Kadıköy’de İspanyolca zamanı

Kadıköy Belediyesi ile protokol imzalayarak ilçede İspanyolca kursları başlatan İstanbul'daki Cervantes Enstitüsü’nün Müdürü Gonzalo Manglano de Garay, “İspanyolcayı Kadıköy'e ve Kadıköylülere yakınlaştırıyoruz” dedi

22 Eylül 2021 - 14:39

İspanyol Devleti tarafından İspanya’nın ve İspanyolca konuşan diğer ülkelerin dillerini ve kültürlerini öğretmek ve tanıtmak amacıyla 1991’de kurulan Cervantes Enstitüsü’nün, dünyanın birçok ülke ve şehrinde merkezi bulunuyor. 2001 yılından beri de İstanbul’da etkinliklerini sürdüren enstitü, dünyada 585 Milyon kişi tarafından konuşulan ve 21 ülkenin ana dili olan İspanyolca öğrenmek isteyenler için dil kursları açıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilgi görüyor ve her yıl binlerce kişi bu dili öğrenmek için Cervantes Enstitüsü’ne başvuruyor. 

YÜZYÜZE DERS ZAMANI

Pandemi döneminde online kurslarla, Türkiye’nin dört bir tarafından katılma imkanı sunan Cervantes Enstitüsü, yeniden yüzyüze kurslarına başladı. Bu sene Taksim´deki ana binaya ek olarak, Anadolu yakasında da kurs açıldı. Kursların Kadıköy’deki adresi ise Barış Manço Kültür Merkezi oldu. Kadıköy Belediyesi ile  Cervantes Enstitüsü arasında imzalanan protokol kapsamında, 16 Eylül tarihinde dersler başladı. Üç öğretmenin görev aldığı, ilk aşamada üç aylık olarak planlanan derslere, 32 öğrenci devam ediyor. Daha sonra yine üçer aylık kurslar da yapılacak. Katılımcıların İspanyol kültürünü tanıyabilmesi için kimi zaman küçük kültürel aktiviteler de eğitime eşlik edecek.

Kurslara ilginin yoğun olduğunu söyleyen Kadıköy Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Alişan Çapan, “Kadıköy Belediyesi olarak Cervantes Enstitüsü ile yaptığımız işbirliği protokolü çerçevesinde Barış Manço Kültür Merkezi’mizde İspanyolca dil kurslarının başlamasını mutlulukla takip ediyoruz” dedi. 

“İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRECEĞİZ”

Çapan, “Pandemi nedeniyle gecikmeli olarak Kadıköylülerle buluşan bu hizmetin ilk günden gördüğü yoğun talep doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Şüphesiz İspanyolca dil kursları işbirliğimizin sadece bir yönünü oluşturuyor. Kalamış Yaz Festivali kapsamında 19 Ağustos günü gerçekleştirdiğimiz Dorantes & Marina Heredia Esencias konseri yine belediyemiz ile enstitüsünün önümüzdeki dönemde çoğalarak gelişecek çok boyutlu işbirliğinin bir örneği olarak sanatseverlerle buluştu ve çok olumlu tepkiler aldı.” dedi. Çapan, “Bu işbirliğini sanatın bütün alanlarına yayarak geliştireceğimiz önümüzdeki günlerde Kadıköylüleri yeni sürprizler bekliyor” müjdesini verdi.

İSPANYOLCA, KADIKÖYLÜYE YAKLAŞIYOR 

İstanbul Cervantes Enstitüsü’nün Müdürü Gonzalo Manglano de Garay, enstitünün 20. yılını kutladığını hatırlatarak, “Tüm bu yıllar boyunca, İspanya Büyükelçiliği'nin kültür merkezi olarak hedefimizi gerçekleştirmeye, sadece İspanyolca'yı değil, aynı zamanda dilini paylaştığımız tüm kardeş ülkelerin kültürünü yaymaya adadık. Tüm dünyada, ana dili İspanyolca olan 21 ülkeyiz. Ortak amacımız İspanyol kültürü ile Türk kültürü arasında köprüler kurmak, kültür endüstrileri arasında bağlantılar kurmak ve bulunduğumuz ülkenin kültürünü tanıyarak sunulan dünya vizyonunu genişletmek” dedi.

Garay, şöyle devam etti: “20 yıl sonra Kadıköy Belediyesi ile yapılan anlaşma, İstanbul´daki merkezimizi, dünyada iki kıtada üzerinde (hem Avrupa'da ve hem Asya'da) yer alan tek merkez haline getiriyor. Boğaz'ın karşı yakasındaki Kadıköylülerle yüz yüze yaklaşmamızı sağlıyor. Kadıköy merkezimizde İspanyolca kursları ve kültürel etkinlikler sunuyoruz. Bu anlaşma ile İspanyolcayı Kadıköy'e ve Kadıköylülere yakınlaştırmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.”


ARŞİV