Kadıköy'ün 10 sahafı

En son ne zaman sahaftan içeri adım attınız? Öğrencilik yıllarınızda mı? Yoksa geçen hafta mı? Ya da yakın zamanda gitmeyi mi planlıyorsunuz?

04 Ağustos 2016 - 16:44
En son ne zaman sahaftan içeri adım attınız? Öğrencilik yıllarınızda mı? Yoksa geçen hafta mı? Ya da yakın zamanda gitmeyi mi planlıyorsunuz? Eğer böyle bir planınız varsa sizin için iyi bir haberimiz var. Bu hafta sizin için hazırladığımız “Kadıköy’ün 10 Sahafı” adlı haberimiz size yol gösterecek.
Bilindiği üzere Kadıköy, tarihi vapur iskeleleri, sinema salonları ve elbette yıllardan beri geniş kitap yelpazeli sahafları ile anılır. Şehrin tam merkezinde yüzlerce sahaf, genç - yaşlı demeden eski kitapların kokusunu içine çekmek isteyen herkesi kitaplarla buluşturuyor. Eğer olur da sevdiğiniz bir kitabın ilk baskısını arar, hiç bilmediğiniz kitapların arasına girip kaybolmak isterseniz, buyurun Kadıköy ile adı sıkça anılan 10 sahafı tanımaya…

Kaan DERTÜRK

1. Müteferrika – Caferağa Mahallesi, Mühürdar Caddesi, 43/A
Müteferrika, sizlere çok farklı bir sahaf deneyimi sunmakta kararlı. Sahafların “amiral gemisi” olarak anılan Müteferrika, ismini İbrahim Müteferrika’dan alıyor. Yolu hiç Müteferrika’ya düşmemiş olanlar için tasvir etmemiz gerekirse; beyaz sakallı, iri yapılı, babacan bir tavırla 63 yaşındaki Lütfü Seymen sizi karşılayacaktır. Seymen’in sahaflık kimliğinin yanı sıra yazarlık kariyeri de var. 1993 yılından beri sahaflara yönelik ‘Müteferrika’ isimli bir dergi çıkarıyor. Lakin sahaf arkadaşlarının çoğunun bu dergiyi okumadığından yakınıyor. Ağırlıklı olarak Osmanlıca ve tarih kitaplarını barındıran Müteferrika, 1995’ten beri Mühürdar Caddesi’nde. Seymen’in, sohbet arasında paylaştığı bir diğer bilgi ise kendisinin Akmar Pasajı’nı kuran iki kişiden biri olduğu. Seymen’in en büyük arzusu  Kadıköy’de bir sahaflar festivalinin yapılması…

2. Şems Sahaf - Caferağa Mahallesi, Halil Ethem Sokak, No: 37/38, Kafkas Pasajı
Eğer Kafkas Pasajı’na yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken bir adres olan Şems Sahaf sizleri bekliyor. Şems Sahaf, meraklısı için altın değerinde bir içerik sunuyor. Yüksel Gölpınarlı tarafından 12 yıldır işletilen sahaf, binbir çeşit kitaba ev sahipliği yapsa da, tasavvufla ilgili kitap arşivi ile meraklı okuyuculara geniş bir katalog sağlıyor. Gölpınarlı, tasavvuf ile ilgili yapıtlarıyla ünlü, edebiyat tarihçisi merhum Abdülbaki Gölpınarlı’nın oğlu. “Babamdan dolayı kitabın içine doğdum” diyen Gölpınarlı ile dakikaların nasıl geçtiğini anlamadan hoş sohbetler yapabilirsiniz. Kitap almayacak olsanız bile en kısa zamanda gidip, kitaplar arasında sohbetin keyfini yaşayabilirsiniz. Gölpınarlı’ya,“En sevdiğiniz kitap nedir?” sorusunu sorunca hiç düşünmeden Mevlana Celaleddin Rumi’nin, ‘Mesnevi’si diyor.

3. Patika Kitapevi & Sahaf - Osmanağa Mahallesi, Ali Suavi Sokak, No: 36/A, Altıyol
Patika Kitapevi & Sahaf, Ali Suavi Sokak nam-ı diğer Sanatçılar Sokağı’nın tam köşe noktasına konuşlanmış vaziyette. Olur da Patika Kitapevi’nde ilginizi çeken bir kitap olursa, hemen sahafın önünde duran masalara oturup zevkle okuyabilirsiniz. Dükkânında her türlü kitabı bulundurmaya özen gösteren Günay Mete, sahaflığın daha çok kendilerine ulaşan kitaplarla şekil alan bir iş olduğunu söylüyor. Patika’nın kitapseverlere yaptığı bir diğer güzellik ise kitap mezatı. Açık arttırma yöntemi ile satılan kitaplar 1 lira fiyatla açılıp, çok yüksek meblağlara varmadan yeni okurlarıyla buluşuyor. Hatta Oğuz Atay’ın ilk baskı kitaplarından biri, değeri 400 lirayı aşkınken yapılan mezatta 30 lira gibi cüzi bir ücretle yeni sahibini bulmuş. “Beklentimiz yok. Beklentimiz olunca kaygımız artıyor” diyen Mete, “günü keyifli bir şekilde yaşayıp, olabildiğince fazla okurla buluşmanın” derdinde.

4. Zebercet Sahaf - Caferağa Mahallesi, İhsan Ünlüer Sokak, No: 9/D, Moda
Yusuf Atılgan’ın ünlü ‘Anayurt Oteli’ romanının ana karakteri olan Zebercet ile aynı ismi taşıyan sahaf, 2010 yılından beri İhsan Ünlüer Sokak’ta kitaplara kucak açıyor. Zebercet Sahaf, eski reklamcı Suat Köknel tarafından açılmış. Köknel, sahafın Kadife Sokak konumuna yakınlığı nedeniyle yoğun bir müşteri akışına sahip olsa da, genel eğilimi genç okuyucuların belirlediğini söylüyor. Zebercet Sahaf içinde, şiir, tiyatro, felsefe ve sosyoloji alanlarında yoğun bir birikim olduğu ilk anda göze çarpıyor. Köknel, Kadıköy’de sahaflık yapmayı “kurtarılmış bölge” olarak nitelendiriyor. Ayrıca Köknel’in, gelişen internet teknolojisiyle birlikte sahaf kültürünün zaman içinde daha kıymetli olacağı yönünde bir görüşü var. Zebercet Sahaf’ta, geniş kitap arşivinin yanı sıra fotoğraf, dergi, kaset, kartpostal ve plaklar da bulunuyor.

5. Babil Sahaf – Caferağa Mahallesi, Murat Bey Sokak No: 2, Moda
Adından da anlaşılacağı üzere sahafın kapısından içeri girer girmez Babil Krallığı’nda olduğunuzu hissedeceğiniz yer Babil Sahaf oluyor. Kitaplar üzerine samimi sohbetler yapmak isterseniz, kaybolan tartışma kültürünü tekrardan yad etme arzunuz varsa Babil Sahaf size bunları fazlasıyla sunuyor. Lütfi Bayer tarafından kurulan Babil Sahaf’, Babil Kitaplığı’nı aratmayacak cinsten her meraka ve isteğe uygun kitap bulmak mümkün. Yaklaşık 30 yıldır Kadıköy’de sahaflık yaptığını söyleyen Bayer, arşivinin zaman içinde ince eleyip sık dokuyarak oluştuğunun altı çiziyor. “Hangi saatlerde açıksınız?” sorumuzu ise “her zaman, hiçbir zaman” olarak yanıtlayıp, samimi bir şekilde gülümsüyor. Konuşmamızı sonlandırırken “Herkes kendine ve kitabına mukayyet olsun” diyor.

6. Rengin Sahaf - Caferağa Mahallesi, Halil Ethem Sokak, No: 37/31, Kafkas Pasajı
Temoçin ailesi tarafından 1 Ocak 2002 tarihinde kurulan Rengin Sahaf, 40 bin kitaplık arşive sahip, sahafiye kültürünün en büyük kalelerinden. Yaklaşık 15 yıldır Kadıköy’de sahaflık yapan Serap Temoçin’in işlettiği Rengin Sahaf’a bizim gibi akşamüzeri giderseniz karikatürist eşi Zafer Bey ile dergicilik ve çizim üzerine hoş sohbetler yapabilirsiniz. Rengin Sahaf’ın diğer bir özelliği ise hatırı sayılır derecedeki Yeşilçam arşivi. Sahaftan içeri girmenizle birlikte sizi ilk karşılayan Yeşilçam’ın efsane oyuncularının fotoğrafları oluyor. Hatta duyduğumuza göre Yeşilçam oyuncularından bazıları orijinal film senaryolarını koleksiyonlarına katmak için Rengin Sahaf’a geliyormuş! Kendilerinin zaman içinde biriktirdikleri kitaplarla sahaf açan Temoçin ailesinin favorisi ise dergiler. “Bilgiyi veren, içeriği güzel olan her dergi başımın tacıdır” diyor.

7. Barış Sahaf – Caferağa Mahallesi, Mühürdar Caddesi, No: 71/B,
Eğer internette “Kadıköy’ün sahaf haritası” adlı bir liste ile karşılaşırsanız bu listenin yaratıcısı Barış Sahaf’ın sahibi Barış Bingöl’dür. Sahaf serüveni babası sayesinde çocukluktan başlayan Bingöl, sayısı sürekli değişmekle birlikte binlerce kitabı bünyesinde barındırıyor.   Araştırma yapanların, akademisyenlerin ve öğrencilerin uğrak noktası olan Barış Sahaf, Osmanlıca, Yunanca, Ermenice kitaplarıyla geniş bir bilgi dağarcı sunuyor. Barış Sahaf ayrıca felsefe ve sosyoloji alanlarına da meraklıysanız sizi fazlasıyla memnun edecek bir arşive sahip. Bingöl’ün okurlara yaptığı küçük bir öneri ise kitaplarını toplayacağı yazarların tüm eserlerine ulaşılması yönünde. “Eğer yazarın sadece popüler kültür tarafından domine edilen yapıtlarına takılırsanız, arada kalan güzel şeyleri kaçıracağınız” diyor. Unutmadan söyleyelim Bingöl, araştırma yapacak, konusuna kaynak arayacak herkesi Barış Sahaf’a davet ediyor.

8. Bahçeli Sahaf - Caferağa Mahallesi, İmam Ata Sokak, No : 7/3, Balıkçılar Çarşısı
Balıkçılar Çarşısı’nda mısınız? Bir yere oturup soluklanmak mı istiyorsunuz? Peki ya soluklanırken bir şeyler okumak istemez misiniz? İsteğinizi gerçekleştirmek için çarşının tam orta noktasında Bahçeli Sahaf, 90 bin kitabıyla sizi konuk etmek istiyor. Erdoğan Tibin nev-i şahsına münhasır kişiliğiyle 20 senedir gözü gibi baktığı sahafın duvarlarında el emeğini okurlarla paylaşıyor. Bahçeli Sahaf, kitaplarını üç ayrı katta sergiliyor. Katların hepsini gezmek isterseniz eğer keyifli bir asansör yolculuğu yapacağınız bizden söylemesi. Geçmişten günümüze resimler, minyatürler ve gravürlerle süslenmiş sahaf, kitapların yanı sıra poster ve plak ağı ile de meraklısına her daim hizmet veriyor. Sahafını kitaplar için otel olarak niteleyen Tibin, “Ben burada onları sadece misafir ediyorum. Şu an hepsi uykuda. Sahibi gelip alınca uykudan uyanacaklar” yorumunu yapıyor.

9. Kitap Rafı - Caferağa Mahallesi. Sarraf Ali Sokak  No: 17/A, Moda
Balıkçılar Çarşısı’ndan Moda’ya doğru yürümek isterseniz, üzerine bir de eşsiz kitaplar almak peşindeyseniz Kitap Rafı muhakkak uğramanız gereken bir sahaf. Özgür Harman’ın 7 yıldan beri gözü gibi baktığı dükkânında koleksiyonerlere yönelik binlerce kitabı bulmak mümkün. Daimi müşterileri tarafından sıkça ziyaret edilen Kitap Rafı’na, Avrupa Yakası’ndan bile kitapseverler geliyormuş. Harman, ayrıca ‘internet’ denince tüyleri diken diken olmayan sahaflardan. İnternetin hem okur için hem de sahaflar için olduğunu söyleyen Harman, İstanbul dışında olan ama istediği kitaplara ulaşamayan birçok okura internet aracılığıyla ulaştığını vurguluyor. Er ya da geç ayakta kalmak isteyen sahafların, internet üzerinden kitap satışına geçeceklerini söyleyen Harman, sahaflığın kaderinin bu yönde olduğunu söylüyor. Harman, “Etkileyici kitap temas edebilen kitaptır” diyor.

10. Ün Sahaf - Caferağa Mahallesi, Mühürdar Caddesi, No: 48, Kaptan İş Merkezi
Ünü çoktan İstanbul sınırlarını aşmış olan Ün Sahaf’a sadece aradığı kitap için kilometrelerce uzaktan gelen kitap dostları var. Mühürdar Caddesi üzerinde yürürken gözünüz tezgâh üzerindeki kitaplara çarparsa emin olun daha binlercesi Kaptan İş Merkezi’nde gelip görmeniz için sizleri bekliyor. Uzun yıllardan beri Kadıköy’de sahaflık yapan Ümit Kokulu, sahaflığı abisinden öğrenmiş. Abisinin oluşturduğu kitap arşivine zaman içinde kendi kitaplarını da ekleyince yaklaşık 15 bin kitaplık bir katalog oluşmuş. Zaten sahaftan içeri adımınızı atmanızla birlikte kitap kokusunu ciğerlerinize çekmeniz bir oluyor. Müzik derlemelerinden, masal kitaplarına kadar istediğiniz her türü bulabileceğiniz Ün Sahaf’ın kapıları herkese açık. Kokulu’nun dükkânından seçip okuduğu son kitap ise Patrick Süskind’ın ‘Koku’ adlı romanı.



 

ARŞİV