDİ – Eylül BİROL
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kadıköy’de büyük coşkuyla kutlandı. 23 Nisan Perşembe günü “Çocuklar Birlikte Çalıyor Birlikte Söylüyor” etkinliği için İskele Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önünde buluşan çocuklar, söyledikleri şarkılarla baharı ve bayramı tüm Kadıköy’e hissettirdi.
Kadıköy Belediyesi Etüt Merkezi Öğrencileri, Çocuk Sanat Merkezi Koro ve Keman Orkestrası ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Nefesli Çalgılar bölümü öğrencileri ile farklı okullardan katılan öğrencilerden oluşan koro, belediyeye ait Çocuk Sanat Merkezi koordinasyonunda 23 Nisan ile ilgili şarkıları söyledi.

ÇOCUKLAR SOKAKTA SANATLA İÇ İÇE
Büyük ilgi ile izlenen etkinlikte Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve başkan yardımcıları da çocukları bu önemli günde yalnız bırakmadı. Çocukların bayramını kutlayan Nuhoğlu “Mustafa Kemal’in meclisi kurmasıyla beraber eğitime ve sanata verdiği önemin en güzel örneği sizlersiniz. Bizler de bundan dolayı çok mutlu ve gururluyuz.” dedi.

GELECEĞİN SANATÇILARI
Bir yıldır keman çalan 7 yaşındaki Aleyna da koroda yer alan ve 23 Nisan sevincini yaşayan yetenekli çocuklardan biri. 3 aydır büyük bir heyecanla bugüne hazırlanan Aleyna, bütün arkadaşlarının Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladığını söylerken koroda görevli 8 yaşındaki Selin,  Atatürk’ün 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmesinden dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

SOKAK OYUNLARI CANLANDI
Yeldeğirmeni’nde Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün bulunduğu Duatepe Sokak, 24 Nisan’da oldukça anlamlı bir etkinlikle renklendi. TAK’ın ve gönüllülerin öncülüğünde, çocukların artık oynamak için çok az uğradığı sokaklar, boydan boya çocuk oyunları ile doldu. Duatepe sokakta gerçekleşen etkinliğe Kadıköy Belediyesi servislerinin çeşitli okullardan çocukları taşıması ile katılım arttı. Sokağın başına kurulan gökkuşağı şeklinde balonu gören Yeldeğirmeni çocukları da etkinliğe koştu.

KÖREBE’DEN MENDİL KAPMACA’YA
Cuma günü gerçekleşen etkinlikte TAK’ın sokağında bir boydan bir boya, çocuklarla hem eski hem de yeni oyunlar oynandı. Zaman zaman, yetişkinlerin de dayanamayıp oyunlara katılması ile TAK’ın 23 Nisan’ı, 7’den 70’e renkli bir etkinlik oldu. Etkinlikte yok yoktu. Sokağın bir başında çocuklar ve veliler yere serilen uzun beyaz kâğıdı diledikleri gibi boyarken, ellerinde spreylerle bazı çocukların sokakları ve duvarları “özgürleştirdiği” görüldü. El işine düşkün çocuklar origami masasında kâğıt katlama sanatı ile uğraşırken, günün en rağbet gören oyunu yılların klasiği olan “ip atlama” oldu.
Sokağın bir diğer başında klasikleşmiş futbol oyunu oynanırken; Körebe, Yağ Satarım Bal Satarım, Mendil Kapmaca, Aç Kapıyı Bezirgan Başı, Ambara Vurdum Bir Tekme, Davul mu Zurna mı? gibi oyunlarla çocuklar eğlendi. Bir kısmı unutulmaya yüz tutmuş oyunlarla, artık eskisinden daha boş olan sokaklar özlenen çocuk sesleri ile doldu.

HAYVANLARI UNUTMADILAR
Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi de 23 Nisan etkinliklerine ev sahipliği yaptı.
İki gün süren etkinliğe çok sayıda çocuk katıldı. Sahipsiz hayvanlarla vakit geçiren çocuklar köpekleri hem sevdi hem de onlarla oyun oynadılar.
25 Nisan Cumartesi günü ise Bakımevi’nin özel konukları vardı. Aileleri tarafından istismara uğradıkları için devlet yurtlarında kalan 40 çocuk, öğretmenleri eşliğinde Geçici Hayvan Bakımevi’ni ziyaret etti. Çocuklar, sokağa bırakılmış köpeklerle bolca vakit geçirdi.

ÇOCUKLARLA 23 NİSAN KONVOYU
Kadıköy Belediyesi Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü ile İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’nin beraber organize ettikleri “Klasik Araçlarla Çocuk Haftası Farkındalık Sürüşü” etkinliği ise 26 Nisan Pazar günü gerçekleşti.
Belediye Başkanlığı binası önünde 22 klasik araç ve kaptanıyla beraber, 7 ile 12 yaş arasındaki 40 engelli çocuk, Bağdat Caddesi üzerinden Kalamış Kalekedon’a kadar araçlarla konvoy oluşturdu. Klasik araçların trafikte konvoy oluşturması, hem çevredekilerin hem de çocukların 23 Nisan sevincinin artmasına neden oldu. Etkinliğe katılan çocuklar “Haklarımızı unutmayın unutturmayın” “Haklar bütün çocuklar içindir” ve “Çocuğum haklarım var” yazılı tişörtler giydi.

“HAKLARI SAVUNULMALI”
Renkli klasik araçların oluşturduğu Farkındalık Sürüşü, Kalamış Kalekedon’da son buldu. Etkinlikte konuşma yapan Nuhoğlu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun. Sizler bu ülkenin geleceğisiniz, birlikte daha birçok proje yapacağız. Sizler ne kadar iyi yetişirseniz bu ülke de o kadar sağlam ve güvenceli olur. Hepinizin gözlerinden öpüyorum” dedi. Başkan Yardımcısı Ebru Peştereli ise çocukların bir birey olduğunu, onlara özgü insan haklarının farkında olunması gerektiğini vurgulayarak bu hakları elde etmeleri için onlara özgürlük tanınması gerektiğini belirtti.
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Serkan Okay da çocuklarla birlikte böyle bir etkinlik yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.  Dernek üyeleri, araçlarına bindirdikleri çocuklara bindikleri araçların maket oyuncaklarını hediye ettiler.
Etkinlik bedensel engelli bir gencin yaptığı müzik dinletisi ile son buldu.

ARŞİV