Kadıköy'ün kalbinde saklı mekân

Yaşanmışlıkları, tarihi dokusu, dekorasyonu, müziği ya da damak tadıyla yani bir veya birkaç yönüyle üzerinizde iz bırakan mekânlar kuşkusuz vardır. Peki, size, ‘Bunların hepsini birarada bulduğunuz bir mekân var mı?’ diye sorsak acaba cevabınız gönülden verilmiş bir ‘evet’ olur muydu? Saklı Köşk, tarihi dokusu, müziği ve lezzetleriyle Kadıköy’ün kalbinde göze, kulağa, damağa kısacası ruha hitap eden eşsiz bir mekân. Hele de yılların eskitemediği usta sanatçı Güven Aydın’dan piyano eşliğinde tüm zamanların müziklerini dinlemek mekâna ayrı bir tat veriyor.

26 Ocak 2012 - 12:12

Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy’ün bağrında, Moda’da tramvay yolu üzerinde bulunan Saklı Köşk’ün tarihi ambiyansı eşliğinde haftanın farklı gün ve akşamlarında yılların eskitemediği sanatçı Güven Aydın’dan tüm zamanların müziklerini, Dilek-Atilla’dan unutulmayan eserleri ve Akif-Sait’ten ise Türk Sanat Müziğimizin birbirinden güzel şarkılarını dinleyebileceğiniz kaç mekân vardır? Sadece bunlar mı? Tabii ki hayır. Duvarlarına yaşanmışlıkların sindiği buram buram tarih kokan eşsiz mekânın yine her köşesi sanat inceliğiyle dolu ortamında, damak zevkinize hitap edecek onlarca çeşit yiyecek eşliğinde matine zevki ise cabası.
TARİH SAKLI KÖŞK’TE YAŞATILIYOR
Tüm bu saydıklarımız bir rüyadan ibaret değil. Olmayan bir şeyden varmış gibi de söz etmiyoruz. Bünyesinde sakladığı güzellikler ve özelliklerle dolu Kadıköy’ün yine özel ve güzel bir mekânından bahsediyoruz, Saklı Köşk’ten…
Şehrin sadece iki nostaljik tramvayından birinin önünden geçtiği bu muhteşem zevk örneği köşk, 1909 yılında Romanya Sefiri Miltiadi Patos tarafından kızı Mari Mesko için yaptırıldı. 1937’de ünlü karikatürist Cemil Cem tarafından satın alındı. Cemil Cem’in adının verildiği sokakta bulunan tarihi köşkü Cem ailesi koruyup muhafaza etti.
Köşk; Eskidji’nin sahibi Dikran Masis’in duyarlılığı, derin öngörüsü ve sanata olan bakışı sayesinde Kadıköy’de yeniden hayat buldu. Zira bu nadide mekân, Eskidji’nin Sanat Departmanı tarafından 2006’dan 2010 yılına kadar restore edildi. Bu sayede birinci derece tarihi eser statüsündeki yapının korunması sağlandı. Bu özel mekan, Eskidji iştiraki olan İnmas Turizm tarafından “Saklı Köşk” adıyla yepyeni bir “koncept restaurant” anlayışıyla konuklarının hizmetine açıldı. Şimdi kendinizi özel hisedeceğiniz bu mekan Kadıköylü konukları için hizmet veriyor.
KENT MOZAİĞİ DİKKATE ALINIYOR
Saklı Köşk Cafe-Restoran’ı Hamdi Coşkunpınar işletiyor. Coşkunpınar’ın profesyonel yönetiminde mekân Kadıköy’ün gözbebeği oldu kısa sürede. Coşkunpınar, tarihi mekânın korunmasının kendileri için ne denli önemli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Kentin mozaiğine uygun özel menülere de yer vermeye özen gösterdik. Zaman içerisinde çevrede yaşayanlar buranın özelliğini görerek daha fazla bizim misafirimiz olmaya başladılar. Bu da gösteriyor ki bu düşüncemiz ve projemiz yerini bulmuştur. En büyük gayemiz buydu” diyor.
Coşkunpınar okurlara önemli bir mesaj vermeyi de ihmal etmiyor: “Burası, kentlilerin, konuklarımızın sahip çıkmasını beklediğim bir güzellik. Onlardan çok şey bekliyorum. Konuklarımızın hoşça vakit geçirmeleri için gayret gösteriyorum. Çünkü onların mutlu olmalarını istiyorum.”
USTA SANATÇI ZAMANDA YOLCULUĞA ÇIKARIYOR
Mekânın güzelliğine güzellik katan önemli bir unsurdan da bahsetmeden geçmemek gerek. Anadolu Yakası çocuğuyken gönlünü kaptırdığı müzik uğruna yel değirmenleriyle savaşmış sanat aşığıdır Güven Aydın. 1937’de Üsküdar’da başlar hayat hikâyesi. Müzik aşkı ağır basar. Bu aşk ona biraz pahalıya patlar. Eve alınmadığı için Yoğurtçu Parkı’nda sabahladığı bankları unutmaz. Beyoğlu’nda çalmaya başlar. Müzik, bu aşk karşısında fazla kayıtsız kalmayacaktır. 1965 yılında yerli orkestranın adım atamadığı yer diye tarif ettiği Hilton’da sahne almaya başlar. Çok beğenilir. Yıllarca çalışır bu nadide mekânda.
Güven Aydın TRT İstanbul radyosundan emekli. TRT’de sanat adına önemli çalışmalar yapar, öğrenir, öğretir. Ebru ve Pelin adında iki de kız evlat yetiştirir. İkisi de müzisyen olur. Ebru Aydın bir müzik albümü çıkarır. Güven Aydın ikisinin de müzisyen olduğunu belirtirken şunu da eklemeyi unutmaz: “Onlar iyi müzisyenler. İyi müzisyenler oldukları için isimleri belli değil” Bu cevap aslında Güven Aydın’ın müziğimize yönelik eleştirisi niteliğindedir.  
Tarkan, Coşkun Sabah, Yıldız Tilbe, Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğulları ve Türk müziğinin önemli sesleri, sanatçıları özel bir yere sahip. Beğenerek dinliyor hepsini.
Güven Aydın, “Tüm Zamanların Müziği” adlı programıyla her Çarşamba ve Cuma Saklı Köşk’te. Piyanosuyla icra ettiği muhteşem müziğiyle alıyor götürüyor sizi geçmişe, farklı coğrafyalara. Maşallahı var Güven Üstadın, dur durak bilmiyor. Yılların vermiş olduğu ustalık ve sanatına olan aşkıyla açıklamak gerek bu özelliğini. Saklı Köşk’te ortam güzel, müzik güzel, ambiyans da öyle… Kendinizi özel hissetmeniz için her şey yerinde. 
Etiketler; saklı köşk

ARŞİV