Kadıköy’den Erzurum’a mimarlık köprüsü

Kadıköy Belediyesi ve Mimarlar Odası işbirliğiyle Erzurum Atatürk Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerine yönelik yaz okulu başladı

31 Temmuz 2018 - 14:59

Kadıköy Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği işbirliği ile Anadolu’nun çeşitli üniversitelerinden gelen mimarlık öğrencileri için düzenlediği yaz okulu programlarına devam ediyor. Bu yıl Erzurum Atatürk Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerini konuk eden belediyede yaz atölyesi programı 28 Temmuz Pazar günü başladı. Proje kapsamında 25 öğrenci ve 6 akademisyen 15 gün boyunca dolu dolu bir programla atölye, kent gezisi ve çeşitli etkinliklere katılacak.

“MUTLU YAŞANACAK BİR TASARIM İÇİN...”

Belediye binasında Kadıköy’ü anlatan bir sunumla başlayan programda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Bu proje ile amacımız bütün kentlerin birbirilerini tanıması, kentlerin kardeşliğini devam ettirmek. Sahip olduğumuz bu birikimleri paylaşmak. Kadıköy’ün de, Erzurum’un da, Malatya’nın da, Mardin’in de birikimleri kendine özgü. Ancak bu zenginlikler Türkiye’de çok fazla konuşulmuyor. Sürekli sert, yapay, farklı bir gündem yaratılıyor. Biz bunları bir kenara bırakarak halkın ihtiyaçlarını daha rahat, daha konforlu hale nasıl getirebiliriz bunun peşindeyiz” diye konuştu. Halkın konforlu bir şekilde yaşaması için çalıştıklarını belirten Nuhoğlu, “Üniversitelerden mezun olduğunuzda yerel yönetimlerde yönetici olacaksınız. Bu kurumları ne kadar tanırsanız vatandaşlara o kadar olumlu yansıyacaktır. Eğitim, sağlık, barınma, kamusal alanların arttırılması, tiyatro, sinema, müzik gibi insanın mutlu yaşayacağı bir tasarımın oluşması için çalışıyoruz.” dedi. Erzurum’dan gelen öğrenciler Nuhoğlu’na çiçek ve hediye olarak Erzurum’a özgü tespih takdim etti. 

KADIKÖY’DEKİ YAPILARI GEZECEKLER

Proje sürecinde Tasarım Atölyesi Kadıköy başta olmak üzere belediyenin çeşitli birimlerinde ve Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen Yaz Atölye Programı kapsamında, Kadıköy Belediyesi tarafından hizmete açılan Karikatür Evi, Gençlik Merkezi, Bahriye Üçok Ekoloji Kreşi, Suadiye’deki tarihi dükkânlar ve Haldun Taner Öykü Evi gibi binalar gezilecek. Öte yandan öğrenciler Kadıköy’deki tarihi yapılar hakkında da bilgi edinecek. Bu proje kapsamında öğrencilerin Kadıköy’ü ve Kadıköy’ün içinde barındırdığı farklı doku ve kültürleri yakından tanımaları hedefleniyor.

DENEYİM, FİKİR VE PROJE…

İki hafta sürecek yaz okulundaki atölyelerde öğrencilere kamusal alan, kente katılım, kent bilinci, kent yaşamı, kentli olma hakkı, kamu yararı, kamu hakkı, sürdürülebilir çevre, toplumsal eşitlik gibi kavramların yanı sıra İmar Mevzuatı, Kıyı Köşe Uygulamaları, Morfoloji gibi teknik konularda alanında uzman akademisyenler tarafından eğitimler veriliyor. Programda öğrencilerin bu kavramları savunulabilmesine yönelik deneyim, fikir ve proje geliştirme ortamları sağlanması amaçlanıyor.

Atölye süresi boyunca katılımcılar, kentlerin geleceğine dair yeni bakış açıları getirmeleri ve disiplinler arası çalışma ve yaratıcılık ortamı sağlamaları konusunda bilgilendirilecek. Bilimsel çerçeveye uygun ve katılımcı bir şekilde gerçekleştirilmesi planlanan program sonucunda yapılan çalışmaların sonuçlarının da ilgililerle paylaşılması hedefleniyor. Atölyelerde hem Mimarlar Odası’ndan hem de Kadıköy Belediyesi’nden atölye yürütücüleri yer alıyor.

“KAMU-MESLEK ODASI İŞBİRLİĞİ DEĞERLİ”

Gazetemize konuşan Atatürk Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Dr. Neslihan Demircan Kadıköy’de olduğu için çok mutlu olduğunu söylerken, “Belediyenin ve Mimarlar Odası’nın böyle bir ortak çalışmada bulunması bizim için çok güzel bir örnekti. ‘Keşke bu işbirliği belediyeler ve Mimarlar Odası şubelerince her yerde gerçekleşebilse’ dedim. Kamusal kurumlarla meslek disiplinleri arasında bu tarz atölyelerin ya da eğitimlerin öğrenciler için çok faydalı olacağını düşündüm ve hiç tereddüt etmeden koşulsuz kabul ettim.” dedi.

“PRATİKTE ÖĞRENECEKLER”

Demircan, yaz okulu programının öğrencilere oldukça fazla konuda faydası olduğunu söylerken bu faydaları “Bizim Anadolu üniversitelerinde öğrenciler teorik olarak çok iyi yetişiyorlar fakat uygulama olarak çok fazla örnek görme şansları olmuyor. Burada olmaları onlara farklı vizyonlar gösterdi. Kendi meslek alanlarında değişik örnekler görmelerine sebep oldu. Farklı işin uzmanı olan duayenlerden meslek anlamında bilgiler edindiler. Aynı zamanda kamu kuruluşlarıyla çalışma anlamında neler yapabileceklerini görme şansı yakaladılar.” şeklinde sıraladı.

“BELEDİYEMİZDE IŞIK VAR”

Kadıköy’ü sevdiğini söyleyen Demircan, İstanbul ve Kadıköy mimarisi hakkında “Mimari açıdan bütün Türkiye’de maalesef ki imar anlamında sıkıntılar var. İmar planlarının yapılmaması sonucunda oluşan bir yapı yığını problemi yaşanıyor. Tabi Kadıköy’ün bitişik nizamda yapıları olduğu için bunu değiştirme şansı yok ama bunu avantaja döndürme anlamında çok güzel tarihi yapıları var. Hem müstakil konut anlamında hem de dini yapılar anlamında tarihi öneme sahip.” dedi.

“Kadıköy Belediyesi’nde bu yapıları çok güzel bir şekilde değerlendirebilecek bir ışık var” diyen Demircan, “Örneğin Gençlik Sanat Merkezi’ni, Karikatür Evi’nde gördük. Çok atıl durumda olan binalar restore edilerek fonksiyon anlamında da çok güzel etkinlikler yapılan yapılara dönüşmüş durumda.” sözlerinin ardından Atatürk Üniversitesi adına Kadıköy Belediyesi’ne ve Mimarlar Odası’na teşekkürlerini iletti.

ÖĞRENCİLER MEMNUN

Geleceğim mimarları, Kadıköy’ün konukları Atatürk Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencilerine mikrofon uzattık. Öğrenciler Kadıköy’ü çok sevdiklerini dile getirirken, programın oldukça faydalı olacağını öngörüyor…

Beyza Akın: Bölüm başkanımız bu programı bize anlattığında programda teknik gezilerin ve atölyelerin olması beni heyecanlandırdı. “Neler öğrenebilirim neler katılabilir?” diye merak ettim ve katılmaya karar verdim. Kadıköy’ü daha önce de görmüştüm. Çok sevdiğim bir yer. Sadece denizin insanlara daha fazla açık olmasını isterdim. Yıllar önce denizin kenarı ticarileştirilmeyip keşke kamusal alana dönüştürülebilseydi. Çünkü İstanbul deyince aklımıza ilk gelen şey deniz. Bizim gibi sürekli deniz görmeyen insanların ilk etkilendiği şey de deniz.

Programdan beklentilerim oldukça büyük. Dolu dolu bir program var. Teknik gezilerin bize çok katkısı oluyor. Atölye çalışmalarının da faydalı olacağını düşünüyorum.

Beni burada en çok etkileyen şey Kadıköy Belediye Başkanı Yardımcısı Bahar Yalçın ile olan sohbetim oldu. Ben okul projelerimde kamusal alanlar çalışmayı tercih ediyorum. Bu alanların toplum için nasıl daha yararlı olabileceğine kafa yormak istiyorum. Bahar Hanım da bir mimar ve o da aynı alanda çalışmalar yapıyor. Onun söylemleri beni çok etkiledi.

Miray Aygörmez: Burada olmaktan mutluyum. Kadıköy kedilerle dolu muhteşem bir yer. Çok hoşuma gitti o yüzden. Kadıköy Belediyesi benim için çok ütopik ve hayallerimde var olacak bir belediye. Buraya gelince fark ettim ki “keşke böyle bir şey olsa” dediğim çoğu şeyi Kadıköy Belediyesi yapmış. Biz okurken genelde çok fazla kamuda çalışmak isteyen insanlar değiliz. Bu belediye şu an benim çalışmak istediğim bir belediye.

Ben planlama anlamında çok fazla eksik olduğumu düşünüyorum. Planlama alanında birçok eksiğimi burada giderebileceğimi düşünüyorum. Sadece yapı anlamında mimarlığı düşünmek yanlış bence. Bir yerden sonra bir bağlama da ihtiyaç duyuyorsunuz o açıdan oldukça faydalı oldu.

Feyza Demir: Ben ilk sene şehir planlamada okudum. O bilgilerimi pekiştireceğini düşündüm ve oldukça heyecanlandım. Kadıköy’de yol ve yayaların çok güzel ayrıldığını gördüm. Yayalar oldukça rahat yürüyebiliyor. Planlama açısından beğendim. Bu programın benim için en büyük artısı şehir planlamada öğrendiğim şeyleri pratikte de pekiştirmem olacak.

BU YIL ÜÇÜNCÜSÜ DÜZENLENİYOR

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Mimarlık Yaz Atölyesi kapsamında  geçtiğimiz yıl da Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri Kadıköy Belediyesi’nin konuğu olmuştu. Daha önce de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri Kadıköy’de yaz atölyesine katılmışlardı.


ARŞİV