Kadıköy’de vegan dayanışması

İstanbul Animal Save grubunun girişimleri ve desteği ile Kadıköy’de hizmet veren Rulo Lezzetler, göçmen işçiler ve işsiz kalan kafe-bar çalışanları için ücretsiz yemek veriyor

22 Aralık 2020 - 13:40

Korona virüsü salgını ile mücadele kapsamında kasım ayının başında bir dizi tedbir açıklanmış ve yeme-içme sektöründe faaliyet yürüten birçok işletmenin kapatılmasına karar verilmişti. Alınan kararın ardından binlerce kafe-bar çalışanı da belirsiz bir süreliğine işsiz kalmış oldu. Kadıköy’de ve İstanbul’un farklı semtlerinde seslerini ve taleplerini duyurmak için eylem yapan kafe-bar çalışanlarına devlet tarafından henüz bir yanıt gelmedi. Sektör çalışanlarının büyük bir çoğunluğu sigortasız çalıştırıldığı için kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik maaşından faydalanamıyor. Kirasını ve faturalarını ödemekte güçlük çeken kafe-bar çalışanları için Kadıköy’de bir dayanışma örneği ortaya konuldu.

“KAPIMIZ AÇIK”

Kadıköy’de vegan yemek satışı yapan Rulo Lezzetler, İstanbul Animal Save grubunun desteğiyle bir ay boyunca göçmen ve atık işçiler ile işsiz kalan kafe-bar çalışanlarına ücretsiz yemek sağlayacak. Caferağa Mahallesi Nail Bey Sokak’ta hizmet veren Rulo Lezzetler’in sahibi Taylan Koç, dayanışmanın ilk olarak göçmen işçiler için başlatıldığını ancak salgın nedeniyle işsiz kalan garsonları da kampanyaya dahil ettiklerini söyledi. Günlük 350 kişiye yemek verebileceklerini ifade eden Koç şu bilgileri paylaştı: “İstanbul Animal Save grubunun maddi ve manevi desteği ile yürüyen bir süreç bu. İçinde bulunduğumuz süreç gerçekten olağanüstü. Hem çalışanlar hem de esnaf olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Ancak böylesi zor bir dönemde dayanışmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Denizde kum tanesi olarak sayılabilir ama bu kampanya bir örnek teşkil edebilir. Günde 350 kişiye yemek verecek durumdayız. ‘Ben yemek istiyorum’ diyen göçmen işçilere, kağıt toplayıcılarına ve işsiz kalan garsonlara kapımız açık. Gönül rahatlığıyla gelip yemek alabilirler. Hiçbir belge istemiyoruz. Vegan ürünlere karşı bir önyargı var, bu kampanya ile bu önyargıyı da kırabileceğimizi düşünüyorum.”

Kadıköy’de kiralar yüksek olduğu için esnafın ekonomik anlamda zor günler yaşadığını hatırlatan Koç, “Bizim işlerimiz de yüzde 80 oranında azaldı. Kiralarımız yüksek birçok mal sahibi indirime gitmiyor. Bazı mal sahipleri de iyi niyetli olarak kiraların yüzde 50’sini alıyor. Gıda ürünlerine çok fazla zam geldi. Biz de çok zorlanıyoruz. Ama bizden daha kötü olan insanlar var, kafe-bar çalışanları da bu kesimlerden biri. Kağıt işçileri de keza öyle. Çok zor bir süreçten geçiyoruz, gönül ister ki herkes dayanışmaya katılsın.” dedi.

“DİĞER SEMTLERE YAYILACAK”

İstanbul Animal Save aktivistlerinden Doğa Giray da gelecek aylarda İstanbul'un çeşitli bölgelerinde dayanışma kampanyasının sürdürüleceğini söyledi. Giray, kampanyanın amacını şöyle özetledi: “İki yıldır insanları çeşitli platformlarda veganlık hakkında bilgilendiriyoruz.  Düzenlediğimiz tanık olma eylemleri ile hayvan özgürlüğü aktivizmini sürdürüyoruz. Salgın sebebiyle sokaklarda bulunamadığımız bu süreçte, Animal Save Movement aktivistleri tarafından dünyada birçok ülkede hayata geçirilen Vegan Dayanışma kampanyasını biz de İstanbul'da gerçekleştirme ve yardıma ihtiyacı olan kişilere destek olabilme şansına sahip olduk. Amacımız; etik ve sağlıklı gıda erişilebilirliğinin ne yazık ki bir ayrıcalık sayıldığı şu günlerde, mağduriyet sahibi olan kişilerin temel gıda ihtiyacını elimizden geldiğince karşılamak. Aynı zamanda bitkisel üretim yapan işletmelerin de salgın sürecinde sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak. Bu vesileyle; ödenek alamayan kafe-bar -restoran çalışanlarına ve yemek erişimi olmayan mağduriyet sahibi bireylere Rulo Lezzetler Kadıköy'de ücretsiz vegan dürüm, vegan ayran ve vegan tatlı verilecek. Gelecek aylarda da İstanbul'un çeşitli bölgelerinde dayanışma kampanyamızı sürdürmeyi planlıyoruz.”

İstanbul Animal Save ve Rulo Lezzetler’in işbirliği ile yürüttüğü dayanışma kampanyası 20 Ocak’a kadar sürecek.

Adres: Caferağa Mahallesi, Nail Bey Sokak, No:15


ARŞİV