Kadıköy’de kadınlara bisiklet eğitimi

Kadıköy Belediyesi, Hollanda Başkonsolosluğu ve Engelsiz Pedallar Derneği’nin öncülüğünde, bisiklet kullanmayı kadınlar arasında daha fazla yaygınlaştırmak için gönüllü kadınlara eğitmen eğitimi verildi

15 Eylül 2020 - 16:24

Kadıköy Belediyesi kadınlara yönelik düzenlediği projelerine bir yenisini daha ekledi. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında pandemi sürecinde evde bulunan kadınların trafikte bisikletleri ile özgürce ulaşım sağlayabilmeleri için bir proje geliştirildi.

Projenin ilk aşamasında Kalamış Parkı’nda 12-13 Eylül tarihinde eğitmenler tarafından gönüllülere, sabah saat 10.00 ile 15.00 arasında bisiklete nasıl binilmesi gerektiğinden, patlayan lastik tamir etmeye ve trafikte nasıl ilerlenmesi gerektiğine kadar farklı konularda eğitimler verildi.

Bisiklet eğitmenliği eğitimlerini başarıyla tamamlayan kadınlara sertifikalarını Hollanda Başkonsolosu Bart van Bolhuis ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı birlikte verdi. 

Projenin ikinci aşamasında ise sertifikalarını alan gönüllü bisiklet elçileri bisiklet sürmeyi bilmeyen kadınlara bu kez kendileri bisiklet kullanımını anlatacak.

 “KADINLAR SOKAKTA OLSUN İSTİYORUZ”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Oltulu, “Biz kadınların sokakta olmasını istiyoruz. Dahası bunu bisikletle beraber birleştirdiğinizde bisikletin sadece bir spor yönü olduğunu değil ayrıca bir ulaşım yönü olduğunu da biliyoruz. Bu şekilde Hollanda Başkonsolosluğu ile birlikte bir ortak proje yaptık. Bunun diğer konularda da artarak devam etmesini istiyoruz. Burada kadınlar bisikleti şehir içi daha dikkatli kullanmayı öğreniyorlar. Bununla birlikte kendi çocuklarına da öğreterek bunun daha yaygınlaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

“HER HAFTA 10 KADIN ELÇİ”

Engelsiz Pedallar Derneği üyesi Hande Karaca, “Kadın, kadına eğitim veriyoruz. Kadınlar diğer kadınlara bisiklet öğretiyorlar. O yüzden biz onlara ‘bisiklet elçisi’ diyoruz. Bunlar profesyonel bisikletçi değiller. Kendileri bisiklet binmeyi biliyorlar. Bugün burada 10 kadın var. Bu projeyle her hafta 10 kadının bisiklet elçisi haline gelmesini istiyoruz. Her 10 kadın burada iki gün boyunca eğitim alıyorlar ve sonra da mezun olarak bir elçi haline geliyorlar. Daha sonra da muhakkak en az 3 kadına da bisiklet sürmeyi öğretmelerini istiyoruz. Bizim oluşumumuzun ismi ‘Zincir Kıran Kadınlar’ dolayısıyla da kadınlarımızın zincirlerini kırmasını istiyoruz. Bu özgürlüklerini ellerine aldıkları, ulaşım için istedikleri yerlere özgürce gidebilmelerini sağlıyoruz. Pandemi de bunun için aslında bir şekilde bize destek oluyor; çünkü pandemide insanlar biraraya gelmekten tedirgin oluyorlar. Bisiklet için biraraya gelmelerine gerek yok. Sosyal mesafelerini de koruyarak istediği yere gidebiliyorlar. Dolayısıyla zincirlerini kırmalarına yardımcı oluyor ve özgürce istediği yerlere ulaşabiliyorlar. Dolayısıyla pandemide, sadece kadınların değil herkesin bisiklet kullanmalarını istiyoruz. Bisiklet kullanılırsa şehirlerde değişiyor. Şehir yapılanmaları da değişiyor” diye konuştu.

“ÖZGÜRLEŞTİRİCİ BİR ARAÇ”

Gönüllü bisiklet elçisi Didem Mahsunlar, “Bisiklet çok özgürleştirici bir araç. İnsana dost olabilecek bir şey, sadece şehir içinde değil şehir dışında da kullanılabilir. Ben çok geç öğrendim bisiklete binmeyi, şehrin bize verdiği imkânlar nedeniyle. Bana nasıl geç vakit öğretildi ise ben de, artık yapamam diyen ya da kendinden emin olmayan insanlara öncü olmak istiyorum. Tam bir eğitim diyemeyiz buna biz. Aslında yardımcı ve yolcu olmak istiyoruz, bisiklete binmek isteyen arkadaşlara. Yani şehrin daha çok sizin olduğunu her yere gidebilecek olduğunuzu hissettiren bir arkadaş diyelim bisiklet için. Bu dönemde daha çok bisiklet satıldı, ilgi arttı. Ayrıca daha da önemlisi karbon oranımızı azaltmak için arabalardan inip, bisiklete binme adına fırsat oluştu. Tabi şehrin engelleri de var ama elimizden geldiğince ve yapabildiğimizce bisiklet kullanımının artmasını istiyoruz.” diye konuştu.


ARŞİV