Kadıköy'ün tarz yaratan sokağı

Çilek Sokak, Kadıköy’de son moda ve tarz kıyafetlerin bin bir çeşidinin tezgâhlarda boy gösterdiği mütevazı ama çok tanınan bir halk pazarına ev sahipliği yapıyor

16 Ocak 2015 - 10:37
 Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy’ün en merkezi yerlerinden birinde, Altıyol’da yıllardır özellikle giyim kuşam denilince akla gelen bir yer Çilek Sokak. Kıyafet dükkânlarının yoğun olduğu sokak, yılın her mevsiminde uğrak yeri. Osmanağa Mahallesi’nin en canlı mıntıkası... Altıyol’dan başlayıp, eski Salı pazarına kadar uzanıyor. Geçmişte oto parçacı dükkânlarının bulunduğu Çilek Sokak, günümüzde giyecekten yiyip içmeye ve onlarca farklı meslek grubuna ev sahipliği yapıyor. Bu yönüyle hem Kadıköy’ün hem de İstanbul’un özel sokaklarından.  Yaz-kış canlı bir ekonomiye sahip olan sokak, yüzlerce kişinin istihdam edildiği, evini geçindirdiği bir bölge.

Kadıköy veya dışından günde yaklaşık 30 bin insanın uğradığı, alışverişini yaptığı, yemeğini yediği sokak, müdavimlerince Kadıköy’de “modanın, tarzın adresi” diye nitelendiriliyor. Kadıköy’ün en çok gezilip görülen, alışveriş için tercih edilen mütevazı bir halk pazarı. Pek çok ünlü ismin yanı sıra her ekonomik düzeyden insanın uğrak yeri.
Çilek Sokak’ta 20 liraya kazak, pantolon, 50 liraya mont bulabilir, 10 liradan başlayan fiyatlarla ayakkabı alabilirsiniz.
UĞRAMADAN GEÇİLMEYEN SOKAK
Geleceğe yönelik esnafın beklenti içinde olduğu Çilek Sokak ile ilgili vatandaşlar düşüncelerini şöyle ifade ediyorlar:
-Nihat Eraslan: Çengelköy’den Kadıköy’e genelde alışveriş yapmaya geliyorum yaklaşık 10 yıldır. İstediğimiz tarzda istediğimiz fiyatta ekonomik ürünler buluyorum. Kadıköy’ün yeri başka bana göre. Kadıköy’ü seviyorum. Çilek Sokak güzel. Her çeşit giyim kuşam bulmak mümkün. Alışverişimizi yapıyoruz. Esnaftan memnunuz. Haliyle burayı tercih ediyoruz. Ben mont aldım hem de hiçbir yerde bulamayacağım fiyat ve kalitede. Çok memnunum her kış gelip Çilek Sokak’tan alışverişimi yaparım. Ailecek buradan kıyafetimizi alırız.
-Bahri Kılıç: Hoşuma gidecek kıyafet bakmaya geldim buraya. Burası öyle bir yer ki her kıyafeti bulabiliyorsunuz. Ne ararsan bulursun burada. Burası ucuz. Mahmutpaşa’yı geçti yani.
-Tuğba Erim: Üniversite öğrenimi için Kadıköy’deyim. Bu sokağı seviyorum. Çünkü bir sürü kıyafet var. Aradığım kıyafeti bulabiliyorum. Bütçeme de uygun. Şapka arıyorum. Üniversiteden arkadaşlarımla da geliyorum.
-Aytekin Torun: Antalya’dan geliyoruz. Geldiğimizde de buradan alışveriş etmeden dönmüyoruz. Özellikle hanımlar bu sokağı çok seviyorlar. Eşimle kışlık elbise alacağız. Ne ararsak var. Fiyatları da uygun.
-Rezzan Torun: Hem ucuz, indirim de yapıyorlar onun için burayı tercih ediyoruz. Aradığım özellikte kıyafetleri bulabiliyorum. Sık geliyorum.
-Volkan Sucu: Bu sokak aşağıdan stada yukarıdan boğaya çıkıyor. Fiyatlar ucuz. Çok çeşit var. Bence modanın ve tarzın olduğu bir yer.
-Saliha Sucu: Burada çok fazla çeşit var. Daha uygun fiyatlar var. Bir şey almak istediğim zaman uğradığım yerlerden biri. En çok kıyafetler ilgimi çekiyor. Bir çok kıyafeti burada bulabiliyorum.
SOKAK BAHAR VE YAZA HAZIRLANIYOR
“1997’de Çilek Sokak’a geldim. Salı ve Cuma günleri Çilek sokakta tezgâhlar kurulurdu. Pek insan geçmezdi buradan. Sokakta oto yedek parçacı dükkânları vardı. Şimdiki dükkânımın önünde işporta tezgâhı kurardım. Sonra dükkân açtım. Çok kazandığımız zamanlar oldu. Ama şunu da belirtiyim kaliteli ürün satmaya özen gösterir esnaf. En yeni çıkan modelleri, kaliteli ve ucuz ürünleri getiriyoruz. Ucuz, kalite ve tarz burada. Her ekonomik seviyeden binlerce insan buradan giyiniyor. Sokağımız giderek güzelleşiyor. Dükkanımda 3 kişi istihdam ediyorum. Binlerce insan bu sokaktan ekmek yiyor” diyen Çilek Sokak’ın eski esnafı Ali Bülüm, önümüzdeki bahar ve yaz aylarında kıyafetlerde kırmızı, mor renklerin hâkim olacağını, bol renkli bir yazın bizi beklediğini de söyledi. Salı pazarının taşınmasından sonra işlerde azalma yaşandığını anlatan Bülüm, Kuşdili bölgesindeki alt yapı çalışmalarının tamamlanmasını, bölgenin modern görünüme bir an önce kavuşmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
ESKİ GÜNLERİ ARIYOR
Eskiden oto parçacılarının bulunduğunu söylediği sokakta yaklaşık 40 yıldan bu yana esnaf olduğunu belirten Mevlüt Kiraz, Salı pazarının taşınmasından Çilek Sokak’ın da olumsuz etkilendiğini ifade etti. Kiraz, “Eskiden vapurdan inen pazara uğruyordu şimdi yok. Trenden inen geliyordu o da yok. Eski Kadıköy yok. İş az. 20 yıl önce kazandığımla çocuğumu okuttum. Şimdi olsa okutamazdım” dedi. Kadıköy’de şapka denilince akla gelen bir kişi olduğunu “Bu işin piriyim” diye anlatan Kiraz, “Çin malları gelince bu işin de tadı kaçtı. Kumaşına, kalıbına göre şapkanın da kalitelisi var” şeklinde konuştu.
KUTU
ÇİLEK SOKAK’TAN BAZI FİYATLAR
-Bere-şapka-atkı: 6-10 TL.
-Kazak: 20-50 TL.
-Pantolon: 20-50 TL.
-Mont-kaban: 50-80 TL.
-Ayakkabı: 10-50 TL.
 

ARŞİV