Kadıköy’de ‘Avrupa’yı konuşacaklar

Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü, ‘Avrupa Günü’nü, Avrupa standartlarına en uyumlu ilçelerinden olan Kadıköy’de kutlayacak

02 Mayıs 2018 - 13:42

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde yetiştirdiği AB uzmanları vasıtasıyla katkı sağlamayı amaçlayan Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği (AB Enstitüsü), 1989’dan bu yana her sene olduğu gibi bu yıl da ‘9 Mayıs Avrupa Günü’nü kutlayacak.

Bu yıl 30.’su yapılacak olan Avrupa Haftası Etkinlikleri kapsamında,  7-11 Mayıs tarihlerinde “Marmara Avrupa Günleri” düzenlenecek. MÜ Göztepe Kampüsü’nde yapılacak olan herkese açık ve ücretsiz olan etkinlikler kapsamındaki konferanslarda kendi alanında uzmanlar sunum yapacaklar. Avrupa Haftası’nın ana temaları ise açılış konferansında ele alınacak olan “Avrupa’da Sağlıklı Yaşam ve Hayatı Keşfetmek” ve diğer günlerdeki oturumlarda ele alınacak olan “Gümrük Birliği” olarak belirlendi.

AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan, Avrupa’nın; dünyanın farklı coğrafyaları arasında demokrasinin ve temel insan haklarıyla ilgili standartların en üst seviyede olduğu, ekonomik olarak en yoğun ticari faaliyetin yaşandığı ve istikrarın en üst düzeyde olduğu bölge olduğunu vurgulayarak, ‘’Bu başarı 9 Mayıs 1950 yılında ilan edilen Schuman Deklarasyonu’nun ardından ortaya çıkan bütünleşme süreci ile sağlanmıştır. Bunun sonucu olarak, Avrupa Birliği ülkelerinde bu değerler üzerine inşa edilen birlik, beraberlik ve barışın simgesi olarak 9 Mayıs tarihi bir kuruluş günü ve bayram niteliğinde kutlanmaktadır’’ bilgisini verdi. 200 yıldan bu yana yüzünü Batı’ya dönen Türkiye’nin, 1959’dan bu yana Avrupa bütünleşmesinin fiilen içinde yer aldığına dikkat çeken Dartan, ‘’Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda belirlediği yolda, AB üyeliğinin önemli bir mihenk taşı olduğunu, bu sebeple de 9 Mayıs’ın bu değerleri paylaşan ve üyeliğe aday olan Türkiye için de önemli bir tarih olduğunu söyledi.

‘’KADIKÖY, AVRUPA DÜZEYİNDE’’

Dartan, AB Enstitüsü olarak Avrupa Günü kapsamında yaptıkları etkinlikler ile Türkiye’de kamuoyunun Avrupa Birliği hakkında doğru ve bilinçli bir şekilde bilgilendirilmesi, AB kamuoyunda Türkiye’nin doğru tanıtılması ve AB üyeliğinin Türk vatandaşlarının hayatına getireceği yenilikler hakkında kamuoyunun bilinçlendirilmesi amaçlarını taşıdıklarını anlattı.

AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan, Kadıköy Türkiye’nin çağı yakalama konusunda en önde gelen ilçelerinden biri olarak Avrupa düzeyinde uygulamaları Kadıköylülere sunduğunu vurgulayarak, şu görüşleri ifade etti; Demokrasi, insan hakları, kadın ve çocuk hakları gibi değerlerin yanı sıra eğitim düzeyinin ve yaşam kalitesinin yüksekliği anlamında Avrupa düzeyini yakalamış bir kent olarak Kadıköy, Türkiye’deki diğer şehirler için bir örnek oluşturuyor. Aynı zamanda Kadıköy, Avrupa’da da Türkiye’nin doğru tanıtımına katkı sağlayan bir değer olup, Yunanistan’da (Agios Loannis Rentis / Atina) ve Almanya’da (Kreuzberg / Berlin) kardeş şehir çalışmaları yürütülmesi de önemlidir. Kadıköy’ün bir başka önemli özelliği de, Türkiye’nin ilk Avrupa Enstitüsü’nün Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde faaliyet göstermesidir. Tüm bu sebeplerle 9 Mayıs Avrupa Günü Kadıköy için anlamlı ve değerli bir gün niteliğindedir.’’

Dartan,  tüm Kadıköylüleri 7 Mayıs Pazartesi 14:00’te Göztepe Kampüsü Dr. İbrahim Üzümcü salonunda gerçekleştirilecek Açılış Konferansı’nda ele alınacak olan Avrupa’da sağlık temalı oturuma davet etti.

KUTU: Marmara Avrupa Haftası etkinlikleri 

  • 7 Mayıs 2018 Pazartesi
  • 14:00 Açılış Konuşması Prof. Dr. M. Emin Arat, Marmara Üniversitesi Rektörü

Açılış Dinletisi M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi GSEB Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Korosu / Dr. Öğr. Üyesi Bülent Halvaşi, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi

Eşlik: Doç. Dr. Duygu Piji Küçük, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi (Düzenleyen: Dr. Öğr. Üyesi A. Aylin Can, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi)

  • 14:30 Avrupa Birliği’nde Yaşamı Keşfetmek ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürdürmek mümkün mü? / Konuşmacı: Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul / Oturum Başkanı: Prof. Dr. Muzaffer Dartan, Avrupa Birliği Enstitüsü  (Yer: Göztepe Kampüsü Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu)
  • 8 Mayıs 2018 Salı
  • 11:00 Almanya’da Yükseköğrenim ve Burs Olanakları / Alman Akademik Değişim Servisi-DAAD (Yer: Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Konferans Salonu)
  • 14:00 Varna Liderler Zirvesi Sonrası Türkiye-AB İlişkileri Üzerine Bir Değerlendirme Konuşmacı: Büyükelçi Selim Yenel, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Yonca Özer Avrupa Birliği Enstitüsü (Yer: göztepe Kampüsü Enstitüler Binası, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dersliği)

  • 9 Mayıs 2018 Çarşamba
  • 14:00 Avrupa Birliği İle Türkiye Arasındaki Karayolu Taşımacılığında Kota Sorunu ve Çözüm Önerileri / Konuşmacı: AB Uzmanı Can Baydarol / Oturum Başkanı: Doç. Dr. İmre S. Ersoy, Avrupa Birliği Enstitüsü (Yer: Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Konferans Salonu)
  • 10 Mayıs 2018 Perşembe
  • 14:00 Avrupa ve Türk Kimliği / Konuşmacı: Prof. Dr. Bozkurt Güvenç / Oturum Başkanı: Doç. Dr. Tevfik Mesut Eren, Avrupa Birliği Enstitüsü (Yer: Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dersliği)
  • 11 Mayıs 2018 Cuma
  • 14:00 Avrupa Birliği İle Türkiye Arasındaki Gümrük Birliği Süreci: Sorunlar ve Çözüm Önerileri / Konuşmacılar: Ayhan Zeytinoğlu, İKV Başkanı

Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, Avrupa Birliği Enstitüsü Kurucu Müdürü

Doç. Dr. Çiğdem Nas, İKV Genel Sekreteri / Yıldız Teknik Üniversitesi

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Emirhan Göral, Avrupa Birliği Enstitüsü (Yer: göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Konferans Salonu) https://avrupa.marmara.edu.tr


ARŞİV